ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Ισλανδία: Η λάβα του ηφαιστείου απειλεί και πάλι την πόλη Γκρίνταβικ – Τι θα συμβεί αν φτάσει στη θάλασσα

 


Αργά αλλά σταθερά συνεχίζει να ρέει η λάβα από το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες στην Ισλανδία, ωστόσο εδώ και αρκετές ώρες η ταχύτητα με την οποία ρέει η λάβα έχει μειωθεί αρκετά, γεγονός που δημιουργεί μια αισιοδοξία στους επιστήμονες.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την έβδομη έκρηξη από το 2021 και η τέταρτη από τον Δεκέμβρη. Σύμφωνα με το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο οι ροές από το εκτεταμένο ρήγμα είναι «αργές και σταθερές» από το πρωί της Κυριακής.

Η λάβα έχει φτάσει στα ανατολικά όρια της πόλης Γκρίνταβικ, που έχει ήδη εκκενωθεί, ενώ απέχει μόλις 200 μέτρα από τον κεντρικό αγωγό νερού της περιοχής.

Ο σωλήνας διανομής βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Svartsengi, ένα γεωθερμικό εργοστάσιο που παρέχει ζεστό νερό για το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου Reykjanes.


Τι θα συμβεί αν η λάβα φτάσει στη θάλασσα

Η επικεφαλής του τμήματος της Νορβηγικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είπε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «επικίνδυνες» συνέπειες εάν η λάβα φτάσει στη θάλασσα καθώς ρέει προς τα νότια.

Σύμφωνα με το RUV, αν η λάβα, η οποία είναι αλκαλική, έρθει σε επαφή με το θαλασσινό νερό, μπορεί να παραχθούν αναθυμιάσεις χλωρίου, ενώ δεν αποκλείεται να συμβούν «μικρές εκρήξεις» την ώρα που η λάβα θα αλληλεπιδρά με το θαλασσινό νερό.

Έρημη πόλη το Γκρίνταβικ

Όλοι οι δρόμοι από και προς το Γκρίνταβικ αναμένεται να κλείσουν, ενώ οι περίπου 4.000 κάτοικοι της πόλης έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εδώ και ένα μήνα, αφού η έκρηξη του Ιανουάριου κατέστρεψε τρία σπίτια. Πολλοί σκέφτονται να πουλήσουν τα σπίτια και μόλις το 10 με 20% δηλώνει ότι θα επιστρέψει στην πόλη. 

Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η νέα έκρηξη είναι ίσως η πιο ισχυρή των τελευταίων ημερών. 

Πηγή:www.newsit.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου