ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

World Street: αυτά είναι τα "βρώμικα" που τρώει ο πλανήτης


Την επόμενη φορά που θα ταξιδέψεις στο εξωτερικό και, πεινασμένος, θα θελήσεις να φας κάτι γρήγορο, διάλεξε κάποιο από τα τοπικά street food που κυκλοφορούν σε κάθε πόλη. Αγένεια να μην το δοκιμάσεις. Το Cosmo.gr σού διάλεξε τα καλύτερα.
Της Ιωάννας Παχούλη
Δεν είναι μόνο τα Fish & Chips στην Αγγλία και το ελληνικό αγαπημένο πιτόγυρο. Υπάρχουν κι άλλα street foods που πιθανώς αγνοούσες ως σήμερα.
Gordita, Ισπανία
 
Εκ πρώτης όψεως θα σου θυμίσει σκεπαστή πίτα, όμως το αγαπημένο street food των Ισπανών, είναι κάτι αρκετά πιο λαχταριστό. Φτιαγμένο από masa (τη ζύμη που φτιάχνονται οι τορτίγιας),  το Gordita μπορεί να παρομοιαστεί εύκολα με τα κλασικά ζυμωτά τυροπιτάκια, μόνο που η γέμισή τους είναι πιο σπέσιαλ. Διάλεξε αν θα βάλεις τυρί, τσίλι, μαρούλι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ή απλά κομματάκια χοιρινού.
Pastel de Belem, Πορτογαλία
 
Ένα γλυκό, μα τι γλυκό! Μια ψημένη μικρή τάρτα με γέμιση μια γλυκιά κρεμώδη κρέμα. Πασπαλίζεται με κανέλα ή ζάχαρη. Αν βρεθείς ποτέ στη Λισαβόνα πάντως, οφείλεις -στον εαυτό σου και στη δημιουργό του Pastel de Belem- να πας να τα φας εκεί που το φτιάχνουν καλύτερα. Το κατάστημα λέγεται  Antigua Confeitaria de Belém και πακετάρει περίπου 19.000 τάρτες την ημέρα, ενώ λέγεται πως τη μυστική συνταγή την γνωρίζουν μόνο τρία άτομα. Τι να λέμε τώρα...
Currywurst, Γερμανία
 
Ένα ελαφριά καπνισμένο λουκάνικο φτιαγμένο από χοιρινό και βοδινό κρέας, τηγανίζεται και κόβεται σε μικρά κομμάτια. Το Currywurst ολοκληρώνεται με μια πρόσθετη κόκκινη σάλτσα που γίνεται από έναν συνδυασμό ντομάτας και μερικών άλλων μυστικών συστατικών. Ολοκληρώνεται με κάρυ σος αλλά και αφράτο ψωμάκι για να μαζεύεις τη σάλτσα (και τα σάλια σου). Μακράν το δημοφιλέστερο street food στην Γερμανία.
Po’ Boy,  Νέα Ορλεάνη
 
Με καυτερό roast beef, λουκάνικο ή μήπως με γαρίδες, στρείδια ή καραβίδες; Όποια γέμιση και να έχει, το Po' Βοy μπορεί να κάνει πολλούς να σπάσουν τη δίαιτά τους για την τραγανή μπαγκέτα με την ενδιαφέρουσα γέμισή της.
Tokoyaki, Ιαπωνία
 
Μικρό κομμάτι από χταπόδι βουτηγμένο μέσα σε κουρκούτι και ψημένο σε ειδικά διαμορφωμένη ψησταριά.  Ή αλλιώς, tokogiaki. Tο ιαπωνικό πιάτο γιορτής (θα το βρεις σε γλέντια, γιορτές και πανηγύρια) σερβίρεται με σος και ξερό κρεμμύδι. Σκέτο (αλμυρό) λουκούμι.
Gelato, Ιταλία
 
Πάντα είχα απορία ποια η διαφορά του Gelato από το παγωτό. Πρώτον, έχει πολύ λιγότερο λίπος, δεύτερον, έχει μεγαλύτερη πυκνότητα- διότι ο αέρας που προστίθεται φτάνει το 30%, σε αντίθεση με τα βιομηχανικά παγωτά στα οποία ο αέρας φτάνει το 100-130%!). Τρίτον, σερβίρεται θερμότερο, έτσι λιώνει στο στόμα χωρίς να αφήνει την αίσθηση του παγώματος. Ε λοιπόν στην Ιταλία το Gelato βρίσκεται σε κάθε γωνιά του δρόμου, σε εκατοντάδες διαφορετικές γεύσεις που σε προκαλούν. Τι, κάνεις δίαιτα;
Poutine, Κεμπέκ
 
Τηγανιτές πατάτες βουτηγμένες σε καυτό λάδι, σάλτσα από ζωμό κοτόπουλου,  μοσχαρίσιο κρέας και κρέμα από τυρί που κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα. Ένα από τα αγαπημένα street Foods ακούει στο όνομα Poutine και κρατά τις ρίζες του από την Γαλλία και τον Καναδά. Αν είσαι χορτοφάγος, θα βρεις διάφορες παραλλαγές του, αλλά αν επιμείνεις στο original έχε υπόψιν πως θεωρείται ένα από τα πιο ανθυγιεινά φαγητά του κόσμου.
Lox & bagel, Νέα Υόρκη
 
Το νεοϋορκέζικο Lox & bagel  φτιάχνεται από ψωμάκι τύπου bagel, που περιέχει μια παχιά δόση κρέμας τυριού και λίγο lox, δηλαδή λεπτοκομμένο καπνιστό σολομό.Μπορούν να προστεθούν ροδέλες κρεμμυδιών, λεπτές φέτες τομάτας και αλατοπίπερο, αναλόγως με τις ορέξεις.
Murtabak, Σινκαπούρη - Μαλαισία
 
Μοιάζει με κρέπα αλλά δεν είναι. Όχι, ούτε μπουγάτσα. Το Murtabak είναι μια τηγανήτα γεμάτη με αλμυρά συστατικά (στην Ινδονησία κυκλοφορεί και σε γλυκιά μορφή). Τρώγεται σαν σνακ, ενώ η συνήθης γέμισή του αποτελείται από αρνίσιο κρέας, αυγό, φρέσκο κρεμμυδάκι, αρακά, καλαμπόκι και καρυκεύματα.  Μπορεί εσένα να μη σου γεμίζει το μάτι, αλλά στα στα street markets της Σινκαπούρης και της Μαλαισίας (και άλλων Αραβικών χωρών) κάνουν ουρές για να φάνε ένα Murtabak στα γρήγορα.

Πηγές: lonelyplanet.com, huffingtonpost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου