ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Προϊστορικό φυτό 32.000 ετών άνθισε και πάλι!




Πριν 32.000 χρόνια ένας σκίουρος της εποχής των παγετώνων είχε κρύψει βαθιά στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας σπόρους φυτών για να τους φάει εν καιρώ. Oι σπόροι παρέμειναν εκεί μέχρι πρόσφατα.
Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν το λαγούμι του, έβγαλαν τους σπόρους, τους φύτεψαν και το φυτό αναπτύχθηκε και έβγαλε άνθη!
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοφυσικής του Κυττάρου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών απέδειξαν ότι το παγωμένο υπέδαφος "φυλάσσει" τις διάφορες μορφές ζωής ως φυσικό «αποθετήριο», όπως αποδεικνύεται για χιλιάδες χρόνια. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να έρθουν και πάλι στη ζωή εξαφανισμένα φυτά, ζώα και οργανισμοί. Στα ίδια γεωλογικά στρώματα με τα λαγούμια υπάρχουν απολιθώματα μεγάλων θηλαστικών, όπως είναι τα μαμούθ, αλλά και ελάφια ή άλογα. Έτσι, οι επιστήμονες ψάχνουν τα κατεψυγμένα δείγματα ζωικού ιστού, με στόχο να φέρουν στη ζωή κάποιο από αυτά τα θηλαστικά.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως υπάρχουν δεκάδες αντίστοιχα λαγούμια, τόσο μεγάλα όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο και ηλικίας 30.000 έως 32.000 ετών, που είχαν δημιουργήσει σκίουροι.
Το προϊστορικό φυτό, η αρκτική στενόφυλλη σιληνή (Silene stenophylla), ξαναζωντάνεψε, αφού οι επιστήμονες ενίσχυσαν τον κατεψυγμένο ιστό του με αναπτυξιακές ορμόνες, ενεργοποιώντας έτσι την κυτταρική διαίρεσή του, τον πολλαπλασιασμό του και τελικά την πλήρη ανάπτυξη ενός νέου βιώσιμου φυτού.
Πολλοί βιολόγοι εξέφρασαν αμφιβολίες για το γεγονός και επιφυλάξεις για αυτού του είδους τους ισχυρισμούς, τουλάχιστον μέχρι να επιβεβαιωθεί από κάποιον ανεξάρτητο φορέα. Παλαιότερα υπήρξε αντίστοιχη ιστορία που αφορούσε την αναγέννηση σιταριού από σπόρους που είχαν βρεθεί σε τάφους Φαραώ, όμως πολλοί θεώρησαν την πληροφορία αναξιόπιστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου