Σφοδρή κριτική στον Φώτη Κουβέλη για τον τρόπο που λαμβάνει τις αποφάσεις στη ΔΗΜΑΡ - με αποκορύφωμα την απόφαση για καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου - έκανε τη Δευτέρα ο βουλευτής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος εξάλλου απείχε από την ψηφοφορία.
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Γρηγόρης Ψαριανός μίλησε ευθέως για «πρόβλημα λειτουργίας» στη ΔΗΜΑΡ και για αποφάσεις που λαμβάνονται προσωπικά από τον Φώτη Κουβέλη «και μια ομάδα δύο-τριών ατόμων που είναι δίπλα του».«Στην ανανεωτική Αριστερά, η δημοκρατία δεν είναι προσχηματική ή πολυτέλεια. Ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου και όλοι οι εθνάρχες ή ηγέτες έπαιρναν αποφάσεις και η δημοκρατία ήταν στοιχείο διακόσμησης. Στη ΔΗΜΑΡ είναι πυλώνας της ύπαρξής της και γι’ αυτό έφυγε από το σταλινισμό, το ΚΚΕ και το ’68. Είμαι στην ανανεωτική Αριστερά από το ’72, από το Ρήγα. Ποτέ δεν παίρνονταν αποφάσεις πριν συγκροτηθεί ένα όργανο και στη ΔΗΜΑΡ έχει γίνει πολλές φορές αυτό», ανέφερε αρχικά.
Αμέσως μετά εξήγησε τι συνέβη με την απόφαση για το «όχι» στο πολυνομοσχέδιο: «Ο κ. Κουβέλης, ο πρόεδρός μου, βγήκε στο Βελλίδειο και είπε ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Και συνεκλήθη η κοινοβουλευτική ομάδα δύο μέρες μετά, το Σάββατο. Για να αποφασίσουμε τι; Αυτό που είχε ανακοινώσει ο κ. Κουβέλης στο Βελλίδειο; Να μιλήσουμε επί του πρακτέου και για την ουσία της δημοκρατίας, με την οποία έχω μεγαλώσει; Περίμενα από τον κ. Κουβέλη να πει ότι "επειδή η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, βγήκε εκβιαστικά, προτείνω στην κοινοβουλευτική μου ομάδα να ψηφίσουμε 'παρών', γιατί κάποια τα δεχόμαστε και άλλα όχι" – μην πούμε τώρα ποια είναι αυτά, τα γάλατα, τα ταξί, τα βανάκια των ξενοδοχείων ή οι τράπεζες. Κάποια από αυτά, όμως, είχαν αποφασιστεί και ήταν υποχρεώσεις απ’ όταν η ΔΗΜΑΡ ήταν στην κυβέρνηση».
Και ο ίδιος συνέχισε αναλύοντας το πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ: «Κορυφαίες αποφάσεις πάρθηκαν προσωπικά από τον κ. Κουβέλη και μια ομάδα δύο-τριών ατόμων που είναι δίπλα του. Υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας. Η κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει κανέναν αποφασιστικό ρόλο. Η Εκτελεστική Επιτροπή που είναι επίσης κεντρικό όργανο, δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο. Κάποτε, υπήρχε ένας "πρωινός καφές", στον οποίο παίρνονταν έστω και εξωθεσμικά αποφάσεις από κάποια στελέχη του κόμματος. Τώρα, οι αποφάσεις παίρνονται εκτός από τον κ. Κουβέλη από μία επιτροπή πολιτικού σχεδιασμού, στην οποία είναι κάτι άνθρωποι που ήρθαν την περασμένη Τρίτη στη ΔΗΜΑΡ. Και δεν το λέω εγώ, αλλά στελέχη που είναι στην Αριστερά 40 χρόνια… Είναι ο Π. Παναγιώτου, ο Χρ. Μαχαίρας, ο Χ. Καστανίδης, ο Γ. Τσαμουργκέλης, η Μ. Κοππά, ο Στ. Μανίκας, ο Μ. Σταυρακάκης. Διάφοροι άνθρωποι φίλοι μου, συμπαθητικοί, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ… Και ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει ότι δεν μιλάει με το ΠΑΣΟΚ, διότι δεν θέλει πολύ πασοκίλα…».
Ο Γρηγόρης Ψαριανός κατήγγειλε πως αυτοί που λαμβάνουν τώρα τις αποφάσεις στη ΔΗΜΑΡ είχαν ψηφίσει τα μνημόνια.
«Μερικοί από αυτούς, είχαν ψηφίσει πολλά μνημόνια, τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ τώρα – ενώ δεν έχει ψηφίσει κανένα μνημόνιο – φαίνεται έντονα αντιμνημονιακή. Τώρα, που τα μνημόνια τελείωσαν! Νομίζω ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά και σε Κεντρικές Επιτροπές και μεταξύ ανθρώπων που αποτελούν την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ εκτενώς και να εξαντληθούν αυτά, διότι όχι μόνο δεν εξαντλούνται, αλλά βρισκόμαστε συνέχεια ενώπιον ειλημμένων αποφάσεων».
Συνέχισε δε την κριτική του για την αντιμνημονιακή στρατηγική της ΔΗΜΑΡ υπενθυμίζοντας τα απογοητευτικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων: «Είμαστε σε μια περίοδο που η ΔΗΜΑΡ δεν είναι στα καλύτερά της και έχει χάσει, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, την εκλογική της βάση. Δεν είναι ίδια με το Μάιο και Ιούνιο του 2012, διότι η δεύτερη, του Ιουνίου, η μισή περίπου εκλογική βάση της ΔΗΜΑΡ ήταν αλλαγμένη, ενώ το Μάιο είχαν εκλεγεί με το σταυρό οι βουλευτές. Εκτοτε, από το 6,23%, έχει γίνει 1,5% - δύο παρά τέταρτο» σχολίασε.
Ο ίδιος προειδοποίησε μάλιστα πως «αυτό το πράγμα, κάποια στιγμή, θα προσπαθήσουν κάποιοι να το χρεώσουν, όπως γίνεται σε σταλινικά κόμματα, στον "εσωτερικό εχθρό". Θυμηθείτε το αυτό. Κινδυνεύουμε και προς τις ευρωεκλογές πηγαίνοντας να υποστούμε σοβαρό πλήγμα. Δεν είναι μόνο το ποσοστό, αλλά ότι οι άνθρωποι που φεύγουν αναζητούν κάτι καλύτερο, που μπορεί να μην είναι, αλλά τους χάνεις. Και επειδή έχουν θυμώσει επειδή τους έχεις αδειάσει μία, δύο, τρεις ή πέντε φορές, δεν θα επιστρέψουν. Από την ημέρα της αποχώρησης από την κυβέρνηση – άσχετα αν συμφωνούν, διότι μπορεί και καλά να κάναμε – έχει γίνει μια αλυσίδα λαθών με τις επιλογές μας. Π.χ. στο διάλογο για την Κεντροαριστερά, ο κ. Κουβέλης έλεγε ότι δεν του αρέσει η λέξη Κεντροαριστερά και του αρέσει ο όρος δημοκρατικός σοσιαλισμός. Και όμως, στο Βελλίδειο είπε 30 φορές τη λέξη Κεντροαριστερά και έμεινα άναυδος…» τόνισε ο Γρ. Ψαριανός ο οποίος πάντως διαβεβαίωσε ότι δεν σκέφτεται να αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ.
«Αν ήμουν να πάω προς την έξοδο, θα είχα πάει ήδη. Πρέπει να μου κλείσει κάποιος την πόρτα για να βρεθώ, αλλά δεν έχω σκοπό να το κάνω εγώ αυτό» είπε.
«Τσόντα της ομάδας Μπαλτάκου το ΠΑΣΟΚ»
Ο Γρηγόρης Ψαριανός επεσήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ότι η ΔΗΜΑΡ έχει κάνει στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Υπάρχει η δεδηλωμένη στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουβέλης επισήμως το αρνείται, όπως και στελέχη της ηγετικής ομάδας. Όμως, υπάρχουν δευτερεύοντα στελέχη της ηγετικής ομάδας που είναι σχεδόν ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι συζητείται μέσα στη ΔΗΜΑΡ ότι μετά τις ευρωεκλογές θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς θα είμαστε βοηθοί του. Λέγεται συγκεκριμένα ότι θα του κρατάμε τα γκέμια, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τσουμπουρτσουλούκι και γίνεται το μπάχαλο, λένε άνθρωποι της ΔΗΜΑΡ ότι πρέπει να μπούμε δυνατά και να τους κρατάμε τα γκέμια και να τους δείξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική, διότι υπάρχει κίνδυνος να μας ρίξουν στη δραχμή και να μας κάνουν Βενεζουέλα».
Αναφορικά τέλος με το ΠΑΣΟΚ ο Γρηγόρης Ψαριανός, επιστρατεύοντας τον γνώριμο καυστικό λόγο του, είπε: «Αυτό το ΠΑΣΟΚ, το εναπομείναν στον Βενιζέλο δηλαδή, είναι λίγο τσόντα της ομάδας Μπαλτάκου, Μουρούτη και Κρανιδιώτη. Όλοι, από τη θέση τους καθένας, παίζουν το ρόλο του εθνικού υπεύθυνου…»
Η απάντηση της ΔΗΜΑΡ
Τα όσα είπε ο Γρηγόρης Ψαριανός στον ΒΗΜΑ FM 99,5 προκάλεσαν την αντίδραση της Αγίου Κωνσταντίνου που σε ανακοίνωσή της ανέφερε: "Η ανακίνηση σε καθημερινή βάση ανύπαρκτων θεμάτων δήθεν εσωκομματικής δημοκρατίας, υπονομεύει αντικειμενικά τις εκλογικές προοπτικές της Δημοκρατικής Αριστεράς και λειτουργεί υπέρ αντίπαλων πολιτικών σχεδίων. Ας καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι πλέον ανεκτό ό,τι χτίζεται με τόσο κόπο από χιλιάδες μέλη του κόμματος να «ξηλώνεται» χάριν εντυπωσιασμών, επικοινωνιακών στοχεύσεων και προσωπικών στρατηγικών".
πηγη:www.newsit.gr