ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Προσωπικός αριθμός ταυτοτήτων: Έρχεται σε λίγες ημέρες – Πως θα τον διαλέγουμε

 


Σε λίγες μέρες αναμένεται ο προσωπικός αριθμός των νέων ταυτοτήτων και άρα οι πολίτες θα μπορούν να μπούν στην πλατφόρμα -και να δηλώσουν τα τρία αριθμητικά ψηφία του προσωπικού τους αριθμού.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «το myinfo είναι η πλατφόρμα όπου θα μπαίνουμε για να διαλέγουμε τον προσωπικό αριθμό – θα είναι τρία αριθμητικά ψηφία συν το ΑΦΜ μας, εμείς επιλέγουμε από τα τρία ψηφία τα δυο. Το σημαντικό είναι ότι παράλληλα με τη νέα ταυτότητα σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φτιάχνουμε έναν νέο τρόπο αυθεντικοποίησης πολύ πιο ισχυρό παρέχοντας νέους κωδικούς (για όσους επιθυμούν να τους έχουν, ενώ όσοι θέλουν θα κρατήσουν τους παλιούς τους), ώστε να πάμε σε έναν ψηφιακό κόσμο που θα είναι πολύ πιο ασφαλής».

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι από βδομάδα στο gov wallet από την ερχόμενη Τρίτη θα προστεθεί εκτός των υπόλοιπων εγγράφων (ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, κάρτα αναπηρίας, δακτύλιο κ.τ.λ.) και η ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ θα μπουν και τα στοιχεία και το βιβλιάριο υγείας του δεσποζόμενου ζώου.

Όσον αφορά την κατάθεση φακέλου με τα στοιχεία (πτυχία, εργασιακή εμπειρία κ.ά.) στο ΑΣΕΠ ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η άντληση δεδομένων θα γίνεται αυτόματα μέσω ψηφιοποίησης.

Για την ψηφιακή ταυτότητα επεσήμανε ότι δεν έχει ισχύ εκτός Ελλάδας επειδή «δεν υπάρχει ακόμη κοινό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο», ενώ σημείωσε ότι γίνονται συζητήσεις με την Κύπρο να γίνεται μεταξύ των δυο χωρών η επιβεβαίωση των ψηφιακών ταυτοτήτων.

Σχετικά με την επιστολική ψήφο είπε ότι «η προσπάθεια πέτυχε, ψήφος δεν είναι μόνο κάλπη και παραβάν. Θα πρέπει να σκεφτούμε με προσοχή τα επόμενα βήματα, τα οποία θα είναι ψηφιακά. Από και πέρα πρέπει να κρίνουμε ποιο ήταν το αποτύπωμα της πρώτης προσπάθειας της απομακρυσμένης ψήφου και αναλόγως να πράξουμε. Θεωρώ ότι δεν μπορεί ενώ κάνεις τόσα πράγματα ψηφιακά να μην ψηφίζεις ψηφιακά».

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα του πόθεν έσχες τόνισε ότι «θελήσαμε να την κάνουμε πιο διάφανη, ξεκάθαρη, πιο διαλειτουργική, για να δημιουργηθεί όμως θέλει δουλειά όχι μόνο από την πλευρά του κράτους αλλά και της αγοράς, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», άρα μέχρι και τον Δεκέμβριο οι πολίτες που πρέπει να καταθέτουν το πόθεν έσχες θα ακολουθούν την παλιά διαδικασία.

Ο υπουργός μίλησε εκτενώς και για την χρήση της ΑΙ στην υγεία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τρέχουμε ένα πρόγραμμα με το υπουργείο Υγείας το οποίο έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση των δεδομένων αλλά και την ομογενοποίηση των συστημάτων», ενώ στον τομέα της δικαιοσύνης χρειάζεται ψηφιοποίηση των αρχείων της δικαιοσύνης. «Πλέον τα μέσα υπάρχουν, η ΑΙ είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Τέλος σχετικά με το ίντερνετ ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι «πρέπει να αποκτήσουμε καλύτερη ποιότητα στην σταθερή τηλεφωνία και μεγαλύτερη αναταγωνιστικότητα στην κινητή, ενώ πρέπει να γίνουν και υποδομές στην σταθερή τηλεφωνία για να έχουμε ταχύτητες εφάμιλλες του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Πηγή:www.newsit.gr

Η Μάρω Κοντού γίνεται 90 ετών και η Φίνος Φιλμ της εύχεται με μια εικόνα από τα παλιά

 


Η σπουδαία ηθοποιός, Μάρω Κοντού, έκλεισε τα 90 της χρόνια, με την πνευματική της διαύγεια να εντυπωσιάζει. Η Φίνος Φιλμ, δεν την ξέχασε ούτε φέτος.

Η Μάρω Κοντού σφράγισε μέσα από τις ερμηνείες της, τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, με τη συμμετοχή της σε ταινίες που αγαπήθηκαν από γενιές και γενιές. Γεννήθηκε την 21η Ιουνίου του 1934 και σήμερα γίνεται 90 ετών. Με αφορμή τα γενέθλιά της, η Φίνος Φιλμ, της ευχήθηκε από το πρωί, με μια φωτογραφία από τα παλιά.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Finos Film (@finosfilm_official)

«Πολύχρωμες ευχές στέλνουμε σήμερα στην υπέροχη και λαμπερή Μάρω Κοντού! Χρόνια πολλά αγαπημένη μας Μάρω» γράφει η ομάδα της θρυλικής εταιρίας στα social media.

Η Μάρω Κοντού γεννήθηκε στο Κουκάκι της Αθήνας. Ο πατέρας της ήταν ένας Πειραιώτης έμπορος με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, που έφυγε από τη ζωή από φυματίωση όταν εκείνη ήταν μόλις δύο ετών. Μεγάλωσε με τη μητέρα της και τη γιαγιά της στο Κουκάκι, από το οποίο έχει ωραίες αναμνήσεις. 

«Το Κουκάκι τότε ήταν μια γλύκα. Υπήρχαν μυρωδιές, όλα τα σπίτια μονά ή διπλά με κήπους, γύρω μας ζούσαν υπέροχες οικογένειες, οι πόρτες και τα παράθυρα ήταν πάντα ανοιχτά.

Γείτονές μας ήταν η οικογένεια του Μάριου Πλωρίτη, η φίλη μου Κατερίνα Γιουλάκη, παραπάνω έμενε η Νάνα Μούσχουρη» είχε πει σε συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ.

Στην πορεία της συνέντευξης, η ίδια είχε αναφέρει: «Κάποια στιγμή με πλησίασε μια γιαγιά και με ρώτησε: “Γιατί δεν τον παντρεύεσαι τον Κωνσταντάρα;”. “Βρε, χριστιανή μου” προσπαθούσα να της εξηγήσω, “είναι παντρεμένος ο άνθρωπος και είμαι παντρεμένη κι εγώ”. Εκείνη όμως επέμενε: “Θα ήσασταν ωραίο ζευγάρι. Έπρεπε να τον έχεις παντρευτεί τον Λάμπρο”. Με τον Λάμπρο με ήθελαν. Μα και τις πιο πολλές ταινίες μου μαζί του τις έχω κάνει».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν τελικά θα μπορούσαν να είναι ζευγάρι εκείνη και ο αείμνηστος ηθοποιός υπό άλλες συνθήκες, η Μάρω Κοντού απάντησε: «Όχι, ήμασταν αταίριαστοι ως χαρακτήρες. Αλλά πολύ ταιριαστοί ως επαγγελματίες. Ήταν ταλαντούχος πολύ ο Λάμπρος». 

«Δεν μου άρεσε καθόλου σαν άνδρας, ήταν βωμολόγος, νευρικός, απότομος», είχε πει με χιουμοριστική διάθεσε στο παρελθόν για τον ηθοποιό.

Πηγή:www.newsit.gr

Ισπανία: Γιατί μηδενίζει προσωρινά το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο – Έρχεται μόνιμη μείωση του στο 4%

 


Σε μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή 4% για το ελαιόλαδο προσανατολίζεται η ισπανική κυβέρνηση, μετά τον επερχόμενο –από 1η Ιουλίου- μηδενισμό του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας El Pais.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η κυβέρνηση της Ισπανίας θα προβεί σε ένα νέο βήμα προκειμένου να προσπαθήσει να μετριάσει τις ανεξέλεγκτες τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν ήδη συσσωρεύσει ετήσια αύξηση άνω του 40%, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα καταργήσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από τον Ιούλιο -για την ακρίβεια, θα μειώσει τον συντελεστή στο 0%.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ότι η μείωση του φόρου στο 0% θα είναι προσωρινή, αλλά ότι αργότερα θα υπάρξει διαρθρωτική αλλαγή με τη μόνιμη ένταξη του ελαιόλαδου στην ομάδα των βασικών αγαθών, όπως το ψωμί, στα οποία εφαρμόζεται κανονικά ο υπερμειωμένος συντελεστής 4% – που τώρα μειώνεται επίσης στο 0% για την καταπολέμηση του πληθωρισμού – σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.

Το PSOE και ο κυβερνητικός συνασπισμός του ενεργοποίησαν αυτή την αλλαγή στο Κογκρέσο τον Μάρτιο, καθώς οι σοσιαλιστές είχαν συμφωνήσει με το κόμμα Junts per Catalunya με αντάλλαγμα την υποστήριξή του σε διάφορα διατάγματα.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καταχώρισαν το μέτρο ως τροπολογία στο νομοσχέδιο που προέρχεται από το διάταγμα κατά της κρίσης, το οποίο επικυρώθηκε σε ολομέλεια τον Ιανουάριο και εγκρίθηκε να επεξεργαστεί ως νομοσχέδιο για την εισαγωγή πιθανών αλλαγών. Αν και η αρχική συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ του PSOE και του κόμματος Junts per Catalunya, οι εταίροι της κυβέρνησης συνασπισμού συνυπέγραψαν την τροπολογία.

Το υπουργείο με επικεφαλής την María Jesús Montero είχε ήδη διατάξει τη μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο το 2023, όταν από το 10% πήγε στο 5%, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση των συνεπειών της πληθωριστικής κρίσης.

Η ίδια μεταχείριση δόθηκε και στα ζυμαρικά, ενώ σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά, που κανονικά φορολογούνται με 4%, δόθηκε συντελεστής 0%, ο οποίος τώρα θα ισχύσει προσωρινά και για τα έλαια. Στο εξής, το προϊόν αυτό θα εξομοιωθεί με τα βασικά είδη διατροφής, με συντελεστή ΦΠΑ 4%, ο οποίος σε κανονικές εποχές είναι υπερμειωμένος.

Η κυβέρνηση εφάρμοσε αυτές τις φορολογικές μειώσεις την ίδια στιγμή που ενέκρινε άλλα εργαλεία, όπως η προσωρινή μείωση των φόρων στην ενέργεια, για να περιορίσει τις επιπτώσεις στις τσέπες των καταναλωτών από τον πληθωρισμό που εκτινάχθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το κόστος για το δημόσιο ταμείο από τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ξεπέρασε πέρυσι τα 1,7 δισεκατομμύρια. Για φέτος, η αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης ήταν 834 εκατ. ευρώ, τα οποία αναλύονται ως εξής: 100 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή ΦΠΑ 5% στα ζυμαρικά και τα έλαια αντί του συνήθους 10% και άλλα 734 εκατ. ευρώ για την κατάργηση του φόρου στα βασικά προϊόντα. Το σχέδιο προέβλεπε ότι οι εκπτώσεις θα ίσχυαν μόνο για έξι μήνες, αλλά η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι προτίθεται να τις παρατείνει.

Το νέο μέτρο που εγκρίθηκε για το πετρέλαιο θα αυξήσει το κόστος του λογαριασμού των αντιπληθωριστικών μέτρων, στον οποίο θα πρέπει να προστεθεί και η παράταση της μείωσης του ΦΠΑ για τα υπόλοιπα τρόφιμα από τον Ιούλιο.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης, Pedro Sánchez, έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να παρατείνει την ελάφρυνση του φόρου στο καλάθι αγορών, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023 και παρατάθηκε μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, μπροστά στον πληθωρισμό, ο οποίος αυξάνεται εδώ και τρεις μήνες -αν και σε πολύ πιο ήπια επίπεδα από ό,τι πριν από ένα χρόνο- τον Μάιο ήταν 3,6% και στην αντίσταση ορισμένων προϊόντων, όπως το πετρέλαιο -το οποίο αυξήθηκε κατά 45,5% σε σχέση με πέρυσι- να μειωθεί.

Πηγή:www.newsit.gr

Σοκ στην Αλεξανδρούπολη: 81χρονος δολοφόνησε τη σύζυγό του με κατσαβίδι και μετά ήπιε χλωρίνη – «Σκότωσα τη γυναίκα μου» φώναζε

 


Νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη χώρα μας. Ένας 81χρονος δολοφόνησε την 73χρονη σύζυγό του με κατσαβίδι στην Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα, αμέσως μετά τη γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη ο δράστης προσπάθησε να αυτοκτονήσει.  

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, ο 81χρονος σκότωσε τη σύζυγό του και μετά ήπιε χλωρίνη.

Ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, καθώς αφότου ήπιε τη χλωρίνη, έχασε τις αισθήσεις του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις 9 το πρωί της Παρασκευής (21.06.24) γείτονας κάλεσε το 100 και ενημέρωσε πως είδε τον 81χρονο να βγαίνει στο μπαλκόνι, φωνάζοντας «σκότωσα τη γυναίκα μου».

Οι αρχές διεξάγουν εντατικές έρευνες για να διαλευκάνουν τις ακριβείς συνθήκες και τα κίνητρα πίσω από το τραγικό αυτό περιστατικό.

Επί τόπου βρίσκεται και ιατροδικαστής.

Σύμφωνα με τους γείτονες, υπήρχαν συνεχώς καυγάδες μεταξύ του ηλικιωμένου ζευγαριού.

Πηγή:www.newsit.gr

Λήστεψαν τον Ρομπέρτο Μπάτζιο και τον χτύπησαν με όπλο μέσα στο σπίτι του

 


Στιγμές τρόμου έζησε ο θρύλος του ιταλικού ποδοσφαίρου, Ρομπέρτο Μπάτζιο, το βράδυ της Πέμπτης (20/06), καθώς έγινε θύμα ληστείας και μάλιστα τραυματίστηκε από χτύπημα ενός εκ των εισβολέων στο σπίτι του.

Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο φέρεται να παρακολουθούσε τον αγώνα Ιταλία – Ισπανία για το Euro 2024, όταν πέντε άνδρες μπήκαν στο σπίτι του στην περιοχή της Αλταβίλα Βιτσεντίνα της βόρειας Ιταλίας για να ληστέψουν τον ίδιο και την οικογένειά του.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, ο Μπάτζιο προσπάθησε να τους σταματήσει, αλλά τον χτύπησαν με περίστροφο στο κεφάλι και έκλεισαν όλα τα μέλη της οικογενείας του σε ένα δωμάτιο.

Έπειτα από περίπου μια ώρα, όταν οι ληστές είχαν απομακρυνθεί, ο πρώην ποδοσφαιριστής κατάφερε να σπάσει την πόρτα του δωματίου και να καλέσει τους καραμπινιέρους. Την αλληλεγγύη του στον Ρομπέρτο Μπάτζιο και στην οικογένειά του εξέφρασε, μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος της περιφέρειας Βένετο, Λούκα Τζάια, ο οποίος ευχήθηκε να συλληφθούν άμεσα οι υπεύθυνοι.

Πηγή:www.newsit.gr

Καρπούζι: Μην πετάξετε τη φλούδα! Τα 4 οφέλη που δεν ξέρατε ότι έχει

 


Το καρπούζι, το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού, δεν έχει μόνο νόστιμο εσωτερικό, αλλά και ένα πολύ θρεπτικό εξωτερικό.

Ναι, η φλούδα από το καρπούζι τρώγεται και μάλιστα μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία. Πριν πετάξετε τα πράσινα κομμάτια από το φρούτο που μόλις κόψατε, ξανασκεφτείτε το.

Όπως και με το αγγούρι, όλα τα κομμάτια του καρπουζιού μπορούν να φαγωθούν, από το ζουμερό κόκκινο κομμάτι, τα κουκούτσια μέχρι και τη σκληρή πράσινη φλούδα του.

Τα 4 οφέλη για την υγεία που δεν ξέρατε ότι έχει η φλούδα

1. Μπορεί να τονώσει τη λίμπιντο

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η φλούδα από το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες με ήπια έως μέτρια στυτική δυσλειτουργία. Αυτό οφείλεται στο αμινοξύ κιτρουλίνη, το οποίο είναι συγκεντρωμένο στη φλούδα.

Μια μελέτη έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων L-κιτρουλίνης μπορεί να βελτιώσει τη στύση χωρίς πολλές από τις πιθανές παρενέργειες που έχουν άλλα φάρμακα.

2. Μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή σας στην προπόνηση

Εκτός από τη βελτίωση της απόδοσής σας στο κρεβάτι, η κιτρουλίνη μπορεί να βελτιώσει και την αθλητική σας απόδοση.

Η κιτρουλίνη προάγει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Μια μελέτη προτείνει ότι τα συμπληρώματα κιτρουλίνης βελτιώνουν την παροχή οξυγόνου στους μύες, βελτιώνοντας ενδεχομένως την απόδοση κατά την διάρκεια της άσκησης.

3. Η φλούδα από το καρπούζι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα εκχυλίσματος καρπουζιού μπορούν να βοηθήσουν τους παχύσαρκους ενήλικες να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση.

Ωστόσο, τα συμπληρώματα κιτρουλίνης είναι πιθανώς πιο αποτελεσματικά. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα κιτρουλίνης μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση. Το καρπούζι είναι επίσης ένα πιθανό διουρητικό.

4. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες

Ένα άλλο πλεονέκτημα της φλούδας του καρπουζιού είναι ότι είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών του παχέος εντέρου.

Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.

Φωτογραφία iStock

Πηγή:www.iatropedia.gr

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. αστυνομικός – μοντέλο της Μυκόνου που άρπαξε χρυσή αλυσίδα

 


«Μακρυχέρα» αστυνομικός της Μυκόνου, άρπαξε χρυσή αλυσίδα από αλλοδαπή υπήκοο Συρίας που οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Αστυνομίας του κοσμοπολίτικου «νησιού των ανέμων» για διοικητική απέλαση.

Η «ελαφροχέρα» αστυνομικός της Μυκόνου, με την εντυπωσιακή εμφάνιση μοντέλου, «συνελήφθη» αρχικά από τις κάμερες του τμήματος και στη συνέχεια από τους συναδέλφους της και πλέον η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Πως «βούτηξε» τη χρυσή αλυσίδα

Η υπόθεση που αποτελεί ντροπή για το Σώμα της ΕΛ.ΑΣ και ευτυχώς αντιμετωπίστηκε με επαγγελματισμό και σοβαρότητα από τους έντιμους αστυνομικούς που δίνουν καθημερινά μάχη για να διατηρήσουν την τάξη και το αίσθημα ασφάλειας στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων που όπως κάθε χρόνο αποτελεί αγαπημένο προορισμό του διεθνούς jet set, άρχισε να ξεδιπλώνεται το απόγευμα της Δευτέρας (17/6/24).

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ «Το χρονικό διάστημα από 14:20΄ ώρα της 14/06/2024 έως και την 18:20΄ ώρα της 17/06/2024, η υπήκοος Συρίας, παρέμενε κρατούμενη στα κρατητήρια του Τμήματος Γενικής Αστυνόμευσης Τουρισμού Τροχαίας της Υ.Α. Μυκόνου, προκειμένου εφαρμοστεί σε βάρος της το διοικητικό μέτρο της απέλασης.

Την 17/06/2024 και περί ώρα 18:35΄, η ανωτέρω κατήγγειλε ότι από τα προσωπικά της αντικείμενα, τα οποία παρέδωσε προς φύλαξη την περί 14:20΄ ώρα της 14/06/2024 και τα οποία δεν είχε καταγράψει, ως όφειλε, στο «Βιβλίο Κρατουμένων και μεταγωγής αυτών και παραδιδόμενων χρημάτων τιμαλφών και λοιπών ειδών κρατουμένων» ο εκτελών χρέη Αξιωματικού Υπηρεσίας κατά το ωράριο 14:00΄ έως 22:00΄ της 14/06/2024, έλλειπε μία αλυσίδα χρυσή η οποία έφερε μία χρυσή λίρα Αγγλίας, αξίας περίπου (2.500) ευρώ».


Την «τσάκωσαν» οι κάμερες και ομολόγησε

Όπως αναφέρεται στο σήμα της Αστυνομίας, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας μετά την σοβαρή καταγγελία άρχισαν να ερευνούν σε βάθος την υπόθεση και να αναζητούν τα στοιχειά που θα έδεναν το μυστηριώδες άτομο με τη μακρύ χέρι.

Οι κάμερες έδειξαν την αλήθεια… «Σε συνέχεια υποβληθέντος Ενημερωτικού σημειώματος, που αφορά κλοπή εντός του Τμήματος Γενικής Αστυνόμευσης Τουρισμού Τροχαίας της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, μας αναφέρθηκε από την Δ.Α. Κυκλάδων, από διενεργηθείσα προανάκριση και συγκεκριμένα από την αξιοποίηση βιντεοληπτικού υλικού από τις κάμερες ασφαλείας του Τμήματος Γενικής Αστυνόμευσης Τουρισμού Τροχαίας της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου διαπιστώθηκε ότι δράστιδα της υπό έρευνα κλοπής τυγχάνει η αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι, η προαναφερόμενη αστυνομικός, την 12:42 ώρα της 17-06-2024, όπως καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας του Τμήματος Γενικής Αστυνόμευσης Τουρισμού Τροχαίας της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, αφαιρεί μέσα από χώρο της ανωτέρω Αστυνομικής Υπηρεσίας την επίμαχη χρυσή αλυσίδα. Φερόμενη ως δράστιδα αστυνομικός, συνελήφθη από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στους οποίους προφορικά αποδέχτηκε την πράξη της και παρέδωσε το αφαιρεθέν αντικείμενο».

Πηγή:www.newsit.gr


Ο ΕΟΦ έδωσε «πράσινο φως» στην αύξηση έως 360% σε 461 φθηνά φάρμακα – Πόσο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες

 


Συνολικά 461 φθηνά φάρμακα λαμβάνουν αύξηση έως 360%, με απόφαση του ΕΟΦ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε να δώσει «πράσινο φως» σε 461 από τα 900 φάρμακα που αιτήθηκαν αύξηση. Από τη σχετική λίστα που αναρτήθηκε σήμερα, Πέμπτη (20.06.2024) φαίνεται πως αυξήσεις κυμαίνονται από 4 έως 360%. Στη λίστα περιλαμβάνονται σημαντικά φαρμακευτικά σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης, όπως αντιβιοτικά και ινσουλίνες, όμως, η υψηλότερη αύξηση εντοπίζεται σε γνωστό αντιψυχωσικό σκεύασμα με βάση τη δραστική ουσία αλοπεριδόλη.

Οι αυξήσεις αυτές στα φάρμακα -που έρχονται ως συνέχεια Υπουργικής Απόφασης εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο- χαρακτηρίζονται επιβεβλημένες, καθώς φθηνά, απαραίτητα και δοκιμασμένα διαχρονικά φάρμακα για πλήθος ασθενειών κινδύνευαν να αποσυρθούν από την αγορά από τις παρασκευάστριες εταιρείες, ως ζημιογόνα και οικονομικά ασύμφορα.

Το υπουργείο Υγείας υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, καθώς στα προηγούμενα Δελτία Τιμών ένας μεγάλος αριθμός σκευασμάτων έλαβαν τιμές κάτω από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών της Ευρωζώνης (Η Ελλάδα τιμολογεί τα σκευάσματα με βάση τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών της Ευρωζώνης).

Και ως εκ τούτου υπήρξαν σημαντικές διαμαρτυρίες και προειδοποιήσεις για μπαράζ αποσύρσεων από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας.

Πόσο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες

Η αύξηση στις τιμές των φθηνών σκευασμάτων, αναμένεται να αυξήσει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, με το τελικό ποσό να υπολογίζεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, θα ωφελήσει -όπως εκτιμά το Υπουργείο Υγείας- καθώς τα φθηνά σκευάσματα εάν αποσύρονταν από τις εταιρείες θα αντικαθίσταντο από πολύ ακριβότερα, επιβαρύνοντας και τον προϋπολογισμό του φαρμάκου αλλά και την τσέπη του ασφαλισμένου κατά πολύ περισσότερο από σήμερα.

Στην τελική επιλογή των σκευασμάτων που έλαβαν τελικά αύξηση, συνεκτιμήθηκε το μερίδιο του φαρμάκου στην αγορά, η επάρκεια του και πρωτίστως η τιμή του και συγκεκριμένα εάν αυτή είναι έως και 5 ευρώ.

Η αύξηση αυτή, όμως, θα επιβαρύνει και τον προϋπολογισμό φαρμάκου κατά 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. θα επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ. Το ποσό αυτό, ωστόσο, θα μετακυλήσει και πάλι στη φαρμακοβιομηχανία (μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών – clawback)

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθούν ενστάσεις από την πλευρά των εταιρειών, τα σκευάσματα των οποίων δεν έλαβαν αύξηση, ενώ δεν αποκλείεται στην τελική επιλογή των φαρμάκων που αυξάνεται η τιμή τους να είναι περισσότερα σκευάσματα.

Πηγή: Ιωάννα Σουλάκη / Iatropedia.gr


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Πυρκαγιά κοντά στην Κάρυστο Ευβοίας - «Σηκώθηκαν» ελικόπτερα και αεροπλάνα

 


Πυρκαγιά ξέσπασε την Τετάρτη (19/6) σε χαμηλή βλάστηση στο Παραδείσι Ευβοίας κοντά στην Κάρυστο προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Συγκεκριμένα επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 21 οχήματα, δύο πεζοπόρα, δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ενώ στην κατάσβεση βοηθούν και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πηγή:www.cnn.gr

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Χαμός στη Μαγιόρκα: Ντόπιοι κατέλαβαν παραλία και έδιωξαν τους τουρίστες – Τους φώναζαν «φύγετε, φύγετε!»

 


Κατάληψη σε δημοφιλή παραλία της Μαγιόρκα έκαναν ακτιβιστές, που διαμαρτύρονται για τον υπερτουρισμό του ισπανικού νησιού.

Σύμφωνα με τη «Daily Mail», περίπου 200 ακτιβιστές κατέλαβαν τη δημοφιλή παραλία Calo des Moro στη Μαγιόρκα, απαιτώντας από τους τουρίστες που έκαναν μπάνιο και ηλιοθεραπεία να την εγκαταλείψουν.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό «Προσοχή στους ντόπιους, είμαστε θυμωμένοι» και φώναζαν στους τουρίστες να φύγουν από την παραλία.

Σε βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, κάτοικος της Μαγιόρκα ακούγεται να λέει ότι «οι τουρίστες έχουν καταλάβει την παραλία. Για μια μέρα, θα την απολαύσουμε» και καλεί τους παραθεριστές να την εγκαταλείψουν.


Οι διαδηλωτές χειροκροτούσαν και φώναζαν καθώς οι τουρίστες έφευγαν από την παραλία, μαζεύοντας τα πράγματά τους.

Η ομάδα Grassroots Mallorca Platja Tour κάλεσε τους ντόπιους να καταλάβουν τον ειδυλλιακό όρμο – που κατατάσσεται στην 11η καλύτερη θέση στον κόσμο σε μεγάλη δημοσκόπηση.

Η παραλία Calο des Moro έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα 4.000 επισκέπτες και 1.200 αυτοκίνητα να κατεβαίνουν καθημερινά στο δυσπρόσιτο σημείο για να τραβήξουν μια φωτογραφία για το Instagram.

Πηγή:www.newsit.gr

Euro 2024: Άγγλος οπαδός κοιμήθηκε στο παιχνίδι με τη Σερβία και ξύπνησε τα ξημερώματα σε άδειο γήπεδο

 


Ο οπαδός της Εθνικής Αγγλίας κοιμήθηκε στο γήπεδο μετά την πρεμιέρα της ομάδας του με τη Σερβία στο Euro 2024 και ξύπνησε μόνος του στην κερκίδα.

Η Αγγλία ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στο Euro 2024, επικρατώντας της Σερβίας με 1-0 χάρη στο γρήγορο γκολ του Μπέλινγχαμ.

Οι Άγγλοι δεν εντυπωσίασαν με την εμφάνιση τους, ωστόσο έκαναν το πρώτο βήμα για πρόκριση στους “16”. Ένας Άγγλος οπαδός, μάλιστα, από τη… χαρά του κοιμήθηκε στο γήπεδο και όταν ξύπνησε ήταν τελείως άδειο, αφού σηκώθηκε στις… 4 τα ξημερώματα.

Ο ίδιος, πάντως, ανέβασε βίντεο μέσα από την άδεια «Βέλτινς Αρένα». Ίσως είχε πιεί λίγη μπύρα… παραπάνω.

Πηγή:www.newsit.gr

Μικρά ψάρια: Φάτε τα ολόκληρα για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να ζήσετε περισσότερο

 


Μια νέα μελέτη απέδειξε ότι αν τρώμε ολόκληρα τα μικρά ψάρια μειώνουμε τον κίνδυνο θνησιμότητας και εμφάνισης καρκίνου.

Τα μικρά ψάρια είναι μια συνηθισμένη τροφή ειδικά το καλοκαίρι και ένα βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, και όχι μόνο.

Μια νέα μελέτη από την Ιαπωνία υποδεικνύει τα οφέλη που έχει η κατανάλωση των μικρών ψαριών στην υγεία μας.

Η μελέτη, η οποία έγινε από τον Δρ. Chinatsu Kasahara, τον αναπληρωτή καθηγητή Takashi Tamura και τον καθηγητή Kenji Wakai στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nagoya στην Ιαπωνία, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition.

Οι Ιάπωνες τρώνε συνήθως μικρά ψάρια, ενώ είναι συνήθης η πρακτική να τα τρώνε ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και βιταμίνη Α.

Τι έδειξε η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα ερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στους Ιάπωνες. Η μελέτη περιελάμβανε 80.802 συμμετέχοντες (34.555 άνδρες και 46.247 γυναίκες) ηλικίας 35 έως 69 ετών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Κατά την περίοδο παρακολούθησης, καταγράφηκαν 2.482 θάνατοι από άτομα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, με περίπου το 60% (1.495 θάνατοι) από αυτούς να σχετίζονται με καρκίνο.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης ήταν η σημαντική μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο μεταξύ των γυναικών που τρώνε συνήθως μικρά ψάρια.

  • Οι γυναίκες που τρώνε μικρά ψάρια 1-3 φορές το μήνα είχαν 0,68 μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας (0,72 για την εμφάνιση καρκίνου)

  • Οι γυναίκες που τρώνε, 1-2 φορές την εβδομάδα είχαν 0,72 μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας (0,71 για την εμφάνιση καρκίνου)

  • Οι γυναίκες που τρώνε 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 0,69 φορές μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας (0,64 για την εμφάνιση καρκίνου), σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια τρώνε μικρά ψάρια.

Δείτε επίσης: Ζουν περισσότερο οι γυναίκες που ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή

Τα μικρά ψάρια συμβάλλουν στην μακροζωία

Μετά τον έλεγχο παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, όπως η ηλικία των συμμετεχόντων, το κάπνισμα και οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, ο ΔΜΣ και η πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών και τροφών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στη μελέτη που έτρωγαν συχνά μικρά ψάρια είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση κατανάλωσης μικρών ψαριών στην καθημερινή τους διατροφή θα μπορούσε να είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών. Ο κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο στους άνδρες παρουσίασε παρόμοια τάση με αυτή των γυναικών, αν και δεν ήταν στατιστικά σημαντικός.

«Αν και τα ευρήματά μας αφορούσαν μόνο τους Ιάπωνες, θα πρέπει να είναι σημαντικά και για άλλες εθνικότητες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

Όπως εξήγησε ο Δρ Kasahara, «Τα μικρά ψάρια τρώγονται εύκολα από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων. Θρεπτικά συστατικά και δραστικές ουσίες μοναδικές για τα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας. Η σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των τροφών με θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων».

Δείτε επίσης: Κατεψυγμένα ή φρέσκα λαχανικά: Ποια είναι πιο θρεπτικά και ποια να επιλέξω;

Φωτογραφία iStock

Πηγή:www.iatropedia.gr

Αυτή είναι η τιμωρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τον τελικό του Conference League - Γιατί υποχρεούται να μιλήσει με την ΑΕΚ

 


Χρηματικό πρόστιμο και αναγκαστική επικοινωνία με την ΠΑΕ ΑΕΚ ήταν η ποινή της ΠΑΕ Ολυμπιακός, για τα όσα συνέβησαν στον τελικό του Europa Conference League. Την ίδια ώρα, η φιναλίστ, Φιορεντίνα, δέχθηκε ακόμα μεγαλύτερη «καμπάνα» από αυτή των Πειραιωτών.

Η συντριπτική πλειονότητα των φιλάθλων του Ολυμπιακού είχε κάτι παραπάνω από κόσμια συμπεριφορά, στον τελικό του Europa Conference League εναντίον της Φιορεντίνα. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετοί οι οποίοι ξέφυγαν και προκάλεσαν ζημιές στην «OPAP Arena», για της οποίες τιμωρήθηκε ο ίδιος ο σύλλογος.

Συγκεκριμένα, η UEFA έκανε γνωστές τις ποινές για τα όσα συνέβησαν σε εκείνο το ματς, τιμωρώντας τόσο τους Πειραιώτες όσο και τη Φιορεντίνα. Συγκεκριμένα, η ΠΑΕ Ολυμπιακός καλείται να πληρώσει 5.000 στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία για τις ζημιές, καθώς και άλλα 10.000 για τη ρίψη αντικειμένων. Παράλληλα, εντός 30 ημερών θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ΠΑΕ ΑΕΚ υποχρεωτικά, προκειμένου να αποκαταστήσει οικονομικά την Ένωση για τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμωρία της Φιορεντίνα ήταν πιο «βαριά», αφού ο ιταλικός σύλλογος έλαβε ποινή απαγόρευσης εκτός έδρας μετακίνησης, η οποία όμως θα έχει αναστολή. Την ίδια ώρα, οι «βιόλα» θα πληρώσουν επίσης 35.000 στη UEFA, ενώ και εκείνοι με τη σειρά τους καλούνται να επικοινωνήσουν με την ΠΑΕ ΑΕΚ.







Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πειθαρχικού Όργανου της UEFA για τις ποινές μετά το Ολυμπιακός - Φιορεντίνα:

«Κατηγορίες κατά της ACF Fiorentina:

Απόφαση:

Το όργανο ελέγχου, δεοντολογίας και πειθαρχίας αποφάσισε:

- Να επιβάλει πρόστιμο 35.000 ευρώ στην ACF Fiorentina και να απαγορεύσει στην ACF Fiorentina την πώληση εισιτηρίων στους φιλοξενούμενους οπαδούς της για τον επόμενο (1) αγώνα της διοργάνωσης UEFA, για πράξεις φθοράς και ρίψης αντικειμένων. Η εν λόγω απαγόρευση πώλησης εισιτηρίων στους εκτός έδρας οπαδούς της αναστέλλεται για δοκιμαστική περίοδο δύο (2) ετών, αρχής γενομένης από την ημερομηνία της παρούσας απόφασης.

  • Να υποχρεώσει την ACF Fiorentina να επικοινωνήσει με το γηπεδούχο σωματείο, ήτοι την ΠΑΕ ΑΕΚ, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης για τον διακανονισμό των ζημιών που προκάλεσαν οι οπαδοί της, ήτοι για τα 28 σπασμένα καθίσματα.

* Τα πειθαρχικά μέτρα υπό δοκιμαστική περίοδο δεν έχουν άμεση ισχύ, αλλά μπορούν να επιβληθούν εάν "ένα περαιτέρω αδίκημα παρόμοιας φύσης διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου" (βλ. άρθρο 26 παράγραφος 3 του Πειθαρχικού Κανονισμού της UEFA).

Κατηγορίες κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός:

Απόφαση:

Το Σώμα Ελέγχου, Δεοντολογίας και Πειθαρχικού Ελέγχου αποφάσισε:

- Να επιβάλει πρόστιμο 5.000 ευρώ στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για πράξεις ζημίας.

  • Να διατάξει την ΠΑΕ Ολυμπιακός να επικοινωνήσει με το γηπεδούχο σωματείο, δηλαδή την ΠΑΕ ΑΕΚ, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης για την εξόφληση των ζημιών που προκάλεσαν οι οπαδοί της, δηλαδή για τα 125 σπασμένα καθίσματα, το σπασμένο πλεξιγκλάς και τις ζημιές που προκλήθηκαν στους χώρους υγιεινής.

  • Να επιβληθεί πρόστιμο 10.000 ευρώ στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για ρίψη αντικειμένων».

Πηγή:www.sportal.gr