ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Καταγγελία σοκ για έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά φάρμακα – Τι λέει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

 


Ο ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου επιβεβαιώνει την έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα, λόγω των παράλληλων εξαγωγών.

Σε μια σοβαρότατη καταγγελία για μεγάλη έλλειψη σε φάρμακα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν, προχώρησε σύζυγος ασθενούς που πάσχει από διπολική διαταραχή.

Η ασθενής, όπως καταγγέλει ανώνυμα ο σύζυγός της, για περισσότερους από δύο μήνες ψάχνει το φάρμακο που είναι απαραίτητο να πάρει για την θεραπεία της, αλλά δεν μπορεί να το βρει πουθενά. Η δραστική ουσία για το συγκεκριμένο φάρμακο είναι το λίθιο και λειτουργεί σταθεροποιητικά στην θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Αν και στο εξωτερικό λειτουργεί κανονικά, «εδώ στην Ελλάδα δεν μπορούμε να το βρούμε», σύμφωνα με την καταγγελία.

Ο σύζυγος της ασθενούς αναφέρει πως έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει με βουλευτές, με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, μέχρι και με τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας μέσα από τα social media, ωστόσο το φάρμακο δεν έχει βρεθεί ακόμα.

ΠΦΣ: «Να σταματήσουν οι παράλληλες εξαγωγές στα φάρμακα»

Ο Τάκης Φράγκος, ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), επιβεβαιώνει την έλλειψη στα φάρμακα, όχι μόνο στα ψυχοθεραπευτικά, αλλά μιλά για δεκάδες κατηγορίες σκευασμάτων που δεν υπάρχουν στην αγορά.

«Δυστυχώς δεν είναι ούτε η μόνη περίπτωση, ούτε το μόνο φάρμακο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Φράγκος. «Στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα», συνέχισε, ενώ επέρριψε την ευθύνη στις υπέρμετρες παράλληλες εξαγωγές, στις μειωμένες εισαγωγές και στα προβλήματα στην παραγωγή.

Συγκεκριμένα, για το φάρμακο με δραστική ουσία το λίθιο, αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπήρχαν δύο σκευάσματα. Το ένα σταμάτησε να κυκλοφορεί, «ρίχνοντας το βάρος στο άλλο φάρμακο, του οποίου οι ποσότητες εισαγωγής στην ελληνική αγορά είναι πάρα πολύ μικρές».

«Πάνω από 100 φάρμακα λείπουν από την αγορά. Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Κάποια από αυτά θα μπορούσαν να μην λείπουν», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΦΣ, ενώ επεσήμανε ότι αναφέρεται μόνο σε φάρμακα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλο. «Στο παρελθόν, όταν είχαν απαγορευτεί οι εξαγωγές στα φάρμακα, είχαμε μια πάρα πολύ καλή ροή. Μόλις επετράπησαν ξανά οι εξαγωγές, ήρθαμε πάλι στο μηδέν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, λείπουν αντιπηκτικά φάρμακα, για το ζάχαρο, για παθήσεις του ήπατος, παιδικές αντιβιώσεις, εισπνεόμενα. «Είναι πολύ λυπηρό να πρέπει να πεις σε μια μητέρα που έρχεται στο φαρμακείο ότι δεν θα βρει πουθενά το φάρμακο που ψάχνει για το παιδί της», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε κάποια φάρμακα, η συζήτηση δεν θα έπρεπε να είναι πως θα αντικαταστήσουμε, αλλά πώς θα έχουμε περισσότερα», αναφέρει ο κ.Φράγκος, υποστηρίζοντας πως λύση στο πρόβλημα είναι η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών.



Φωτογραφία iStock

Πηγή:www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου