ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Ο κορωνοϊός μπορεί να κρύβεται για χρόνια στο σώμα, λένε οι επιστήμονες

 


Για πόσο καιρό μπορεί να αφήνει τα ίχνη του στο αίμα και τους ιστούς του σώματός μας, σύμφωνα με νέες μελέτες.

Αν πιστεύετε ότι ο κορωνοϊός εξαφανίζεται από το σώμα σας μόλις περάσει η οξεία φάση της COVID, ξανασκεφθείτε το. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι μπορεί να κρύβεται στον οργανισμό μας επί περισσότερο από 2 χρόνια!

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF), εντόπιζαν ίχνη του ιού στο αίμα εθελοντών επί έως και 14 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Σε άλλη μελέτη, τον εντόπιζαν στους ιστούς του σώματος επί πάνω από 2 χρόνια.

«Οι δύο αυτές μελέτες παρέχουν μερικά από τα ισχυρότερα έως σήμερα στοιχεία ότι τα αντιγόνα της COVID μπορεί να επιμείνουν σε μερικούς ασθενείς, ακόμα κι αν έχουν φυσιολογικές ανοσολογικές αποκρίσεις», δήλωσε ο Dr. Michael Peluso, επίκουρος καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο UCSF, ο οποίος επέβλεψε και τις δύο μελέτες.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο Συνέδριο Ρετροϊών & Ευκαιριακών Λοιμώξεων (CROI 2024) που διεξήχθη 3-6 Μαρτίου 2024 στο Ντένβερ.

Όταν είχε πρωτοαρχίσει η πανδημία, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο κορωνοϊός προκαλεί απλώς μία παροδική λοίμωξη. Ολοένα περισσότεροι ασθενείς, όμως, ακόμα και κι αν δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, ταλαιπωρούνται επί μήνες ή και χρόνια από συμπτώματα όπως:

  • Θολωμένο μυαλό (ομίχλη μυαλού)

  • Πεπτικά ενοχλήματα

  • Αγγειακές διαταραχές

  • Κόπωση

Υπερ-ευαίσθητες εξετάσεις

Ο Dr. Peluso και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα αίματος από 171 πάσχοντες, χρησιμοποιώντας υπερ-ευαίσθητες εξετάσεις. Οι εξετάσεις αναζητούσαν τα αντιγόνα της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού. Η πρωτεΐνη-ακίδα είναι το μόριο με το οποίο ο κορωνοϊός προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα, για να εισβάλλει στη συνέχεια στο εσωτερικό τους.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, σε μερικούς ασθενείς υπήρχαν τα αντιγόνα της πρωτεΐνης ακόμα και 14 μήνες αργότερα. Οι πιθανότητες να εντοπιστούν ήταν διπλάσιες σε όσους είχαν νοσηλευθεί λόγω της COVID. Ήταν επίσης αυξημένες σε όσους είχαν μέτρια προς σοβαρή αρχική λοίμωξη, για την οποία δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Το αντιγόνο είναι ένα μόριο (ή μία μοριακή δομή) στην επιφάνεια των παθογόνων μικροοργανισμών, το οποίο αντιλαμβάνεται ως ξένο το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιείται για να το καταστρέψει.

Η δεύτερη μελέτη

Τα νέα ευρήματα επιβεβαίωσαν την θεωρία των επιστημόνων ότι ο κορωνοϊός παραμένει για καιρό στο σώμα μερικών ασθενών.

Έτσι, τον αναζήτησαν σε ιστούς του σώματος όπου θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει «δεξαμενές». Όπως διαπίστωσαν, για περισσότερο από 2 χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη υπήρχαν θραύσματα του γενετικού υλικού του (RNA) σε δείγματα συνδετικού ιστού άλλων ασθενών.

Ο συνδετικός ιστός περιέχει ανοσοποιητικά κύτταρα. Σε μερικούς ασθενείς οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός ήταν ακόμα ενεργός!

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να εξηγούν γιατί μερικοί ασθενείς ταλαιπωρούνται από συμπτώματα επί πολύ καιρό μετά την αρχική COVID, λένε οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock

Πηγή:www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου