ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Βρώσιμος γρύλλος, με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Στα πλαίσια της στροφής των εταιρειών τροφίμων στην αναζήτηση νέων, αναδυόμενων πρωτεϊνών, βλέπουμε τις αιτήσεις για νέα τρόφιμα να αυξάνονται. Με το νέο Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2022/188 , η Επιτροπή εγκρίνει τη διάθεση στην αγορά του Acheta domesticus κατεψυγμένου, αποξηραμένου και σε μορφή σκόνης ως νέου τροφίμου – NF.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2018 η εταιρεία Fair Insects B.V. υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή για τη διάθεση Acheta domesticus (οικοδίαιτου γρύλλου) κατεψυγμένου, αποξηραμένου και σε μορφή σκόνης στην αγορά της Ένωσης ως νέου τροφίμου. Στην αίτηση ζητήθηκε να χρησιμοποιείται ως σνακ, καθώς και ως συστατικό τροφίμων σε διάφορα τρόφιμα για τον γενικό πληθυσμό.

Το 2021 η EFSA, εξέδωσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την ασφάλεια του υποψήφιου αυτού νέου τροφίμου, στην οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το NF είναι ασφαλές για τις προτεινόμενες χρήσεις και επίπεδα χρήσης.

Περιγραφή/Ορισμός:

Το νέο τρόφιμο αποτελείται από ολόκληρο οικοδίαιτο γρύλλο κατεψυγμένο, αποξηραμένο ή σε μορφή σκόνης. Ο όρος «οικοδίαιτος γρύλλος» αναφέρεται στο ενήλικο άτομο Acheta domesticus, ενός είδους εντόμου που ανήκει στην οικογένεια των Gryllidae.

Το νέο τρόφιμο προορίζεται να διατεθεί στην αγορά σε τρεις διαφορετικές μορφές, και συγκεκριμένα:

i) θερμικά επεξεργασμένος και κατεψυγμένος ολόκληρος A. domesticus (κατεψυγμένος AD),

ii) θερμικά επεξεργασμένος και αποξηραμένος με ψύξη ολόκληρος A. domesticus (αποξηραμένος AD) και

iii) θερμικά επεξεργασμένος, αποξηραμένος με ψύξη και αλεσμένος ολόκληρος A.domesticus (ολόκληρος AD σε σκόνη).

Πριν από τη θανάτωση των εντόμων μέσω κατάψυξης απαιτείται περίοδος νηστείας τουλάχιστον 24 ωρών, ώστε να εκκενώνεται το έντερο των ενηλίκων εντόμων.

Όπως αναφέρει ο νέος κανονισμός, για μια περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου κανονισμού, μόνο η αρχική αιτούσα εταιρεία, Fair Insects B.V. με έδρα στην Ολλανδία, λαμβάνει έγκριση να διαθέτει στην αγορά της Ένωσης το νέο αυτό τρόφιμο.

Η καταχώριση στον ενωσιακό κατάλογο των νέων τροφίμων, περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις χρήσης και τις απαιτήσεις επισήμανσης που καθορίζονται στο παράρτημα του νέου κανονισμού.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το νέο κανονισμό, πατήστε εδώ

Πηγή:cibum.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου