ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Η Sylvia Kristel είναι η δασκάλα που (δεν) ερωτευτήκαμε έφηβοι στο σχολείο

 
Λίγο μετά τον θάνατο της 60χρονης -και πολύ ταλαιπωρημένης- ηθοποιού που ενσάρκωσε τη θρυλική Εμμανουέλα, ένας συντάκτης αξιολογεί, όσο σοβαρά της πρέπει, την προσφορά της Sylvia Kristel στη διαπαιδαγώγησή κάθε άντρα.

Από τον Ηλία Αναστασιάδη

Η Ολλανδή ηθοποιός με το πρόσωπο-φαντασίωση, Sylvia Kristel, δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Το βράδυ της Τετάρτης 17/10 πέθανε στον ύπνο της, γλυκά, όπως μάλλον της άρμοζε.

Όποιος την αντιμετωπίζει -λόγω της ενσάρκωσης του ρόλου της λογοτεχνικής Εμμανουέλας-, σαν μια πορνοστάρ του κοινού κινηματογραφικοί δικαίου, κοιτάζει το δέντρο και το δάσος έχει μεταφερθεί εκατό στρέμματα πιο πέρα.

Το 1974, όταν η 22χρονη Ολλανδή υπέγραφε με την αιωνιότητα παίρνοντας το ρόλο της Εμμανουέλας στη γνωστή σειρά γαλλικών softcore ταινιών (βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Emmanuelle Arsan), δεν νομίζω να είχαν έστω γνωριστεί οι γονείς μου. Όπως όμως συμβαίνει με κάθε θρύλο, η Εμμανουέλα (η Sylvia Kristel δηλαδή) ήταν και πολύ αργότερα εκεί για μένα (για μας) για να κάνει τις απαραίτητες συστάσεις ενός 15άρη με τη Γυναίκα, με την ιδέα του Σεξ, με το μέλλον.


Emmanuelle.2 Sylvia Kristel-Sex Scene από lindros77_282

Με άλλα λόγια, η Εμμανουέλα έκανε ό,τι επισταμένα ΔΕΝ κάνει το ελληνικό σχολείο. Έμαθε το σεξ στους εφήβους. Μας αποκάλυψε τη γυμνή αλήθεια γύρω από το γυναικείο σώμα. 15 χρόνια μετά τα 15 μου, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παραμένει ταμπού (και άφαντη) στο σχολείο. Κι όμως, δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα τις μέρες μας. Το πρόβλημα είναι ότι οι σημερινοί 15άρηδες δεν θα γνωρίσουν ποτέ την Εμμανουέλα και όσα πρέσβευε η υστεροφημία της.

  "Ένας-ένας φεύγουν οι θρύλοι, αυτοί που μας μεγάλωσαν", σχολίασε συνάδελφος δημοσιογράφος μετά το θάνατο της Kristel χωρίς καμία διάθεση για πλάκα. "Πρώτα ο Michael Jackson, μετά η Sylvia Kristel...", μουρμούριζε την Πέμπτη (18/10) στο γραφείο. Αν τον ρωτήσεις, κι αυτόν, κι εμένα και δεκάδες άλλους "πιστούς" της Εμμανουέλας, δεν θυμόμαστε ούτε συγκεκριμένες σκηνές απ' τις ταινίες της, ούτε καν το γυμνό της κορμί. Γιατί η Εμμανουέλα ήταν βασικά ιδέα.

Η Εμμανουέλα έκανε ό,τι επισταμένα ΔΕΝ κάνει το ελληνικό σχολείο



Video   Sylvia Kristel - Emmanuelle - Vidivodo από golonzo

Στα μέσα των 90s που συστηθήκαμε ενοχικά με τη φιλμογραφία της σε σπίτια συμμαθητών μας, το άγουρο ακόμα ίντερνετ φάνταζε (και πλασαρόταν) ως μια εφαρμογή που θα μας επιτρέπει στο μέλλον να κάνουμε εικονικές βόλτες σε μουσεία όλου του κόσμου. Σήμερα, το ίντερνετ για τους περισσότερους εφήβους είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να γνωρίζουν κορίτσια (best case scenario).

  Η Εμμανουέλα συμβολίζει την αγνότητα που έχει καεί ολοσχερώς στις μέρες της υπερπροσφοράς του σεξ. Συμβολίζει την εποχή του "σιγά-σιγά-για-να-τα-εμπεδώσουμε", που έρχεται σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον "από-όσο-πιο-νωρίς-τόσο-το-καλύτερο" του tech-freak σήμερα.
Δεν υπάρχει αντίστοιχη Εμμανουέλα των 00s. Αν υπάρχει μία πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών που ενδέχεται να ξέρει ένας 15χρονος μαθητής σήμερα, αυτή είναι Ελληνίδα και κυκλοφορούσε μέχρι πρότινος με ροζ τζιπ στο κέντρο της Αθήνας. Και σίγουρα δεν έπαιξε σε soft παραγωγές.

"Ένας-ένας φεύγουν οι θρύλοι, αυτοί που μας μεγάλωσαν", σχολίασε συνάδελφος μετά το θάνατο της Kristel χωρίς καμία διάθεση για πλάκα.

Η Kristel πέθανε στον ύπνο της (και σχεδόν στην ψάθα) το βράδυ της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου σε ηλικία 60 ετών. Έπασχε από καρκίνο στο λαιμό, στους πνεύμονες και στον οισοφάγο. Το καλοκαίρι είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο με συνέπεια να νοσηλευτεί σε κλινική του Άμστερνταμ. Όχι ακριβώς αυτό που θα περίμενε στα 20κάτι της μετά από τέτοιο εκκωφαντικό ξεκίνημα.

  Ήταν ηθοποιός. Το κατά πόσο "ποίησε ήθος" φαίνεται από την κληρονομιά, τις αναμνήσεις και τη γλυκύτητα στις αντιδράσεις των ανδρών στην είδηση του χαμού της. Το βασικότερο είναι πως, εκτός από ηθοποιός, ήταν και φαντασίωση. Όπου φαντασίωση βλέμμα, sex appeal, θηλυκότητα και -ναι, άλλες εποχές τότε- μερικά ρούχα παραπάνω από το σημερινά ειωθότα.

Το κατά πόσο "ποίησε ήθος" φαίνεται από την κληρονομιά, τις αναμνήσεις και τη γλυκύτητα στις αντιδράσεις των ανδρών στην είδηση του χαμού της

Εμμανουέλα, rest in peace.

Ευχαριστούμε για τον θρύλο και τα μαθήματα.

πηγη :www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου