ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

'Εχασε τη μάχη ο Βιλανόβα



Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 45 ετών άφησε την Παρασκευή ο Τίτο Βιλανόβα αφού η μάχη με τον καρκίνο αποδείχθηκε άνιση.

O πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα έδωσε γενναία τον αγώνα του για περισσότερο από δύο χρόνια.
Εφτασε μέχρι τη Νέα Υόρκη όπου υποβλήθηκε σε ειδική θεραπεία αλλά η φύση της ασθένειάς του ήταν τέτοια που δεν ήταν δυνατόν να γίνει κάτι άλλο.
Την προηγούμενη Παρασκευή εισήχθη σε κλινική της Βαρκελώνης με γαστρικές επιπλοκές, υποβλήθηκε σε επέμβαση αλλά ούτε και αυτό ήταν δυνατόν να τον σώσει.
Ο θάνατος του Βιλανόβα σκόρπισε θλίψη σε όλη την ποδοσφαιρική Ισπανία και σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο γενικά.
Οπως έγινε γνωστό, οι πύλες του "Καμπ Νου" θα ανοίξουν απόψε για όποιον θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα.
Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Γιόσεπ Μαρία Μπαρτομέου δήλωσε σχετικά: "O Τίτο Βιλανόβα είναι ένας άνθρωπος αναφοράς, ένα αιώνιο ποδοσφαιρικό σύμβολο για την Μπαρτσελόνα. Ευχαριστώ για όλα όσα μας έχεις διδάξει.Αναπαύσου εν ειρήνη".

 
  Ποιος ήταν ο Βιλανόβα
Ο κύκλος του 45χρονου Βιλανόβα στην Μπαρτσελόνα άνοιξε το 1984. Ο 15χρονος, από ένα χωριό της Χιρόνα μετακόμισε στις εγκαταστάσεις της Μασία την ίδια χρονιά με τον 14χρονο Γκουαρδιόλα. Λόγω και θέσης, αμφότεροι μέσοι με τάση στη δημιουργία, ήρθαν πιο κοντά και σχημάτισαν ένα αχώριστο παρεάκι μαζί με τον Γκιγέρμο Αμόρ, σε μία από τις πιο πετυχημένες "φουρνιές" της Μασία.
Βασικό στέλεχος της Μπαρτσελόνα Ατλέτικ (όπως ήταν τότε γνωστή η Μπαρτσελόνα Β) από το 1988 μέχρι το 1990, πήρε 3 ευκαιρίες σε φιλικά παιχνίδια της πρώτης ομάδας από τον Κρόιφ, αλλά δεν έπεισε τον Ολλανδό τεχνικό. Η "παρθενική" ήταν την Πρωτομαγιά του 1989, στην επέτειο των 75 χρόνων από την ίδρυση της Μπανιόλες. Ο Κρόιφ χρησιμοποίησε μία μίξη παικτών από την πρώτη ομάδα κι από τις ακαδημίες, με συνέπεια να κάνει ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα ένα ισχνό 18χρονο παιδί, που είχε το μυαλό, αλλά όχι την κοψιά ποδοσφαιριστή, ονόματι Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Κρόιφ τον αντικατέστησε στο ημίχρονο του αγώνα, στον οποίο ο Καταλανός μέσος είχε απογοητεύσει με την απόδοσή του. "Σήμερα έπαιξες πιο αργά κι από τη γιαγιά μου", του διεμήνυσε ο Κρόιφ, λόγια που προφανώς ήχησαν σαν καμπανάκι στα αυτιά του Γκουαρδιόλα, εάν κρίνουμε από την ιστορία (όχι επειδή βελτίωσε την ταχύτητά του, αλλά επειδή ανέπτυξε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού του).
Η προπονητική του καριέρα συνοπτικά
2003-04: Παλαφρουγέλ
2007-08: Μπαρτσελόνα Β' (βοηθός)
2008-12: Μπαρτσελόνα (βοηθός)
2012-12: Μπαρτσελόνα
Στη θέση του Γκουαρδιόλα, πέρασε ο Βιλανόβα, ο οποίος στο τέλος πανηγύρισε τη νίκη με 6-2. Για 6 χρόνια, ο Βιλανόβα έδινε όσα μπορούσε στις προπονήσεις των ακαδημιών και ακολούθως στους αγώνες της δεύτερη ομάδας, αλλά δεν έπαιρνε ευκαιρίες κι ήταν ανυπόμονος. Ως δημιουργικός μέσος, δεν μπορούσε να βρει θέση στην Dream Team της εποχής και έκανε το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής, το οποίο μετάνιωσε αργότερα. Λάθος που δεν επανέλαβε ο Γκουαρδιόλα.
Η ανακοίνωση της Μπαρτσελόνα
"Έγινα βασικός στην Μπαρτσελόνα στα 20 μου, επειδή είχα τον Κρόιφ ως προπονητή και πίστευε σε έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Εάν ήμουν 20 στην Μπαρτσελόνα σήμερα, δεν θα γινόμουν ποτέ επαγγελματίας. Στην καλύτερη περίπτωση, θα έπαιζα στην 3η κατηγορία. Οι ικανότητές μου δεν άλλαξαν. Απλά το ποδόσφαιρο παίζεται σε υψηλότερη ταχύτητα και είναι πιο πιο δυνατό. Για να παίζεις μπροστά από την τετράδα της άμυνας, πρέπει να κερδίζεις μπάλες, να κάνεις τάκλιν όπως ο Πατρίκ Βιεϊρά. Εάν μπορείς να πασάρεις κιόλας, είναι ένα πλεονέκτημα", δήλωνε ο Γκουαρδιόλα το 2003, αλλά ο Βιλανόβα ήδη είχε κυνηγήσει την ευκαιρία του στην Φιγκέρες της Segunda Division, η οποία έχασε στα πλέι οφ τον προβιβασμό στα "μεγάλα σαλόνια". Εν τέλει αυτός ήρθε μέσω μεταγραφής στη Θέλτα, όπου σε 3 σεζόν από το 1992 μέχρι το 1995 αγωνίστηκε μόλις σε 26 παιχνίδια πρωταθλήματος και σε... 32 λεπτά αγώνα απέναντι στον φίλο του Γκουαρδιόλα, στα παιχνίδια των Γαλιθιάνων με τους Καταλανούς.

  Μπανταχόθ, Μαγιόρκα, Γέιδα, Έλτσε και Γκραμενέτ φιλοξένησαν το δελτίο του μέχρι το καλοκαίρι του 2002, όταν ο γυρολόγος Φραντσέσκ Βιλανόβα ι Μπαγιό αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του και να συνεχίσει από διαφορετικό μετερίζι την ενασχόλησή του με τη "στρογγυλή θεά". Ήταν τότε που δέχθηκε το τηλεφώνημα του Τσάρλι Ρέσακ να αναλάβει καθήκοντα ως τεχνικός της Cadet B (κ-15). Συμπτωματικά, εκείνη η γενιά των 14χρονων και 15χρονων ποδοσφαιριστών υπήρξε η πιο ευλογημένη στην ιστορία της Μασία, διότι περιελάμβανε τους Μέσι, Φάμπρεγας και Πικέ, καθώς και τον Βίκτορ Βάθκεθ, που μαζί με τον Αργεντινό ξεχώριζε σε όλα τα τμήματα των ακαδημιών, αλλά δεν είχε την ίδια εξέλιξη όταν έφτασε σε επίπεδο ανδρών. Εκείνη τη σεζόν, τα κατέκτησε όλα.
Η πρώτη προπονητική απόπειρα με... ενήλικους έγινε στην Παλαφρουγκέλ, για περίπου μισή σεζόν, μέχρι να τον προσλάβει η Φιγκέρες ως αθλητικό διευθυντή. Το 2005 μετακόμισε στην Τεράσα για να αναλάβει πόστο τεχνικού διευθυντή. Εκεί παρέμεινε για 2 χρόνια και προσέλαβε ως προπονητή τον Τζόρδι Βινιάλς και ως βοηθό του τον Τζόρδι Ρούρα, ο οποίος τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα (ως αναλυτής και σκάουτ αντιπάλων) και προαλείφεται για τη θέση που καταλαμβάνει τώρα ο Βιλανόβα.

Το καλοκαίρι του 2007 χτυπάει το τηλέφωνο του Βιλανόβα. Στην άλλη άκρη της γραμμής, ο νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα Β, που ζητούσε στο πλευρό του έναν άνθρωπο με μεγαλύτερη πείρα από αυτόν, που να μοιράζονται την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία και με γνώσεις πάνω στις μικρές κατηγορίες του ισπανικού πρωταθλήματος. Ο Βιλανόβα δεν έκανε πολύ ώρα για να συμφωνήσει με τον Γκουαρδιόλα στον... υποβιβασμό του από την Τεράσα της Segunda B στην Μπαρτσελόνα Β της Tercera και από τότε άρχισε μία 5ετής παράλληλη πορεία προς την επιτυχία.

πηγη:www.contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου