ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Η αυθεντική συνταγή του Μοναχού Επιφάνιου για πεντανόστιμο μουσακά

 


Παραδοσιακό και λαχταριστό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους. Γευθείτε την αυθεντική αγιορείτικη εκδοχή του στη συνταγή του Πατέρα Επιφάνιου, ο οποίος ανέδειξε την άπλετη δημιουργικότητα που μπορεί να κρύβει η μοναστηριακή ζωή.

Οι γεύσεις της αγιορείτικης κουζίνας, υψηλές και ταυτόχρονα μοναδικής απλότητας συνδυάζονται εκπληκτικά συνθέτοντας γεύματα άκρως γαστριμαργικά. Η συνταγή που ακολουθεί είναι δια χειρός του Μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, στον οποίο συχνά έχουν αποδώσει τον τίτλο του «Αρχιμάγειρα του Αγίου Ορους». Και δικαίως, άλλωστε, αφού περιζήτητος και ως οινοποιός, έχει αναδείξει τη μοναστηριακή κουζίνα μέσα από ένα βιβλίο, το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες, ενώ έχει μαγειρέψει και στην κουζίνα του παγκοσμίως διάσημου Jamie Oliver.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για 8- 10 μερίδες:
1,5 κιλό πατάτες
7 μελιτζάνες
5 κανονικά κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1,5 κιλό φρέσκιες ντομάτες
250 γρ. φρυγανιά τριμμένη
250 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Κανέλα σκόνη
Κύμινο σκόνη
Μαυροπίπερο
Αλάτι
Λάδι

Τα υλικά για την κρέμα
250 γρ. αλεύρι
200
ml. λάδι
5 αυγά
2 ποτήρια γάλα
1,5 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε φέτες. Στη συνέχεια τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα τρυπητό επί μια ώρα τουλάχιστον, αφού τις αλατίσουμε. Κατόπιν τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες και ύστερα τις μελιτζάνες.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε. Τα σοτάρουμε σε έναν ταβά και, όταν ροδίσουν, προσθέτουμε τις ντομάτες, τις οποίες έχουμε πολτοποιήσει στο μπλέντερ. Αφού βράσουν για δεκαπέντε λεπτά τα υλικά μας, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και σβήνουμε τη φωτιά.

Στη συνέχεια ερχόμαστε στο ταψί μας. Στρώνουμε μια σειρά πατάτες και ρίχνουμε με μια βαθιά κουτάλα λίγη από τη γέμισή μας. Προσθέτουμε ύστερα λίγη φρυγανιά και λίγο κεφαλοτύρι. Κατόπιν τοποθετούμε μία σειρά μελιτζάνες. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, δηλαδή πατάτες, γέμιση, φρυγανιά, κεφαλοτύρι, μελιτζάνες, γέμιση, φρυγανιά, κεφαλοτύρι. Κανονίζουμε έτσι ώστε τα υλικά μας να μας φτάσουν για δύο σειρές πατάτες και δύο σειρές μελιτζάνες και τέσσερις σειρές στρώσεις με φρυγανιά, κεφαλοτύρι και γέμιση.

Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι σε σιγανή φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και συγχρόνως ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ώσπου να ροδίσει. Προσθέτουμε το γάλα και τα αυγά, τα οποία τα έχουμε χτυπήσει ήδη, και ανακατεύουμε συνεχώς ωσότου να αρχίσει να πήζει το μίγμα. Κατόπιν το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

Απλώνουμε την μπεσαμέλ σε όλο το ταψί ώσπου να σκεπαστεί παντού ομοιόμορφα. Τα βάζουμε στον φούρνο, στους 180ο. Σε μισή ώρα θα έχει ροδίσει ο μουσακάς και θα είναι έτοιμος. Καλό είναι να περιμένουμε λίγο να κρυώσει, γιατί αλλιώς δεν θα κοπεί σωστά. Μπορούμε να κάνουμε τον μουσακά μόνο με φρυγανιά και κεφαλοτύρι και από πάνω να βάλουμε την μπεσαμέλ.

*Από το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού

Πηγή: mountathos


Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Πώς θα κάνεις το αναψυκτικό να μην “αφρίζει” τόσο πολύ όταν το ρίχνεις στα παγάκια

 


Γιατί όταν ρίχνουμε ανθρακούχο ποτό σε ένα ποτήρι με παγάκια, το υγρό “αφρίζει” τόσο πολύ ώστε ξεχειλίζει γρήγορα και πρέπει να περιμένουμε με τις ώρες για να “κατέβει” ο αφρός και να γεμίσουμε το ποτήρι;

Ο κύριος λόγος είναι ότι στα αναψυκτικά και γενικά σε κάθε ποτέ με ανθρακικό, το υγρό περιέχει πάρα πολλά μόρια διοξειδίου του άνθρακα. Τα περιττά μόρια διοξειδίου του άνθρακα στο υγρό πρέπει να βρουν τρόπο να διαφύγουν από το υγρό.

Αλλά για να διαφύγει με τη μορφή φυσαλίδων, το υγρό χρειάζεται κάποιες μικροσκοπικές ατέλειες στο γυαλί. Σε κλίμακα μικρομέτρου, η επιφάνεια στο παγάκι δεν είναι καθόλου λεία. Είναι γεμάτη μικροσκοπικές ρωγμές. Όλες αυτές οι ατέλειες, όταν έρχονται σε επαφή με το υγρό που είναι υπερκορεσμένο σε μόρια διοξειδίου του άνθρακα, αυτά τα μικροσκοπικά μόρια θα είναι σε θέση να παράγουν αυτό που από επιστημονικής άποψης, ονομάζεται διαδικασία πυρήνωσης. Αυτό σημαίνει ότι το υγρό θα μπορεί να σχηματίζει πυρήνες φυσαλίδων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν ρίχνετε παγάκια στο ανθρακούχο ποτό σας, αυτό δημιουργεί πολλές φυσαλίδες.

Όλα αυτά εξηγούν και τον λόγο που ένα ανθρακούχο ποτό, το οποίο έχει ανοιχτεί εδώ και ώρες/μέρες, δεν δημιουργεί τόσες πολλές φυσαλίδες. Ο λόγος είναι ότι τα αρχικώς περιττά μόρια διοξειδίου του άνθρακα έχουν ήδη διαφύγει από το υγρό, οπότε δεν προκαλούνται πυρήνες φυσαλίδων όταν αυτό έρχεται σε επαφή με άλλες επιφάνειες (το γυαλί από το ποτήρι, τα παγάκια κλπ).

Το κόλπο για να μην αφρίζει τόσο πολύ το αναψυκτικό όταν ακουμπάει στα παγάκια

Η λύση είναι απλή: βεβαιωθείτε ότι πρώτα θα περάσετε τα παγάκια από νερό!

Βάλτε τα παγάκια στο ποτήρι, καλύψτε τα με νερό, κουνήστε τα λίγο μέσα σε αυτό και στραγγίξτε. Στη συνέχεια, μπορείτε να ρίξετε το αναψυκτικό χωρίς αυτό να δημιουργήσει τόσες πολλές φυσαλίδες.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ξηρός πάγος έχει περισσότερες ατέλειες στην επιφάνειά του, οι οποίες επιτρέπουν τη δημιουργία περισσότερων ανθρακούχων φυσαλίδων. Όταν βραχούν με νερό τα παγάκια, η επιφάνειά τους λιώνει ελαφρώς και γίνεται πιο λεία. Όσο πιο λεία είναι η επιφάνεια με την οποία έρχεται σε επαφή το αναψυκτικό, τόσες λιγότερες φυσαλίδες δημιουργεί.

Πηγές: https://www.thenakedscientists.com, https://lifehacker.com


Ένα ρολόι που είναι 100% κατασκευασμένο από πλαστικό που αφαιρέθηκε από τους ωκεανούς

 


Σχεδόν 9 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών εισέρχονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο, με τους ειδικούς να λένε ότι μέχρι το 2050 το πλαστικό στους ωκεανούς θα είναι περισσότερο από τα ψάρια. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα τον διάσημο σχεδιαστή Tom Ford, ο οποίος αποφάσισε να αναλάβει δράση και να αποτρέψει με τον δικό του τρόπο την ρύπανση των ωκεανών.

Ο Τεξανός σχεδιαστής λοιπόν, κυκλοφόρησε το Tom Ford Ocean Plastic Timepiece, ένα ρολόι που είναι 100% κατασκευασμένο από πλαστικό που αφαιρέθηκε από τους ωκεανούς –  για κάθε ρολόι αφαιρούνται 35 πλαστικά μπουκάλια – , το οποίο συνοδεύεται και από ανακυκλώσιμη συσκευασία.


Παράλληλα με το λανσάρισμα του ρολογιού, ο Tom Ford ανακοίνωσε το Tom Ford Plastic Innovation Prize, ένα βραβείο καινοτομίας ύφους 1 εκατ. δολαρίων, το οποίο έγινε σε συνεργασία με την 52HZ και θα απονεμηθεί σε αυτόν που θα μπορέσει να αντικαταστήσει το λεπτό πλαστικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι πολυσακούλες, οι οποίες συμβάλλουν ακόμα πιο πολύ στην ρύπανση του περιβάλλοντος. Ο νικητής θα λάβει το βραβείο το 2022 και έως το 2025 θα πρέπει να φέρει το προϊόν στην αγορά.

Σύμφωνα με τον Tom Ford: “Η αειφορία είναι ένα βασικό ζήτημα στη ζωή μας αυτή τη στιγμή. Με κάθε 1.000 ρολόγια Ocean Plastic που παράγουμε και πουλάμε, αφαιρούμε μόνιμα και αποτρέπουμε την είσοδο 222 κιλών πλαστικών απορριμμάτων στον ωκεανό. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε ότι εκτός από το γεγονός ότι φοράτε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, αναλαμβάνετε επίσης άμεση δράση για τη βελτίωση του πλανήτη.”

 

Πρόκειται για ένα απίστευτα ανθεκτικό και υπέροχα φτιαγμένο ρολόι, το οποίο είναι μια έκδοση της συλλογής 002 Timepiece που κυκλοφόρησε ο Tom Ford την άνοιξη του 2019. Είναι διαθέσιμο στις μπουτίκ Tom Ford παγκοσμίως και online στο tomford.com. Η τιμή του ανέρχεται σε 995 δολάρια.

 Πηγή:https://perpetual.gr