ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η τελευταία πτήση για το διαστημικό λεωφορείο Discovery (video)




Την τελευταία του πτήση πραγματοποίησε πριν από μερικές ημέρες το παροπλισμένο πλέον διαστημικό λεωφορείο Discovery. Το ταξίδι έγινε στις «πλάτες» ειδικά τροποποιημένου Boeing 747, με προορισμό το Εθνικό Μουσείο Αέρος και Διαστήματος κοντά στην Ουάσινγκτον, όπου θα εκτεθεί μόνιμα για το κοινό.
Το Jumbo 747 της NASA με το Discovery απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι κοντά στο ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα. Πριν φτάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο Dulles της Βιρτζίνια, κοντά στο μουσείο όπου θα εκτεθεί το λεωφορείο, το αεροσκάφος πέταξε σε μικρό ύψος πάνω από το κέντρο της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον.
Το Discovery είναι το παλιότερο από τα τρία διαστημικά λεωφορεία του στόλου της NASA, καθώς εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά στις 30 Αυγούστου του 1984 και έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες ημέρες επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων (συνολικά 352), διασχίζοντας 241 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε τροχιά γύρω από τη Γη. Στα χρόνια αυτά μετέφερε 246 αστροναύτες, το μεγαλύτερο αριθμό από τα άλλα λεωφορεία.
Το τελευταίο του ταξίδι εκτός ατμόσφαιρας έγινε τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2011, για μια αποστολή 13 ημερών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ήταν το πρώτο από τα τρία λεωφορεία που τέθηκε μετά από τρεις δεκαετίες εκτός λειτουργίας. Σύντομα και τα άλλα δύο λεωφορεία, το Atlantis και το Endeavour, θα μετακινηθούν αντίστοιχα στο Μουσείο του Λος Άντζελες και στο κέντρο επισκεπτών του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα.
Το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2011 με την πτήση του Atlantis. Συνολικά κατασκευάστηκαν έξι διαστημικά λεωφορεία, συμπεριλαμβανομένου και του Enterprise, ενός πρωτότυπου που ποτέ δεν πέταξε στο διάστημα. Το 1986 το διαστημικό λεωφορείο Challenger καταστράφηκε λίγο μετά την εκτόξευσή του, ενώ το Columbia καταστράφηκε τη διαδικασία επιστροφής του στη Γη το 2003.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου