ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Αντωνία Ηλία: Το «στόρι» της φυγόδικης πρώην ανακρίτριας που πρωταγωνίστησε στο παραδικαστικό κύκλωμα

 


Με καθυστέρηση 19 ετών μετά το σκάνδαλο του παραδικαστικού κυκλώματος, οδηγείται στην Εισαγγελία Εφετών Αθήνας η Αντωνία Ηλία. Η πρώην ανακρίτρια είχε πρωταγωνιστήσει στην πολύκροτη υπόθεση.

Η Αντωνία Ηλία, πρωταγωνίστρια του παραδικαστικού κυκλώματος που μονοπώλησε πριν από χρόνια την επικαιρότητα, εκδόθηκε από τη Βρετανία στη χώρα μας, θα μεταφερθεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθήνας.

Πρώτα θα περάσει από τον Εισαγγελέα Εκδόσεων και ακολούθως από τον Εισαγγελέα Εκτέλεσης ποινών.

Μετά την τυπική διαδικασία, θα οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές, για να εκτίσει την ποινή της.

Η διαφυγή στη Βρετανία και η ποινή κάθειρξης 13 ετών

Υπενθυμίζεται ότι η Αντωνία Ηλία φυγοδικούσε από το 2005, ενώ το 2011 εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο, και πάλι χρειάστηκαν να περάσουν 19 χρόνια προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η έκδοσή της στην Ελλάδα.

Έχει ήδη καταδικαστεί ερήμην ομόφωνα με ποινή κάθειρξης 13 ετών από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η οποία τελέστηκε στα πλαίσια του παραδικαστικού κυκλώματος.

Η πρώην ανακρίτρια, αρχικά το 2005, διέφυγε στο εξωτερικό.

Τον Μάιο του 2011, συνελήφθη στο Μπράιτον της Αγγλίας όπου δούλευε ως καθηγήτρια Γαλλικών και κυκλοφορούσε ως Γαλλίδα υπήκοος με το όνομα Αντωνία Ζαμίν.

Στο βρετανικό δικαστήριο αρχικά αρνήθηκε την πραγματική της ταυτότητα. Όταν οι ισχυρισμοί της κατέπεσαν φυλακίστηκε για 19 μήνες στις φυλακές του Χόλουγουεϊ.

Αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 με περιοριστικούς όρους και φορώντας «βραχιολάκι».

Παρ΄ όλα αυτά, κατάφερε να καθυστερεί μέχρι και σήμερα την επιστροφή της στην Ελλάδα, ζητώντας πολιτικό άσυλο από τις βρετανικές αρχές.

Τελικά η απόφαση περί έκδοσής της πάρθηκε από δικαστήριο στο Γουέστμινστερ του Λονδίνου.

«Επιστροφή» στο 2008

Τον Ιούνιο του 2008, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε σε δίκη 21 άτομα, εμπλεκόμενα στο παραδικαστικό κύκλωμα για στημένες δίκες, απάτες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Με βούλευμα των 2.500 σελίδων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (2707/2007) παραπέμφθηκαν τελικά στο εδώλιο 21 άτομα (οκτώ δικαστές, οκτώ δικηγόροι, ο πρώην αρχιμανδρίτης Ιακωβος Γιοσάκης, ένας στρατιωτικός γιατρός και δύο δικαστικοί υπάλληλοι), ως μέλη του παραδικαστικού κυκλώματος.

Κεντρικά πρόσωπα ήταν η τότε ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο άλλοτε εισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος, καθώς και οι δικηγόροι Σάκης Κεχαγιόγλου, Γιώργος Νικολακόπουλος και Νίκος Εμμανουηλίδης.

Μόνον η Αντωνία Ηλία, για παράδειγμα, ελέγχθηκε για 24 υποθέσεις αποφυλάκισης κατηγορουμένων σε σύνολο 435 υποθέσεων που είχε χειριστεί κατά τη διάρκεια της θητείας της στο 29ο ανακριτικό γραφείο. H ίδια υποστήριξε ότι δεν διέταζε την προφυλάκιση επειδή οι ανακρινόμενοι κατηγορούνταν για διακίνηση πολύ μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών και ήταν φανερό ότι ήταν χρήστες. Το «κουβάρι» που ξετυλίχθηκε με το ντόμινο των αποκαλύψεων φαίνεται να είχε αφετηρία τις προσωπικές της σχέσεις με δικηγόρο, γιο πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, στα τότε εμπλεκόμενα πρόσωπα καταλογίζονταν προειλημμένες δικαστικές αποφάσεις, αντικαταστάσεις δικαστών και επίσπευση της εκδίκασης συγκεκριμένων υποθέσεων. Μάλιστα, τους αποδόθηκε σωρεία αξιόποινων πράξεων, όπως είναι απάτη, «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης και συμμορία.

Το όλο βάρος των τότε ποινικών ερευνών για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος είχε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μετέπειτα εισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Γεώργιος Σανιδάς.

«Απόδραση» στο εξωτερικό

Λίγο πριν τη σύλληψή της, η Αντωνία Ηλία, επικαλούμενη λόγους υγείας, αναχώρησε για το εξωτερικό.

Όπως είχε δηλώσει, στην Ελλάδα απειλείται η ζωή της, ισχυριζόμενη πως είναι θύμα σκευωρίας.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταστραφώ επειδή θέλουν να με καταστρέψουν στην κυριολεξία, να με συντρίψουν. Έχω όλες τις προϋποθέσεις να συνεχίσω να ζω. Δεν έκανα τίποτα», είχε πει.

Η ελληνική δικαιοσύνη επέβαλε ερήμην πια στη φυγόδικη ανακρίτρια και φυλάκιση τριών ετών, με αναστολή, για μη υποβολή «πόθεν έσχες».

Αμέσως μετά η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα απέλυε οριστικά την Αντωνία Ηλία από το δικαστικό σώμα.

Το βράδυ της Πέμπτης 4 Απριλίου 2024, συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς της Ιντερπόλ, η Αντωνία Ηλία προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με αεροσκάφος από τη Μεγάλη Βρετανία, μετά την απόφαση έκδοσής της στην Ελλάδα. 

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Εφετείο, η Αντωνία Ηλία θα μεταχθεί στις γυναικείες φυλακές στον Ελαιώνα Θηβών για να εκτίσει την ποινή των 13 χρόνων που της έχει επιβληθεί ερήμην για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Πηγή:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου