ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

1211 χλμ μακριά απ’ την Ελλάδα βρίσκεται ένα ελληνικό χωριό στην καρδιά της Ουγγαρίας

 


Πολλοί είναι οι Έλληνες που επισκέπτονται την Βουδαπέστη για να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική και τα εντυπωσιακά αξιοθέατα. Λίγοι όμως είναι αυτοί που ξέρουν πως λίγα χιλιόμετρα μακριά, στα Νοτιοδυτικά της πανέμορφης Ουγγρικής πόλης, βρίσκεται ένα χωριό που είναι πέρα για πέρα ελληνικό!

Πρόκειται για το χωριό «Beloiannisz» που σημαίνει Μπελογιάννης και είναι χτισμένο προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη, του “ανθρώπου με το γαρύφαλλο” που εκτελέστηκε το 1952 με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Είναι ένα από τα νεότερα χωριά της Ουγγαρίας και ιδρύθηκε από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου πολέμου, όταν εκείνοι αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα, καταλήγοντας σε γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ουγγαρίας.

Οι 400 οικογένειες που βρέθηκαν τότε στην Βουδαπέστη, αρχικά στεγάστηκαν σε εργοστάσια καπνού, όπου έμεναν μέσα σε μικρά δωμάτια από 6 – έως 12 τετραγωνικά μέτρα χωρίς καθόλου έπιπλα. Προκειμένου να βρεθεί μία μόνιμη λύση, στις 6 Μαΐου του 1950 ανοικοδομήθηκε το χωριό Μπελογιάννης με την βοήθεια εθελοντών. Σε σύντομο χρονικό διάστημα χτίστηκαν 418 σπίτια, το σχολείο, ο παιδικός σταθμός, η βιβλιοθήκη, το λαϊκό μέγαρο, το ιατρείο και το δημαρχείο.


Η βιβλιοθήκη – Κοινό Κτήμα, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=425089

Αρχικά ονομάστηκε Γκερεγκφάλβα, δηλαδή Ελληνοχώρι, αφού προοριζόταν να φιλοξενήσει εξόριστους Έλληνες, ηττημένους αριστερούς του ελληνικού εμφυλίου.

Στις 3 Απριλίου 1952 όμως μετονομάστηκε σε Μπελογιάννης προς τιμήν του αγωνιστή της αντίστασης Νίκου Μπελογιάννη, ο οποίος είχε εκτελεστεί στην Ελλάδα λίγες μέρες νωρίτερα, λόγω της συμμετοχής του στην υπόθεση των ασυρμάτων. Τότε το χωριό είχε 1.850 κατοίκους.

Μετά το 1974 και κυρίως μετά το 1982 αρκετοί κάτοικοι επέστρεψαν στην Ελλάδα, όταν τους επιτράπηκε η επιστροφή. Όμως αρκετοί, ιδίως οι νεότεροι, έμειναν στην Ουγγαρία. Σήμερα η πλειονότητα των κατοίκων εργάζεται στις κοντινές πόλεις Σαζχαλομμπάτα και Ντουναουιβάρος και διατηρούν ακόμα την ελληνική τους ταυτότητα.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως ακόμη κι από τα πρώτα χρόνια της ανοικοδόμησης του χωριού και ύστερα, οι Έλληνες γιόρταζαν τις εθνικές γιορτές και παραδόσεις.

Το 1996 κτίστηκε ελληνορθόδοξη εκκλησία ενώ στο χωριό λειτουργεί σχολείο όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα από Έλληνα δάσκαλο. Οι εθνικές εορτές και των δύο κρατών, Ελλάδος και Ουγγαρίας, εορτάζονται από κοινού απ’ όλους τους μαθητές.

Ο Ελληνορθόδοξος Ναός Αγίων Δημητρίου, Κωνσταντίνου και Ελένης.

hu:user:Strapontin, Public domain, via Wikimedia Commons


Το εσωτερικό του ναού – Από Original uploader was Egresij at hu.wikipedia – Transferred from hu.wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5702336

Στις 20 Αυγούστου κάθε χρόνου, απ’ την αρχή της ύπαρξης του χωριού ως σήμερα, γιορτάζεται η ίδρυσή του.

Σημεία αναφοράς του χωριού είναι το Ιατρικό κέντρο, το Πολιτιστικό Κέντρο, τα χορευτικά τμήματα καθώς και η ποδοσφαιρική Ομάδα ΑΕΚ Μπελογιάννη. Μάλιστα, στην επέτειο των 50 ετών απ’ την ίδρυση του χωριού στην εκκλησία είχε κάνει λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στο Μπελογιάννης έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας “Καλή πατρίδα, σύντροφε” του 1986. Την εποχή που γυριζόταν η ταινία, οι περίπου χίλιοι οκτακόσιοι κάτοικοι και τα παιδιά τους επέστρεφαν κατά ομάδες στην Ελλάδα, μετά από τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια αναγκαστικής προσφυγιάς που ήταν συνέπεια του εμφυλίου πολέμου.

Η ΕΡΤ στο χωριό Μπελογιάννης της Ουγγαρίας


Δείτε το βίντεο του george karageorgis


Πηγή:www.dinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου