ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Έτσι ήταν η αρμάμαξα που μετέφερε τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου (σχέδια)

Έτσι ήταν η αρμάμαξα που μετέφερε τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου (σχέδια)

Με... κομμένη την ανάσα παρακολουθεί το Πανελλήνιο αλλά και όλη η επιστημονική κοινότητα την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες ανακοινώσεις...

Η φράση της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη πως η Αμφίπολη κρύβει ακόμη πολλά μυστικά είναι ακόμη μια απόδειξη για τη σημαντικότητα των ευρημάτων στο λόφο Καστά...
Αυτό που όλοι περίμεναν, εν πολλοίς ανακοινώθηκε σήμερα: ο τάφος της Αμφίπολης δεν ήταν κενός, καθώς σε αυτόν βρέθηκε ολόκληρος σκελετός που ήταν τοποθετημένος σε ξύλινο φέρετρο!
Από εκείνη τη στιγμή, και έχοντας πάντα κατά νουμ το μέγεθος της κατασκευής αυτής στο λόφο Καστά, επανήλθε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ο τάφος αυτός να ανήκει στον πιο επιφανή Μακεδόνα...
Πως ήταν όμως η αρμάμαξα που μετέφερε τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και ποιές είναι οι αναφορές για την άμαξα αλλά και την Αμφίπολη;
Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, το 321, σχεδόν δύο χρόνια μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, ο Αρριδαίος ολοκλήρωσε την κατασκευή της αρμάμαξας, που θα μετέφερε τη σορό του Αλεξάνδρου από τη Βαβυλώνα στο μαντείο του Άμμωνα, όπως ήταν η επιθυμία του.
Η σαρκοφάγος ήταν από σφυρήλατο χρυσό, τη γέμισαν με αρώματα, για να συντηρείται η μούμια, και τη σφράγισαν με εφαρμοστό χρυσό κάλυμμα. Πάνω της τοποθέτησαν μία πολύ ωραία και χρυσοποίκιλτη φοινικίδα (κόκκινη πολεμική σημαία) και δίπλα της τα όπλα του νεκρού.




Η αρμάμαξα είχε θολωτή οροφή πλάτους 8 πήχεων (3,7μ) και μήκους 12 πήχεων (5,55μ) με λιθοκόλλητες ψηφίδες. Τη βάση της καμάρας περιέτρεχε παραλληλόγραμμος θριγκός με ανάγλυφες προτομές τραγελάφων (φανταστικών ζώων), απ’ τις οποίους κρέμονταν χρυσοί κρίκοι διαμέτρου 2 παλαμών (περίπου 14,8 εκατοστών), όπου ήταν περασμένο πομπικό στέμμα στολισμένο μεγαλόπρεπα με όλων των ειδών τα χρώματα. Στις άκρες υπήρχαν δικτυωτά κρόσσια με μεγάλα κουδούνια, για να φτάνει ο ήχος τους πολύ μακρυά.


Στις 4 γωνίες της καμάρας στεκόταν από μία χρυσή τροπαιοφόρος Νίκη και η κιονοστοιχία, που στήριζε την καμάρα, ήταν χρυσή με ιωνικού ρυθμού κιονόκρανα.


Ο Διόδωρος και η Αμφίπολη


Ο Διόδωρος μας δίνει κι έναν κατάλογο «των σημαντικότερων και πιο αξιομνημόνευτων» σχεδίων, την υλοποίηση των οποίων θεωρεί ότι ο Αλέξανδρος είχε αναθέσει εγγράφως στον Κρατερό. Μεταξύ αυτών προβλεπόταν η ναυπήγηση 1.000 πλοίων «μεγαλυτέρων από τριήρεις» στη Φοινίκη, Συρία, Κιλικία, και Κύπρο.
Για να συνεχισθεί δε η τακτική των μικτών γάμων, ώστε να δημιουργηθεί νέο έθνος κατοίκων της αυτοκρατορίας, προβλεπόταν η ίδρυση πόλεων καθώς και η μεταφορά πληθυσμών από την Ασία στην Ευρώπη και αντίστροφα.



Για να ευχαριστήσει τους θεούς, ο Αλέξανδρος είχε αποφασίσει την κατασκευή 7 πολυτελών ναών κόστους 1.500 ταλάντων έκαστος στη Δήλο, στους Δελφούς, στη Δωδώνη, στο Δίον, στην Αμφίπολη της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, στην Κύρνο της Αθηνάς και στο Ίλιον πάλι της Αθηνάς, που έπρεπε να είναι ο λαμπρότερος όλων και ανυπέρβλητος σε κάλλος.


πηγη:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου