Μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης για έναν από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι υπερδιπλάσια αποτελεσματική στον προσυμπτωματικό έλεγχο ασθενών για καρκίνο του πνεύμονα απ’ ό,τι οι άνθρωποι γιατροί, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.
Σύμφωνα με ερευνητές στη Νότια Κορέα, μια μέθοδος σάρωσης με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο ευαίσθητη, καθιστώντας πολύ λιγότερο πιθανό το σύστημα να χάσει περιπτώσεις που χρειάζονται άμεση θεραπεία.
Καρκίνος του Πνεύμονα: Τι πέτυχε το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης
Σε πραγματικό περιβάλλον, το λογισμικό -που βασίζεται στη μηχανική μάθηση- ενίσχυσε σημαντικά την αναγνώριση των οζιδίων του πνεύμονα σε ακτινογραφίες θώρακα. Οι μη φυσιολογικές αναπτύξεις σχηματίζονται συνήθως μετά από μολύνσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι σημάδια καρκίνου.
“Η ανίχνευση όζων του πνεύμονα, ένα πρωταρχικό εύρημα για πιθανό καρκίνο του πνεύμονα, είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ευρήματα στις ακτινογραφίες θώρακος”, λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Jin Mo Goo, από το Τμήμα Ακτινολογίας του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σεούλ.
“Πολλές μελέτες έχουν προτείνει ότι το λογισμικό ανίχνευσης που βασίζεται σε Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των ακτινολόγων, αλλά δεν χρησιμοποιείται ευρέως”.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανίχνευσε διπλάσιες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Radiology, δείχνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο, ειδικά όταν τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλο όγκο περιστατικών. Ο καρκίνος του πνεύμονα πολύ συχνά διαγιγνώσκεται αφότου έχει ήδη εξαπλωθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν λίγα αρχικά συμπτώματα.
Τα ευρήματα αυτής της νέας μελέτης βασίζονται σε περίπου 10.500 άτομα που υποβλήθηκαν σε ακτινογραφία θώρακος σε κέντρο προληπτικών εξετάσεων στη Νότια Κορέα μεταξύ Ιουνίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021.
“Καθώς η δοκιμή μας διεξήχθη με μια πραγματιστική προσέγγιση, συμπεριλήφθηκαν σχεδόν όλοι οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες, κάτι που είναι ένα πραγματικό κλινικό περιβάλλον”, είπε ο δρ. Goo.
Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη την ηλικία, το φύλο και τυχόν προηγούμενο ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα για κάθε ασθενή.
Ένας στους εννέα (11%) ήταν νυν ή πρώην καπνιστής.
Κατανεμήθηκαν τυχαία και ομοιόμορφα, με την ανάλυση των ακτίνων Χ μιας ομάδας να υποβοηθείται από το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Διαπιστώθηκαν τα εξής:
Στο 0,59% των περιπτώσεων, το σύστημα ανίχνευσε οζίδια στους πνεύμονες που απαιτούσαν δράση, σε σύγκριση με το 0,25% με μεθόδους όπου οι ακτινογραφίες εξετάστηκαν μόνο από ακτινολόγους.
Συνολικά, εντοπίστηκαν όζοι στους πνεύμονες στο 2% των ασθενών.
Δεν υπήρχαν διαφορές στα ψευδώς θετικά ποσοστά.
Τι είπαν οι ερευνητές
“Η μελέτη μας παρείχε ισχυρές ενδείξεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει στην ερμηνεία της ακτινογραφίας θώρακα. Αυτό θα συμβάλει στον εντοπισμό των ασθενειών του θώρακα, ιδιαίτερα του καρκίνου του πνεύμονα, πιο αποτελεσματικά σε πρώιμο στάδιο”, είπε ο δρ. Goo.
Η μελέτη προτείνει επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί σταθερά σε διαφορετικούς πληθυσμούς, ακόμη και για εκείνους με ασθενείς ή μετεγχειρητικούς πνεύμονες.
Παρόμοια συστήματα έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι προβλέπουν ή εντοπίζουν καλύτερα ασθένειες του εντέρου, Αλτσχάιμερ, καρδιακές προσβολές και άνοια.
Πηγές: https://www.eurekalert.org, https://www.news-medical.net, https://studyfinds.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου