ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

«Λάμπει» ξανά ο «Δρομέας» – Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του Κώστα Μπακογιάννη

 

Φωτογραφία από: Facebook / Κώστας Μπακογιάννης - Kostas Bakoyannis

«Ο «Δρομέας» έλαμψε και πάλι, όπως αξίζει σε ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα» αναφέρει σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, για το επιβλητικό άγαλμα που καθαρίστηκε και είναι ξανά εντυπωσιακό.

«Ο καθαρισμός του, μετά από πολλά χρόνια, αποτελούσε υποχρέωσή μας. Όπως υποχρέωσή μας είναι να προσέχουμε, να φροντίζουμε και να συντηρούμε όλα όσα έχουμε, σε κάθε γωνιά της πόλης, νέα και παλιά. Η Αθήνα αλλάζει πολύ, λίγο-λίγο, καθημερινά», συμπληρώνει στην ανάρτησή του ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος έχει αναρτήσει μια σειρά φωτογραφιών με το… πριν και το μετά, με το αποτέλεσμα να «μιλάει» από μόνο του.

Πώς «γεννήθηκε» ο «Δρομέας»

Για την ιστορία, το άγαλμα «Ο Δρομέας» είναι γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου και βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα.

Έχει κατασκευαστεί από γυαλί και με σιδερένιο σκελετό, ενώ φιλοτεχνήθηκε αρχικά τον Αύγουστο του 1988 στη πλατεία Ομονοίας, στην κορυφή του πυραμιδωτού συντριβανιού που τότε στην ιστορική πλατεία.

Το έργο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δράσης «Δρώμενα» που οργάνωνε ο δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ, με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Θεμάτων Πολιτισμού Σταύρου Ξαρχάκου.

Αρχικά προοριζόταν να μείνει στο σημείο για ένα μόνο μήνα -όσο δηλαδή διαρκούν τα «Δρώμενα»- αλλά λόγω της μεγάλης εντύπωσης που προκάλεσε αποφασίστηκε, με παρότρυνση και της Μελίνας Μερκούρη, να παραμείνει στο σημείο.

Λόγω των εργασιών για τη κατασκευή του σταθμού του μετρό στην Ομόνοια, το άγαλμα καταστράφηκε το 1993 και δημιουργήθηκε εκ νέου τον Μάιο του 1994 στη πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής απέναντι από το Χίλτον, στη συμβολή δηλαδή της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με τη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Και σήμερα, μετά τον καθαρισμό του, είναι πιο εντυπωσιακό από ποτέ.

Δείτε την ανάρτηση που έκανε ο Κώστας Μπακογιάννης


Φωτογραφίες από: Facebook / Κώστας Μπακογιάννης – Kostas Bakoyannis.

Πηγή:www.newsit.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου