ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Πόσο θα κοστίσει φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι – Αντίστροφη μέτρηση για το «Καλάθι της Σαρακοστής»

 


Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να «τρέχει» με 6,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο, οι καταναλωτές ετοιμάζονται την προσεχή εβδομάδα  να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ενώ την Τετάρτη 13 Μαρτίου, τίθεται σε εφαρμογή το «Καλάθι της Σαρακοστής» στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στο CNN Greece, o πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, Βασίλης Σίμος καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, οι τιμές στα θαλασσινά καθώς και στη λαγάνα, αντίστοιχα, παραμείνουν σε γενικές γραμμές στα περσινά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι τιμές σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων που συνθέτουν το τραπέζι της Σαρακοστής, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρσι. «Πρωταθλητής» των ανατιμήσεων ακόμη μία φορά αναδεικνύεται το ελαιόλαδο με αύξηση της τάξεως του 63,7% σε ετήσια βάση και ακολουθούν η κατηγορία «μεταλλικό νερό- αναψυκτικά-χυμοί φρούτων) με 13,8% και τα φρούτα με 12,3%. Στα ψάρια επίσης καταγράφεται αύξηση 9,7% σε ετήσια βάση και στα αλκοολούχα ποτά άνοδος 5,5%. Τα στοιχεία αυτά «προμηνύουν» πως το συνολικό κόστος για τους καταναλωτές που θα στρώσουν το τραπέζι της Σαρακοστής θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρσι. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από τις επιλογές των προϊόντων που θα κάνουν οι ίδιοι αλλά και πού θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Οι τιμές στα θαλασσινά της Βαρβακείου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Βαρβακείου Αγοράς Βασίλης Σίμος, επισημαίνει πως θαλασσινά στη Βαρβάκειο πωλούνται στις περσινές τιμές, προσθέτοντας μάλιστα ότι κάποια προϊόντα οι καταναλωτές θα τα βρουν και φθηνότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Ενδεικτικά ο κ. Σίμος αναφέρει τις γαρίδες μεσαίου μεγέθους που πωλούνται περί τα 8 ευρώ το κιλό φέτος, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι καθώς και το καλαμάρι στα 8-9 ευρώ φέτος, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι. Το παραδοσιακό για την ημέρα, χταπόδι πωλείται φέτος γύρω στα 10 ευρώ το κιλό.


Η τιμή της λαγάνας

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι ή ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις με μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5%, αναμένεται να πωλούν φέτος την κλασική λαγάνα οι φούρνοι της χώρας, όπως σημειώνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος. Έτσι η τιμή του παραδοσιακού εδέσματος εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί τη φετινή Καθαρά Δευτέρα, από 2,80 ευρώ έως 3,30- 3,50 ευρώ.


Από την Τετάρτη το «Καλάθι της Σαρακοστής»

Όσον αφορά στις αγορές των καταναλωτών από τα σούπερ μάρκετ, από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και το Σάββατο 4 Μαΐου τίθεται σε ισχύ και φέτος το «Καλάθι της Σαρακοστής». Αποτελεί ουσιαστικά επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» καθώς προστίθενται τρεις επιπλέον κατηγορίες τροφίμων που παρουσιάζουν αυξημένη εποχική ζήτηση κατά την περίοδο της Σαρακοστής και συγκεκριμένα: ο χαλβάς, οι νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.) καθώς και δύο τουλάχιστον είδη από κατεψυγμένα θαλασσινά.

Πηγή:www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου