Αβέβαιο είναι το μέλλον της τιμής του ψωμιού στην Ελλάδα μετά και από το αίτημα αρκετών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να απαγορευτεί η εισαγωγή ρωσικών σιτηρών, εξέλιξη που δυνητικά θα επιφέρει ελλείψεις στις αγορές σε μία σειρά από προϊόντα, αλλά και ανατιμήσεις.
Παράγοντες της αρτοποιίας σημειώνουν στο newsit.gr πως αν και υπάρχει προς το παρόν επάρκεια με βάση τα υπάρχοντα αποθέματα ακόμα και αν διακοπεί η «ροή» των ρωσικών σιτηρών, δεν εξασφαλίζεται πως δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στο ψωμί.
Και τούτο, διότι η Ελλάδα εισάγει ένα σημαντικό μέρος των απαιτούμενων σιτηρών για την παρασκευή του ψωμιού στους φούρνους της από τη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό, πως από το καλοκαίρι και μετά οι εισαγωγές στη χώρα μας έχουν αυξηθεί σε ό,τι αφορά στο σιτάρι σχεδόν 1,6 φορές στους 108.000 τόνους και στο καλαμπόκι κατά 2 φορές στους 260.200 τόνους, τοποθετώντας την Ελλάδα στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας χωρών. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι προμήθειες σιτηρών αυξήθηκαν κατά 2,3 φορές την ίδια περίοδο.
Ως εκ τούτου, το αίτημα της Πολωνίας για πανευρωπαϊκή διακοπή των εισαγωγών από την Ρωσία, σε συνέχεια πολλών παρόμοιων «εθνικών» απαγορεύσεων από κράτη μέλη όπως η Λετονία, έχει «σηκώσει» μεγάλη συζήτηση. Ούτως ή άλλως, τα σιτηρά βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στοχεύουν και στις εισαγωγές από την Ουκρανία οι οποίες εξαιτίας της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ελέω πολέμου δεν δασμολογούνται.
Ουκρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα δήλωσαν πως δέχονται να επανέλθουν οι δασμοί στα ουκρανικά προϊόντα, αρκεί να προχωρήσει η απαγόρευση στην εισαγωγή των ρωσικών τροφίμων στην ΕΕ.
Τι λένε οι Έλληνες αρτοποιοί
Το newsit.gr συνομίλησε με κύκλους από τον κλάδο των αρτοποιών αναφορικά με το θέμα, οι οποίοι ήταν καθησυχαστικοί σε σχέση με το ενδεχόμενο ελλείψεων σιτηρών στην ελληνική αγορά, αν αποφασιστεί μία τέτοια απαγόρευση σε επίπεδο ΕΕ.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως, όπως και στο παρελθόν, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία σημειώθηκαν αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες όμως γρήγορα εξομαλύνθηκαν, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες και εναλλακτικές πηγές προμήθειας σιτηρών, με την Ελλάδα να εισάγει επίσης από Γερμανία και Βαλκανικές χώρες.
Σημειώνεται ακόμα, πως ακόμα και αν «αύριο» διακοπούν οι εισαγωγές σιτηρών, οι μύλοι έχουν επαρκή αποθέματα για περισσότερο από 2-3 μήνες. Επιπλέον, έχουν ήδη συμφωνημένα συμβόλαια προμήθειας σιτηρών και για τους επερχόμενους μήνες.
Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι των αρτοποιών τονίζουν πως το σιτάρι αλλά και το αλεύρι, διαπραγματεύονται χρηματιστηριακά, κι ως εκ τούτου μία τέτοια «πολιτική» εξέλιξη θα επηρέαζε και τις τιμές που οι αλευροβιομηχανίες αγοράζουν σιτάρι και πωλούν το προϊόν τους στους φούρνους.
Επιπλέον, ακόμα και αν δεν έχει εξαντληθεί το αποθηκευμένο αλεύρι στους μύλους, και οι ίδιοι με την σειρά τους θα πληρώνουν περισσότερο για την αγορά σιταριού προκειμένου να αναπληρώσουν τα αποθέματα τους, μετακυλίοντας το κόστος στους επόμενους «κρίκους» της αλυσίδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου