ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Το κεφαλοχώρι με τα ξακουστά τυριά, που μένει πιστό στις παραδόσεις και τα έθιμά του


Ένα μαγευτικό χωριό στο νομό Θεσσαλονίκης, αγκαλιασμένο από τις καταπράσινες πλαγιές του Βερτίσκου, προσφέρει στον επισκέπτη μια απόδραση γεμάτη αυθεντικότητα και φυσική ομορφιά. Σε απόσταση μόλις 52 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, σε υψόμετρο 675 μέτρων, σε περιμένει να ανακαλύψεις την πλούσια ιστορία του και να απολαύσεις την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, έστω και αν αυτή έχει μερικώς χαθεί μετά τον σεισμό του 1978.

Φυσικά, μιλάμε για το Σοχό, που δε διαθέτει μόνο γευστικές απολαύσεις από ντόπια προϊόντα όπως το τυρί, το κρέας, το τσίπουρο, το μέλι και τα ολόφρεσκα φρούτα, αλλά και εμπειρίες στη φύση: πεζοπορία, ποδηλασία και ιππασία μέσα στο καταπράσινο δάσος.

Με πληθυσμό 1.979 κατοίκων, το χωριό διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις του, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοί του είναι γηγενείς, με μια μικρή αλλά σημαντική προσθήκη προσφύγων από τη Μικρά Ασία, που έφτασαν στην περιοχή μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Σοχού αποκαλύπτεται μέσα από ζωντανά έθιμα και παραδόσεις, όπως το καρναβάλι των Κουδουνοφόρων (Μέριου), το οποίο αναβιώνει κάθε χρόνο κατά την περίοδο της Αποκριάς. Οι γιορτές κορυφώνονται με το πανηγύρι των 12 Αποστόλων στα τέλη Ιουνίου, όπου όλο το χωριό γιορτάζει με μουσική, χορούς και παραδοσιακά έθιμα.

Για τους λάτρεις της θρησκευτικής ιστορίας, ο Σοχός φιλοξενεί δύο ιστορικά μοναστήρια: τη Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου, χτισμένη σε αγιορείτικο ρυθμό το 1993, και τη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που κτίστηκε το 1990 σε βυζαντινό στυλ. Κατά την εορτή της Παναγίας στις 8 Σεπτεμβρίου, προσκυνητές από όλη την Ελλάδα καταφθάνουν για να τιμήσουν τη Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου.

Ο Σοχός είναι ένας προορισμός που προσφέρει κάτι για όλους, από την αυθεντική παράδοση μέχρι τη φυσική ομορφιά. Ένας τόπος όπου η ιστορία και η φύση ενώνονται για να δημιουργήσουν μια μοναδική εμπειρία για κάθε επισκέπτη.

Πηγή:www.exostis.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου