ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει εντυπωσιακά αποτελέσματα για το 60% των ασθενών

 


Εντυπωσιακά αποτελέσματα έδειξαν οι κλινικές δοκιμές ενός νέου φαρμάκου κατά του καρκίνου του πνεύμονα, το οποίο σταμάτησε την εξέλιξη της συγκεκριμένης νόσου στο 60% των ασθενών που διαγνώστηκαν με αυτή.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης σε άτομα με προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (60%) που διαγνώστηκαν με προχωρημένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και έλαβαν λορλατινίμπη ήταν ακόμη ζωντανοί πέντε χρόνια αργότερα χωρίς εξέλιξη της νόσου, έδειξαν στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8% σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα είναι τα πιο μακροχρόνια αποτελέσματα επιβίωσης χωρίς εξέλιξη (PFS) που έχουν καταγραφεί ποτέ σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, την πιο κοινή μορφή της νόσου στον κόσμο. Παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco) στο Σικάγο σήμερα, Παρασκευή (31.5.24).

«Από όσο γνωρίζουμε αυτά τα αποτελέσματα είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Benjamin Solomon, ιατρός ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Peter MacCallum στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Στη δοκιμή φάσης 3.296 ασθενείς με προχωρημένες μορφές μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα χωρίστηκαν τυχαία για να λάβουν είτε λορλατινίμπη (149 ασθενείς) είτε κριζοτινίμπη (147 ασθενείς, εκ των οποίων οι 142 έλαβαν τελικά θεραπεία).

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς ήταν γυναίκες. Σε περίπου 25% από αυτούς ο καρκίνος του πνεύμονα είχε ήδη εξαπλωθεί στον εγκέφαλο όταν ξεκίνησε η κλινική δοκιμή.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ALK-θετικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Η λορλατινίμπη και η κριζοτινίμπη είναι και οι δύο αναστολείς της δράσης της ALK και των τυροσινικών κινασών. Οι αναστολείς αυτοί είναι στοχευμένες θεραπείες που συνδέονται με την πρωτεΐνη ALK και σταματούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, η πλειονότητα των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία με αναστολείς δεύτερης γενιάς έχουν εξέλιξη της νόσου μέσα στην τριετία.

Τι είναι η λορλατινίμπη

Η λορλατινίμπη είναι η μοναδική δραστική ουσία που δείχνει να εξασφαλίζει πενταετή επιβίωση χωρίς εξέλιξη. Ακόμη και μετά το πέρας της πενταετίας, η πλειονότητα των ασθενών συνεχίζει να έχει τον έλεγχο της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της νόσου στον εγκέφαλο.

Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) ήταν 60% στους ασθενείς που έλαβαν λορλατινίμπη και 8% στην ομάδα της κριζοτινίμπης.

Πηγή:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου