Τα μελομακάρονα είναι, χωρίς αμφιβολία, το γλυκό «βασιλιάς» την περίοδο των Χριστουγέννων, έχοντας βέβαια και πολλούς φανατικούς… θαυμαστές.
Άλλοτε σκέτα κι άλλοτε «ντυμένα» με σοκολάτα, μαύρη ή λευκή, τα μελομακάρονα αποτελούν αγαπημένη γεύση και δεν λείπουν από κανένα εορταστικό τραπέζι τα Χριστούγεννα.
Ήρθε εκείνη η στιγμή του χρόνου που ετοιμάζετε τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, ξεκινώντας από τα μελομακάρονα, και τι πιο… χρήσιμο, από τη συνταγή για τα μελομακάρονα.
Συστατικά
3 φλ. ηλιέλαιο
1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
1 φλ. ζάχαρη
1 κ. γ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κ. γ. γαρίφαλο σε σκόνη
1/2 φλ. κονιάκ
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
3 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ. μαγειρική σόδα
9 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:
1 ½ φλ. νερό
1 ½ φλ. μέλι
2 φλ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
Για το πασπάλισμα θα χρειαστείτε:
1 1/2 φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
1/2 φλ. σουσάμι
1/4 κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
1 κ. γ. κανέλα σε σκόνη
ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
Τρόπος Μαγειρέματος
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς και απλώνεις λαδόκολλα στο ταψί
Ρίχνεις όλα τα υλικά για το σιρόπι στην κατσαρόλα και αφήνεις το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά
Το αφήνεις στην άκρη για να κρυώσει
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το κονιάκ και ανακατεύεις πολύ καλά με το σύρμα
Προσθέτεις το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και σιγά σιγά το αλεύρι
Ζυμώνεις το μίγμα μέχρι αν μαλακώσει
Πιάνεις μια γεμάτη κουταλιά ζύμης και την πλάθεις στο κλασικό οβάλ σχήμα που έχει το μελομακάρονο ή μια μικρότερη κουταλιά αν θέλεις μπουκίτσες
Τοποθετείς τα μελομακάρονα στο ταψί και τα αφήνεις να ψηθούν για μισή ώρα
Τα αφαιρείς και τα βουτάς στο σιρόπι για 2-3 λεπτά
Τα βγάζεις από την κατσαρόλα με την τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείς προσεχτικά σε μια μεγάλη πιατέλα
Βάζεις στο multi την καρυδόψυχα, το σουσάμι, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού και τα αλέθεις
Πασπαλίζεις τα μελομακάρονα με αυτό και είναι έτοιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου