ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

NASA: Πώς περνούν τις ατελείωτες ώρες στο διάστημα οι εγκλωβισμένοι αστροναύτες – Η πλήξη, η γυμναστική και τα δανεικά ρούχα

 


Το διαστημικό ταξίδι τους υποτίθεται πως θα διαρκούσε μόλις 8 ημέρες και πλέον οι αστροναύτες της NASA, που μεταφέρθηκαν έως τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το διαστημόπλοιο Starliner, θα παραμείνουν στο απέραντο και μοναχικό σύμπαν για 8 μήνες!

Οι αστροναύτες Μπουτς Γουίλμορ και Σούνι Ουίλιαμς θα επιστρέψουν στη Γη τον Φεβρουάριο του 2025 με διαστημικό σκάφος της ανταγωνίστριας SpaceX του Έλον Μασκ, όπως ανακοίνωσε η NASA.

Οι διαδοχικές δυσκολίες που προέκυψαν στο Starliner οδήγησαν στη δύσκολη απόφαση να μην χρησιμοποιηθεί αυτό το διαστημόπλοιο για να φέρει πίσω στη Γη τους δύο Αμερικανούς αστροναύτες. Ένα πλήγμα για την Boeing, που έχει ήδη βαλτώσει από επανειλημμένες αποτυχίες στα αεροπλάνα της.

Το ερώτημα που ανακύπτει πλέον, είναι πώς στο καλό περνούν τις ατελείωτες ώρες τους οι δυο εγκλωβισμένοι αστροναύτες.

Η daily mail δίνεις της απαντήσεις. Για παράδειγμα, η Sunita Williams είχε την περασμένη Πέμπτη (12.09.2024) τα γενέθλιά της και φυσικά δεν τα πέρασε όπως ήλπιζε.

Η αστροναύτης σκόπευε να τα περάσει ήσυχα, μαζί με τον σύζυγό της και τα σκυλιά τους στο σπίτι τους στο Χιούστον του Τέξας. Αντ’ αυτού, είναι αποκλεισμένη 250 μίλια πάνω από τη Γη, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) που «τρέχει» με σταθερή ταχύτητα 17.500 μίλια/ώρα, ενώ περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη μας κάθε 93 λεπτά.


Και η Nasa από τη πλευρά της, προσπαθεί να δώσει μια θετική ματιά στα πράγματα, επιμένοντας ότι υπάρχει άφθονο φαγητό και ότι οι αστροναύτες απολαμβάνουν τον «επιπλέον» χρόνο τους στο σύμπαν.

Αλλά σύμφωνα με την daily mail, η πραγματικότητα είναι λιγότερο ρόδινη. «Το να πούμε ότι οι συνθήκες είναι στενάχωρες είναι λίγο. Το τίμημα για τoν οργανισμό τους θα είναι σημαντικό», αναφέρει πηγή.

Η τουαλέτα και ο σωλήνας αναρρόφησης 

Όπως είναι φυσικό, η επίσκεψη στην τουαλέτα είναι μια λεπτή διαδικασία. Απαιτείται ένας σωλήνας αναρρόφησης για τα ούρα (ο οποίος έχει ένα ρυθμιζόμενο πλαστικό κύπελλο στην άκρη για να ταιριάζει σε ένα γυναικείο σώμα) και μια ξεχωριστή τουαλέτα, στην οποία οι αστροναύτες δένονται για να μην αιωρούνται στη μηδενική βαρύτητα. Τα υγρά μαντηλάκια και το χαρτί τουαλέτας είναι χωμένα σε σακούλες στον τοίχο, μαζί με απολυμαντικά μαντηλάκια.

Η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί προβλήματα και στον οργανισμό. Οι διαστημικές πτήσεις μεγάλης διάρκειας σημαίνουν ότι οι αστροναύτες χάνουν 1-2% της οστικής τους μάζας κάθε μήνα και μπορεί να υποφέρουν από μόνιμες σωματικές και ψυχικές παρενέργειες, όπως υγρό στον εγκέφαλο, ζάλη, κατάθλιψη και καρδιακή ανεπάρκεια.

«Η βαρύτητα διατηρεί τα υγρά εκεί που πρέπει να βρίσκονται στο σώμα – ενώ οι μεγάλες περίοδοι στο διάστημα σημαίνουν ότι τα σωματικά υγρά κινούνται τυχαία. Τα παρατεταμένα διαστημικά ταξίδια προκαλούν πρήξιμο στο πρόσωπο και κίνδυνο εμφάνισης υγρού στην καρδιά και τους πνεύμονες. Τα πρόσωπά τους πρήζονται».

Το σημαντικότερο είναι ότι οι αστροναύτες χάνουν τη μυϊκή τους μάζα και την ικανότητά τους να περπατήσουν κανονικά όταν επιστρέφουν στη Γη.

Η καρδιά δυσκολεύεται πολύ περισσότερο να αντλήσει αίμα, οπότε αισθάνονται ζαλάδα. Επίσης, εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας -σωματίδια υψηλής ενέργειας και ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προέρχονται από τα αστέρια- τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Λέγεται ότι υπάρχει αρκετό φαγητό στο σκάφος για να διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο, με τα περισσότερα γεύματα να είναι αποξηραμένα από την κατάψυξη. Οι φρέσκες προμήθειες, όπως μαρούλια, βατόμουρα και γκρέιπφρουτ, που έφτασαν με τον μη επανδρωμένο πύραυλο ανεφοδιασμού του περασμένου μήνα, είναι με δελτίο.

Όσον αφορά τον αέρα, ο ISS διαθέτει ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα από το εσωτερικό της κάψουλας, αλλά πρέπει να υπερλειτουγεί όταν υπάρχουν περισσότεροι αστροναύτες και τα φίλτρα πρέπει να καθαρίζονται συχνότερα. Με το νερό να είναι με δελτίο, ο εξοπλισμός φιλτραρίσματος βοηθά στην ανακύκλωση των ούρων των αστροναυτών σε πόσιμο νερό.


Καταπολέμηση της πλήξης

Η πλήξη, φυσικά, είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Κάθε άτομο είναι υποχρεωμένο να κάνει δύο ώρες γυμναστική την ημέρα για να αποφευχθεί η μυϊκή ατροφία. Πρέπει να προσδεθούν χρησιμοποιώντας ιμάντες και κορδόνια bungee για να μην αιωρούνται.

Όσον αφορά τα ρούχα, το δίδυμο αναγκάστηκε να δανειστεί αντικείμενα από το επταμελές πλήρωμα του ISS.

Μια πηγή δήλωσε: «Οι συνθήκες είναι τόσο άσχημες που ενώ κανονικά θα φορούσαν ρούχα για δύο ή τρεις ημέρες, οι Suni και Butch αναγκάστηκαν να ζήσουν με δανεικά ρούχα μέχρι η Nasa έστειλε περισσότερες προμήθειες με έναν μη επανδρωμένο πύραυλο στα μέσα Αυγούστου».

Το διαστημόπολοιο έχει σχεδιαστεί για ένα πλήρωμα επτά ατόμων και, ενώ είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, είναι στενό. Υπάρχουν μόνο έξι «κάψουλες» ύπνου, πράγμα που σημαίνει ότι το πλήρωμα πρέπει να εναλλάσσει το πρόγραμμά του σε δύο οκτάωρες «βάρδιες».

Ο πρώην αστροναύτης Douglas Hurley, ο οποίος ήταν πιλότος σε δύο αποστολές του διαστημικού λεωφορείου Space Shuttle  δήλωσε στο βρετανικό μέσο: «Μια τυπική ημέρα περιλαμβάνει εργασία σε επιστημονικά πειράματα, συντήρηση του διαστημικού σταθμού και απογραφή.

Κάθε αστροναύτης πρέπει επίσης να κάνει δύο ώρες άσκηση καθημερινά: μία ώρα καρδιοαναπνευστικής άσκησης στον διάδρομο ή στο ποδήλατο γυμναστικής και μία ώρα στο A-RED: τη συσκευή άσκησης με αντίσταση. Ιδανικά, οι δύο ώρες πρέπει να είναι συνεχόμενες, αλλά μερικές φορές η Nasa τις προγραμματίζει ξεχωριστά και μπορεί να χρειαστεί να ανταλλάξουν ώρες με άλλο μέλος του πληρώματος».

Πηγή:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου