Η καλύτερη συνταγή για απλό και εύκολο Τιραμισού χωρίς αυγά, δεν το λέω εγώ, το bbc food το έλεγε τότε που ήμουν φοιτήτρια και έψαχνα την καλύτερη εκδοχή των πιο κλασικών πιάτων, γλυκών ή αλμυρών.
Το διάσημο ιταλικό επιδόρπιο, που κατά λέξη σημαίνει, «σήκωσε με ψηλά, ανέβασέ με», θεωρείται η τέλεια κατάληξη σε ένα γεύμα, κυρίως λόγω της γεύσης και του αρώματος του καφέ, που έχει ποτίσει τα μπισκότα, τα οποία λειτουργούν ως παντεσπάνι.
Το γλυκό αυτό μπορείτε να το φτιάξετε τόσο σε κεραμικό σκεύος – ταψί, όσο και σε ατομικά μπολάκια ή ποτηράκια, την προηγούμενη μέρα, από την επιθυμητή ημέρα κατανάλωσης, γιατί αυτό το διάστημα στο ψυγείο, επιτρέπει σε όλες τις υπέροχες γεύσεις να αναμειχθούν και να αποκτήσουν βάθος. Το γλυκό μας, διατηρείται άνετα δυο-τρεις μέρες στο ψυγείο, χωρίς να χάνει σε γεύση.
Η πλέον συνηθισμένη εκδοχή στο αλκοόλ, είναι το κρασί Μαρσάλα, που είναι ένα δυνατό, γλυκό, λευκό κρασί ονομασίας προέλευσης Σικελίας, το οποίο κυρίως χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρούμι ή στην τελική, κονιάκ. Τα σωστά μπισκότα είναι τα σαβαγιάρ από παλιακό ζαχαροπλαστείο, ή αν δεν έχετε τέτοιο κοντά σας, τα «δάκτυλα της κυρίας», από το σούπερ μάρκετ.
Το εύκολο και γρήγορο Tiramisu
Υλικά:
400 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
75 ml κρασί Μαρσάλα
5 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
300 ml καφέ (παρασκευάζεται με 2 κουταλιές της σούπας κόκκους καφέ και 300 ml βραστό νερό)
175 γραμμάρια σαβαγιάρ
25 γρ. μαύρη σοκολάτα
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το μασκαρπόνε, το αλκοόλ (marsala) και την άχνη ζάχαρη.
Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τελείως και να έχουν την υφή της σαντιγί.
Βάζουμε όλο τον καφέ που έχει κρυώσει, σε ένα μπολ, βουτάμε τα σαβαγιάρ, γυρίζοντας τα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να μουλιάσουν καλά, αλλά όχι να διαλύονται.
Τα στρώνουμε σε κεραμικό (παραλληλόγραμμο) ταψί, που πρέπει να χωράει δύο στρώσεις κρέμας και δύο, σαβαγιάρ.
Αρχίζουμε λοιπόν: 1η στρώση βρεγμένα σαβαγιάρ, καλύπτουμε με τη μισή κρέμα και τρίβουμε από πάνω, στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τη μισή μαύρη σοκολάτα. Συνεχίζουμε με τη 2η στρώση, τα υπόλοιπα σαβαγιάρ και από πάνω την υπόλοιπη κρέμα.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για λίγες ώρες ή όλη τη νύχτα.
Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με τη σκόνη κακάο και τρίβουμε την υπόλοιπη σοκολάτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου