ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Τα αποκαλυπτήρια του ΦΙΞ στη Συγγρού!

Τα αποκαλυπτήρια του ΦΙΞ στη Συγγρού!
Το ιστορικό βιομηχανικό κτίριο του Τάκη Ζενέτου, γνωστό ως ΦΙΞ, σήμερα αποκάλυψε τη νέα του όψη!

Το κτίριο της ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Λεωφόρο Συγγρού, έργο του αρχιτέκτονα Τάκη Χ. Ζενέτου (1957), αποτελεί για την αρχιτεκτονική κοινότητα σημείο αναφοράς, καθώς είναι το σημαντικότερο μεταπολεμικό βιομηχανικό κτίριο στη χώρα μας, κάτι που άλλωστε αναγνωρίζεται και διεθνώς.

Επί δεκαετίες το κτίριο όπου στεγαζόταν το εργοστάσιο παραγωγής μπύρας Φιξ παρέμενε ρημαγμένο, η οποία πήρε το όνομά της από την οικογένεια του Ιωάννη Φιξ, που ξεκίνησε το 1863 από το Κολωνάκι την επιχείρηση. Το 1893, ο γιος του Κάρολος μετέφερε τις εγκαταστάσεις στο τωρινό σημείο, επί της Λεωφόρου Συγγρού, το 1920 οι εγκαταστάσεις επεκτάθηκαν, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ανακαινίστηκαν (τελική μορφή).

Μολονότι σε άριστη κατάσταση, όταν εγκαταλείφθηκε περιήλθε στην ιδιοκτησία της Αττικό Μετρό Α.Ε. τον Δεκέμβριο του 1994 και μόνο τον Φεβρουάριο του 2000 στο ειδικά διαμορφωμένο ισόγειο φιλοξενήθηκε η έκθεση "Γιάννης Τσαρούχης, Μεταξύ Ανατολής και Δύσης".

Τον Ιούνιο του 2000 ο χώρος αυτός παραχωρήθηκε ως προσωρινή στέγη στο νεοσύστατο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Δύο χρόνια αργότερα, στις 29 Οκτωβρίου 2002, υπογράφηκε σύμβαση μίσθωσης του κτιρίου μεταξύ της Αττικό Μετρό Α.Ε. και του ΕΜΣΤ διάρκειας 50 ετών, με την προοπτική το πρώην εργοστάσιο Φιξ να αναπλαστεί και να αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του Μουσείου.

Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2014.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου