ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Σούπερ μάρκετ: Ποιοι δικαιούνται Market Pass – Πώς θα γίνεται η επιστροφή χρημάτων

 


Για το Market Pass, που φέρνει αλλαγές στα σούπερ μάρκετ, αλλά και το Καλάθι του Νοικοκυριού, μίλησε σήμερα (19.12.2022) στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πέρα από το Καλάθι του Νοικοκυριού, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας του μέτρου για τα σούπερ μάρκετ, προαναγγέλλοντας παράλληλα παράταση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας


Γεωργιάδης για Market Pass και Καλάθι του Νοικοκυριού: Μέχρι 120 ευρώ τον μήνα σε κάθε νοικοκυριό

Ο κ. Γεωργιάδης, ερωτηθείς για την ενίσχυση νοικοκυριών για την αγορά τροφίμων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αποτελεί τον έναν από τους δύο βραχίονες για την καταπολέμηση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων και λειτουργεί συνδυαστικά με το «Καλάθι του Νοικοκυριού».

«Ο συνδυασμός της οικονομικής ενίσχυσης για τα τρόφιμα και του «καλαθιού του νοικοκυριού» μπορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να απαντήσουν στο υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, που είναι η ακρίβεια», είπε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως γίνονται διαρκώς έλεγχοι στην αγορά στο πλαίσιο των οποίων «την Παρασκευή επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 15 επιχειρήσεις».

«Αν κάποιος καταναλωτής προτιμά το «Καλάθι του Νοικοκυριού», γλιτώνει περίπου 70 ευρώ τον μήνα. Η ενίσχυση του Market Pass μπορεί να φτάσει στα 50 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά, άρα η ενίσχυση μπορεί να είναι 120 ευρώ το μήνα, δεν είναι λίγα τα λεφτά», σημείωσε ο υπ. Ανάπτυξης, λέγοντας πως «είναι αστείο να λέει κάποιος ότι είναι χαμηλά τα εισοδηματικά κριτήρια όταν προβλέπεται όριο 41.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπίστηκε το «Καλάθι του Νοικοκυριού», αναφέροντας πως «τα στοιχεία λένε ότι στις πρώτες 6 εβδομάδες οι τιμές είναι -6,8% και μαζί με την μείωση του πληθωρισμού η μείωση φθάνει μέχρι το 15%», επισημαίνοντας πως το μέτρο «θα ήταν επιτυχημένο το «Καλάθι» ακόμη και αν ήταν σταθερές οι τιμές».


Market pass: Οι δικαιούχοι, η τρόπος λειτουργίας και οι πρώτες πληρωμές

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για το ποιοι και πότε θα εισπράττουν το market pass, δηλαδή το επίδομα για τα ψώνια, ενημερώνοντας αρχικά ότι η νομοθετική διάταξη για το Market Pass, το επίδομα για αγορές τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022. 

Στη συνέχεια, ο υπουργός είπε ότι το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί την Τετάρτη 21/12, και ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους πρόκειται να ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου στο gov.gr, και οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στο τέλος του ίδιου μήνα.

Η άυλη ψηφιακή κάρτα, στα πρότυπα του Fuel Pass, θα καλύπτει αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, καταστήματα τροφίμων κ.α. αλλά και λαϊκές αγορές.

Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι «δεν είναι μόνο για τρόφιμα αλλά για όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε αυτούς τους χώρους».

Επιπλέον, κ. Σταικούρας ανέφερε ότι το ποσό θα πιστώνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, στην κάρτα κάθε μήνα και αν δεν χρησιμοποιηθεί δεν θα χάνεται αλλά θα μεταφέρεται στον επόμενο μήνα. Για κατάθεση του ποσού στην τράπεζα, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το 80% του ποσού σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο και 24.000 ευρώ ζευγάρι, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Τέλος, ο ίδιος διευκρίνισε ότι το market pass είναι ανεξάρτητο από την επιταγή ακρίβειας.

Πηγή:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου