ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Η... κουτάλα του Ονουάκου - Ο σπάνιος τρόπος εκτέλεσης βολών από τον Αμερικανό της Μπανταλόνα (vids)

 


Ο Ρικ Μπάρι έκανε γνωστή τη μέθοδο εκτέλεσης βολών «Undehand» και πιο γνωστή στα... μέρη μας ως «κουτάλα». Ο Τσινάνου Ονουάκου της Μπανταλόνα μας θύμισε το εκκεντρικό στυλ και η ομάδα του ναι μεν έχασε στην πρεμιέρα της Liga Endesa από τη Μπαρτσελόνα, αλλά αυτός ήταν... εύστοχος!

To στυλ του δεν είναι καινοτόμο, ούτε πρωτοποριακό. Είναι όμως, σπάνιο! Αν για ένα πράγμα είναι γνωστός ο Τσινάνου Ονουάκου της Μπανταλόνα αυτό αφορά στον τρόπο που εκτελεί τις ελεύθερες βολές. Χρησιμοποιεί την τεχνική που στις ΗΠΑ την λένε «underhand» ή «granny shot», δηλαδή το σουτ της γιαγιάς. Στα εδάφη μας πάντως, οι μυημένοι θα την αναγνωρίσουν πιο πολύ ως... κουτάλα. 

Τι κάνει ακριβώς o 26χρονος Αμερικανός σέντερ; Πιάνει τη μπάλα με τα δύο χέρια, την φέρνει ανάμεσα στα πόδια του και την πετάει λες και αδειάζεις κουβά με νερά στην αυλή του σπιτιού. 

Στο ΝΒΑ, αυτόν τον τρόπο εκτέλεσης, επέλεξε σε παρελθοντικές δεκαετίες ο Ρίκι Μπάρι (1965-1980), πρωταθλητής με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς το 1975 και ένας άνθρωπος ο οποίος όταν πήγαινε στη γραμμή της... φιλανθρωπίας ευστοχούσε σε ποσοστό 90%

Ο Μπάρι λοιπόν, έκανε γνωστό το «Underhand», αν και την τεχνική την είχε χρησιμοποιήσει (περιστασιακά) και ο θρυλικός Ουίλτ Τσάμπερλεϊν (1958-1973). Βέβαια την δυσφήμισε καθώς δεν ήταν αποτελεσματικός και ήταν επιτυχία -όπως και να σούταρε- να έβαζε τη μία στις δύο. 

Τη σήμερον ημέρα, μπορεί και να δείτε την κουτάλα να την χρησιμοποιεί ο Τζέρεμι Σοχάν, ο φόργουορντ των Σαν Αντόνιο Σπερς, ο οποίος ψάχνει να βρει τρόπους να βελτιώσει το ποσοστό του στις ελεύθερες βολές. Την περσινή περίοδο, ως rookie είχε 69,8% ευστοχία και κατά τη διάρκειά της πειραματίστηκε αρκετές φορές. Εκτελούσε πότε «κανονικά», πότε με το ένα χέρι και κάποιες φορές (ελάχιστες) με το στυλ Μπάρι. Τελικά καθιέρωσε το στυλ «Τζον Κόρφας» και πλέον εκτελεί με το ένα χέρι.  

Επιστρέφοντας στον Τσινάνου Ονουάκου, σε αυτή την περίπτωση δεν θα τον δείτε ποτέ να εκτελεί κανονικά. Διότι, όλες οι προσπάθειές του γίνονται με τον... εκκεντρικό τρόπο. Και στην πορεία της καριέρας του υπάρχει μία εξέλιξη στα ποσοστά των ελευθέρων βολών. Μάλιστα, πέρσι στο Ισραήλ με τη φανέλα της Χάποελ Τελ Αβίβ (ήταν ο ΜVP του πρωταθλήματος) είχε 69,4%. Πολύ καλύτερο από το... προπέρσινο στην Ιταλία όταν παίζοντας για τη Σάσαρι είχε 61,9% και απείρως καλύτερο από την εποχή που σούταρε με τον κανονικό τον τρόπο. Άλλωστε, στην πρώτη του χρονιά στο Κολέγιο (Λούισβιλ 2014-15) είχε 46,7%

Φέτος στην Liga Endesa έχει ποσοστό 100%! Διότι, στην πρεμιέρα της Μπανταλόνα, δηλαδή στην ήττα από την Μπαρτσελόνα με 95-79, δύο εκτέλεσε και δύο έβαλε. 

Πηγή:www.sportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου