ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Πόσο ασφαλές για την υγεία μας είναι το φαγητό στα μικροκύματα - Τι δείχνουν έρευνες

 


Αν και η ακτινοβολία του φούρνου μικροκυμάτων δεν είναι επικίνδυνη, υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε όταν μαγειρεύουμε ή ζεσταίνουμε φαγητό

AP Photo/Paul Sakuma

Παρά το γεγονός ότι είναι «μόνιμος κάτοικος» σε πολλές κουζίνες εδώ και δεκαετίες, λίγα είδη οικιακής χρήσης έχουν διχάσει περισσότερο από τον φούρνο μικροκυμάτων.

Όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μαγειρέψουν τον χαρακτηρίζουν σωτήριο, ενώ οι σεφ τον κατηγορούν ότι έσυρε την τέχνη της μαγειρικής στο βούρκο. Πέρα όμως από τις γαστρονομικές διαμάχες, μία είναι η συζήτηση που επιμένει: πότε το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων είναι κακό για την υγεία;

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όσον αφορά την ακτινοβολία του φούρνου μικροκυμάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αλλά άλλες ανησυχίες είναι λιγότερο ξεκάθαρες∙ όπως το κατά πόσον το μαγείρεμα σε μικροκύματα προκαλεί απώλεια θρεπτικών συστατικών ή το ζέσταμα τροφίμων σε πλαστικό δοχείο μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές.

Σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω απαντά το σχετικό αφιέρωμα του BBC.

Καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά;

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα λαχανικά χάνουν μέρος της θρεπτικής τους αξίας στον φούρνο μικροκυμάτων. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι ο φούρνος μικροκυμάτων αφαιρεί το 97% των φλαβονοειδών – φυτικών ενώσεων με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη – στο μπρόκολο∙ ζημιά κατά 1/3 μεγαλύτερη από αυτή που κάνει το βράσιμο.

Μια μελέτη του 2019 που εξέτασε την απώλεια θρεπτικών συστατικών του μπρόκολου στο φούρνο μικροκυμάτων διαπίστωσε ότι οι μικρότεροι χρόνοι μαγειρέματος (έβαλαν το μπρόκολο σε φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό) δεν έθεσαν σε κίνδυνο το θρεπτικό περιεχόμενο. Μάλιστα, «υπό τις συνθήκες μαγειρέματος που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη, το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων φάνηκε να είναι καλύτερος τρόπος διατήρησης των φλαβονοειδών από το μαγείρεμα στον ατμό», έγραψαν οι ερευνητές. Ωστόσο, διαπίστωσαν επίσης ότι το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων με πολύ νερό (όπως η ποσότητα που θα χρησιμοποιούσατε για να βράσετε) προκάλεσε πτώση των φλαβονοειδών.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν την περιεκτικότητα των φαινολικών συστατικών (ενώσεις που συνδέονται με διάφορα οφέλη για την υγεία) διαφόρων λαχανικών μετά από βράσιμο, μαγείρεμα σε ατμό και σε φούρνο μικροκυμάτων.

Το μαγείρεμα σε μικροκύματα και ο ατμός προκάλεσαν απώλεια της περιεκτικότητας σε φαινόλες στα κολοκύθια, τα μπιζέλια και τα πράσα, αλλά όχι στο σπανάκι, τις πιπεριές, το μπρόκολο ή τα πράσινα φασόλια.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την αντιοξειδωτική δράση. Και στις δύο μετρήσεις, τα λαχανικά τα πήγαν καλύτερα στον φούρνο μικροκυμάτων σε σύγκριση με το βράσιμο.

Τα μικροκύματα τα πήγαν επίσης καλά σε μία πιο πρόσφατη μελέτη, από το 2023. Οι ερευνητές συνέκριναν τις επιπτώσεις του βρασμού, του ατμού και των μικροκυμάτων σε διάφορα λαχανικά και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο φούρνος μικροκυμάτων ήταν ο πιο αποτελεσματικός για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών.

Είναι επικίνδυνη η χρήση πλαστικού δοχείου;

Συχνά ζεσταίνουμε στα μικροκύματα τρόφιμα σε πλαστικά δοχεία και περιτυλίγματα, αλλά ορισμένοι επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο κατάποσης φθαλικών ενώσεων. Όταν εκτίθενται στη θερμότητα, αυτά τα πλαστικά πρόσθετα μπορούν να διασπαστούν και να εισχωρήσουν στα τρόφιμα.

«Ορισμένα πλαστικά δεν είναι σχεδιασμένα για μικροκύματα επειδή έχουν πολυμερή στο εσωτερικό τους για να τα κάνουν μαλακά και εύκαμπτα, τα οποία μπορεί να λιώσουν και να διαρρεύσουν στο φαγητό αν η θερμοκρασία στον φούρνο μικροκυμάτων ξεπεράσει τους 100 βαθμούς Κελσίου», λέει ο Juming Tang, καθηγητής μηχανικής τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Σε μια μελέτη του 2011, οι ερευνητές αγόρασαν περισσότερα από 400 πλαστικά δοχεία σχεδιασμένα για να περιέχουν τρόφιμα και διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα διέρρεαν χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες.

Οι φθαλικές ενώσεις είναι ένας από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους πλαστικοποιητές, που προστίθενται για να κάνουν το πλαστικό πιο εύκαμπτο και βρίσκονται συχνά σε δοχεία για φαγητό σε πακέτο, πλαστικές μεμβράνες και μπουκάλια νερού. Έχει διαπιστωθεί ότι διαταράσσουν τις ορμόνες και το μεταβολικό μας σύστημα.

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε τα μικροκύματα για αναθέρμανση παρά για να μαγειρέψετε τα τρόφιμα

fabrikasimf / Freepik


Οι φθαλικές ενώσεις βρίσκονται παντού – ακόμη και σε παιχνίδια και λοσιόν σώματος – και δεν είναι ακόμη σαφές πόση ακριβώς ζημιά προκαλούν. Αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η θέρμανση πλαστικού με φθαλικές ενώσεις μπορεί να αυξήσει την έκθεση σε αυτές.

Οι καλύτεροι τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο είναι να χρησιμοποιείτε άλλα υλικά ασφαλή για φούρνο μικροκυμάτων εκτός από το πλαστικό, όπως τα κεραμικά. Αν χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία, αποφύγετε τα πιο παλιά και πολυχρησιμοποιημένα, καθώς από αυτά είναι πιο πιθανό να διαρρεύσουν χημικές ουσίες. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε το παγκόσμιο σύμβολο ανακύκλωσης του δοχείου σας, που βρίσκεται συχνά στο κάτω μέρος του σκεύους – εκείνα με τον αριθμό 3 και τα γράμματα V ή PVC περιλαμβάνουν φθαλικές ενώσεις.

Μαγείρεμα ή αναθέρμανση;

Ακόμη και αν αποφεύγετε τα πλαστικά, υπάρχουν και άλλοι πιθανοί κίνδυνοι από το μαγείρεμα ή το ζέσταμα των τροφίμων στο φούρνο μικροκυμάτων – συμπεριλαμβανομένης της ανομοιόμορφης θέρμανσης και των υψηλών θερμοκρασιών που χρησιμοποιούνται.

Επιστημονική έρευνα για την ακτινοβολία των φούρνων μικροκυμάτων σχεδόν μισό αιώνα πριν, τον Μάρτιο του 1975

AP Photo/Jim Wells

Κατ' αρχάς, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε τα μικροκύματα για αναθέρμανση παρά για να μαγειρέψετε τα τρόφιμα, καθώς μπορεί να μαγειρευτούν ανομοιόμορφα. «Ανάλογα με τη μερίδα του τροφίμου που θερμαίνεται, θα υπάρχουν κάποια μέρη που θα είναι πιο ζεστά από άλλα», λέει ο Francisco Diez-Gonzalez, καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

«Οι θερμοκρασίες θα είναι διαφορετικές σε μια διατομή του τροφίμου. Είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια εντελώς ομοιόμορφη θερμοκρασία, ειδικά όταν μιλάμε για ωμά τρόφιμα».

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αναθέρμανση των τροφίμων ενέχει επίσης κινδύνους. Τα τρόφιμα πρέπει να θερμαίνονται μέχρι να έχουν θερμοκρασία 82 βαθμών Κελσίου σε όλη τη μάζα τους, για να σκοτωθούν τυχόν επιβλαβή βακτήρια – και επειδή τα βακτήρια μπορούν να εξακολουθούν να αναπτύσσονται κάθε φορά που τα τρόφιμα κρυώνουν ξανά, δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε ένα γεύμα πάνω από μία φορά.

Ακτινοβολία

Όσον αφορά την ακτινοβολία των μικροκυμάτων, είναι εντελώς ακίνδυνη. Τα μικροκύματα χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας – το ίδιο είδος που χρησιμοποιείται στις λάμπες και τα ραδιόφωνα. Επιπλέον, αυτή περιορίζεται μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων. Ακόμη όμως κι αν δεν συνέβαινε αυτό, τα κύματα είναι ακίνδυνα. (Φυσικά, η θερμότητα σε ένα φούρνο μικροκυμάτων δεν είναι ακίνδυνη – οπότε δεν πρέπει ποτέ να βάλετε, ας πούμε, ένα ζωντανό πλάσμα μέσα σε ένα φούρνο μικροκυμάτων).

«Τα μικροκύματα είναι μέρος των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στα οποία εκτιθέμεθα καθημερινά. Αν τρώτε φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται από το φως του ήλιου, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για τα τρόφιμα από φούρνο μικροκυμάτων», λέει χαρακτηριστικά ο Juming Tang.

Σε αντίθεση με τις ακτίνες Χ, τα μικροκύματα δεν χρησιμοποιούν ιοντίζουσα ακτινοβολία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μεταφέρουν αρκετή ενέργεια για να αποσπάσουν ηλεκτρόνια από τα άτομα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ακτινοβολία μπορεί να σκοτώσει∙ μεταλλάσσει τα κύτταρα και προκαλεί καρκίνο. Αλλά με τα μικροκύματα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Πηγή:www.cnn.gr

Δημήτρης Κόκοτας: Περιμένουμε να γίνει το θαύμα είπε η γυναίκα του – Παραμένει σε καταστολή

 


Διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κόκοτας, καθώς μόλις πριν λίγα 24ωρα υπέστη έμφραγμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η σύζυγός του, Κατερίνα Κόκοτα, μίλησε στην τηλεόραση του ANT1 λέγοντας πως: «Λειτουργεί η καρδιά του, αυτό είναι το σημαντικό, εγώ αυτό έχω κρατήσει. Από εκεί και πέρα γίνονται εξετάσεις που είναι απαραίτητες.

Είναι σταθερή η κατάστασή του. Τον είδα, είναι σε καταστολή, του μιλάω μόνο εγώ».

Στη συνέχεια τόνισε πως: «Είμαι σε πολύ δύσκολη θέση, πραγματικά μην το ζήσει κανείς αυτό. Τα 24ωρα αυτά μου φαίνονται αιώνες. Δεν μου είχε παραπονεθεί ποτέ για κάτι, δεν πίνει, δεν καπνίζει, προσέχει τη διατροφή του». 

Η Κατερίνα Κόκοτα πρόσθεσε επίσης: «Ευχαριστώ πολύ τον κόσμο για την αγάπη και τη στήριξη. Θέλω να τελειώσει σήμερα αυτό. Περιμένουμε να γίνει το θαύμα».

Δείτε το βίντεο ( όχι από το αυθεντικό άρθρο )



Πηγή:www.newsit.gr

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Nτοκιμαντέρ του BBC για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν του τραγουδιστή των Nirvana

 


Ένα ντοκιμαντέρ μίας ώρας πρόκειται να κυκλοφορήσει το BBC σαν αφιέρωμα για τη συμπλήρωση των 30 ετών από τον θάνατο του θρυλικού Κερτ Κομπέιν.

Ο τραγουδιστής των Nirvana θα τιμηθεί με εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο από το BBC, μεταξύ άλλων, με το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Moments That Shook Music: Kurt Cobain» στο BBC Two και στο iPlayer. Ο Κερτ Κομπέιν αυτοκτόνησε στις  5 Αρπιλίου 1994 πυροβολώντας το κεφάλι του.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, το ντοκιμαντέρ θα είναι μία αφήγηση αποκλειστικά μέσα από ισχυρά και σπάνια πλάνα αρχείου και ένας φρικιαστικός απολογισμός των τραγικών ημερών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κερτ Κομπέιν πάλευε με τον εθισμό στα ναρκωτικά και την κατάθλιψη. Μετά από υπερβολική δόση στη Ρώμη τον Μάρτιο του 1994 και μια επακόλουθη παρέμβαση, ο Κομπέιν αυτοκτόνησε στο σπίτι του στο Σιάτλ στις 8 Απριλίου. Ήταν 27 ετών.

Ο Κερτ Κομπέιν σχημάτισε τους Nirvana το 1987 με τον Κριστ Νοβοσέλιτς και πέρασε από μια σειρά ντράμερ προτού ενταχθεί ο Ντέιβ Γκρολ το 1990 και η κλασική τους σύνθεση εδραιωθεί.

Το νέο ντοκιμαντέρ, από την Touchdown Films, πρόκειται να αναδείξει «την οδυνηρή αντίδραση του ηλεκτρολόγου που ανακάλυψε το σώμα του Κερτ, όταν έκανε την εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας στο σπίτι του στο Σιάτλ, τις ανακοινώσεις της αστυνομίας στο σημείο, το χάος, τη σύγχυση και την απόγνωση των θαυμαστών του που καταγράφηκε σε βίντεο».

Ο Τζόναθαν Ρόδερι, επικεφαλής του BBC Popular Music TV δήλωσε: «To ντοκιμαντέρ προσπαθεί να απομυθοποιήσει εκείνη τη στιγμή παρουσιάζοντας την ιστορία απευθείας από τη σκηνή, από εκείνους που ήταν εκεί».

Ο ιδρυτής της Touchdown Films, Τζον Όσμπορν, ο οποίος ήταν παραγωγός και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ τόνισε ότι οι θεατές θα επιστρέψουν στο 1994 και θα βυθιστούν σε αυτή τη συγκλονιστική ιστορία.

Πηγή:www.newsit.gr