ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Από το Διάστημα, το βόρειο σέλας φαίνεται ακόμα πιο εξωπραγματικό (video)



Είναι αλήθεια ότι το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια μια πληθώρα από εντυπωσιακές φωτογραφίες και video του πλανήτη μας. Πριν από μερικές ημέρες ένα εξωπραγματικό timelapse video ανέβηκε από τη NASA στο YouTube, αποθανατίζοντας το Βόρειο Σέλας πάνω από τον Βόρειο Ειρηνικό και τον Καναδά…
Το video δημιουργήθηκε από τη συρραφή μιας σειράς φωτογραφιών που λήφθηκαν στις 29 Ιανουαρίου. Ξεκινά πάνω από τα σκοτεινά νερά του Ειρηνικού, βορειοανατολικά του Βανκούβερ, και συνεχίζεται πάνω από τον Καναδά, μέχρι το σέλας να χαθεί τελικά στο φως της ανατολής του ήλιου.
Το βόρειο και το νότιο σέλας δημιουργούνται από φορτισμένα σωματίδια που παγιδεύονται στο γήινο μαγνητικό πεδίο και εκτρέπονται προς τους πόλους. Εκεί αντιδρούν με σωματίδια της ατμόσφαιρας και εκπέμπουν φωτόνια που γίνονται ορατά ως φωτεινά πέπλα που κυματίζουν στον ουρανό. Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο μετά από περιόδους έξαρσης της ηλιακής δραστηριότητας, όπως οι ηλιακές καταιγίδες.
Οι ηλιακές καταιγίδες αναμένεται να αυξηθούν σε αριθμό και ένταση καθώς πλησιάζουμε στο μέγιστο του 11ετούς ηλιακού κύκλου, το οποίο αναμένεται στο τέλος του 2013. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η NASA σκοπεύει να δημοσιοποιήσει περισσότερα βίντεο με το βόρειο σέλας στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας AuroraMAX, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με την Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος και πανεπιστήμια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου