ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Γάλα μαγνησίας: Χρήσεις, παρενέργειες και αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα – Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ πίνουν γάλα μαγνησίας

 


Το γάλα μαγνησίας χρησιμοποιείται για σύντομο χρονικό διάστημα για τη θεραπεία της περιστασιακής δυσκοιλιότητας.

Το γάλα μαγνησίας είναι ένα καθαρτικό (ωσμωτικού τύπου) που πιστεύεται ότι δρα αντλώντας νερό στο έντερο, ένα αποτέλεσμα που βοηθά στην πρόκληση κίνησης των εντέρων.

Το γάλα μαγνησίας χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία συμπτωμάτων που προκαλούνται από υπερβολικό οξύ στομάχου, όπως καούρα, στομαχικές διαταραχές, ή δυσπεψία.

Είναι ένα αντιόξινο που δρα μειώνοντας την ποσότητα του οξέος στο στομάχι.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το γάλα μαγνησίας

Λαμβάνεται από το στόμα σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία. Για την μασώμενη μορφή, μασήστε καλά πριν την κατάποση. Για την υγρή μορφή, ανακινήστε καλά τη φιάλη πριν από κάθε δόση. Μετρήστε προσεκτικά τη δόση χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή μέτρησης/κουτάλι. Μην χρησιμοποιείτε οικιακό κουτάλι γιατί μπορεί να μην πάρετε τη σωστή δόση.

Εάν παίρνετε γάλα μαγνησίας για τη δυσκοιλιότητα, πίνετε ένα γεμάτο ποτήρι νερό (240 ml) με κάθε δόση. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος, ή χρησιμοποιήστε το σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ρωτήστε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας.

Η δοσολογία βασίζεται στην ιατρική σας κατάσταση και την ανταπόκριση του οργανισμού σας στη θεραπεία.

Η παρατεταμένη χρήση ή η υπερβολική χρήση με το γάλα μαγνησίας για τη δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από καθαρτικά και σε συνεχή δυσκοιλιότητα. Η υπερβολική χρήση μπορεί επίσης να προκαλέσει επίμονη διάρροια, απώλεια πολύ σωματικού νερού (αφυδάτωση) και ανισορροπίες μετάλλων (π.χ. υψηλό μαγνήσιο).

Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν η κατάστασή σας επιμένει ή επιδεινώνεται.

Για προβλήματα δυσκοιλιότητας, μπορεί να χρειαστούν 30 λεπτά έως 6 ώρες για να προκληθεί μια κίνηση του εντέρου.

Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν το γάλα μαγνησίας δεν σας προκαλεί κένωση, εάν χρειάζεται να το χρησιμοποιείτε τακτικά για περισσότερο από 1 εβδομάδα, ή εάν έχετε αιμορραγία από το ορθό. Για προβλήματα με το οξύ του στομάχου, μην λαμβάνετε την μέγιστη δόση για περισσότερο από 2 εβδομάδες, εκτός εάν σας το ζητήσει ο γιατρός σας. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Γάλα μαγνησίας: Παρενέργειες

Μπορεί να εμφανιστεί διάρροια. Εάν αυτή η επίδραση επιμένει ή επιδεινώνεται, ενημερώστε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας αμέσως.

Εάν ο γιατρός σας, σας έχει υποδείξει να χρησιμοποιήσετε γάλα μαγνησίας, να θυμάστε ότι έχει κρίνει ότι το όφελος για εσάς είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν γάλα μαγνησίας δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας εάν εμφανιστεί κάποια από αυτές τις απίθανες αλλά σοβαρές παρενέργειες:

  • Συμπτώματα υψηλών επιπέδων μαγνησίου: μυϊκή αδυναμία, αργός/ακανόνιστος καρδιακός παλμός, αργή/ρηχή αναπνοή, διανοητικές αλλαγές/αλλαγές διάθεσης (π.χ. σύγχυση)

  • Συμπτώματα αφυδάτωσης: μειωμένη ούρηση, ζάλη, υπερβολική δίψα, ξηροστομία

  • Πόνος στο στομάχι/κοιλιά

  • Αίμα στα κόπρανα

  • Αιμορραγία από το ορθό

Η πολύ σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο είναι σπάνια. Ωστόσο, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, όπως:

  • Εξάνθημα

  • Κνησμός/πρήξιμο (ιδιαίτερα σε πρόσωπο, γλώσσα και λαιμό)

  • Σοβαρή ζάλη

  • Δυσκολία στην αναπνοή

Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα πιθανών παρενεργειών. Εάν παρατηρήσετε άλλες επιδράσεις που δεν αναφέρονται παραπάνω, επικοινωνήστε με τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας.

Γάλα μαγνησίας: Προφυλάξεις – Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ πίνουν γάλα μαγνησίας

Πριν πάρετε γάλα μαγνησίας (υδροξείδιο του μαγνησίου), ενημερώστε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας εάν είστε αλλεργικοί σε αυτό, ή εάν έχετε άλλες αλλεργίες. Μπορεί να περιέχει ανενεργά συστατικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ή άλλα προβλήματα. Μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Πριν χρησιμοποιήσετε γάλα μαγνησίας, ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας το ιατρικό σας ιστορικό, ιδιαίτερα για:

  • Νεφρική νόσο

  • Σκωληκοειδίτιδα ή συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας (π.χ. στομαχικό/κοιλιακό άλγος, ναυτία/έμετο)

  • Διατροφή περιορισμένη σε μαγνήσιο

  • Ξαφνική αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου που διαρκεί για περισσότερο από 2 εβδομάδες

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το γάλα μαγνησίας πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι σαφώς απαραίτητο. Συζητήστε για τους κινδύνους και τα οφέλη με τον γιατρό σας.

Δεν είναι γνωστό εάν το υδροξείδιο του μαγνησίου περνά στο μητρικό γάλα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από τον θηλασμό.

Γάλα μαγνησίας: Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Τυχόν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα φάρμακά σας, ή να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρές παρενέργειες. Κρατήστε μια λίστα με όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε (συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων/μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και φυτικών προϊόντων) και δείξτε τη στον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Μην ξεκινήσετε, σταματήσετε ή αλλάξετε τη δοσολογία οποιωνδήποτε φαρμάκων χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Ορισμένα προϊόντα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το γάλα μαγνησίας είναι:

  • Ραλτεγκραβίρη (raltegravir)

  • Σουλφονικό πολυστυρενικό νάτριο (odium polystyrene sulfonate)

Το υδροξείδιο του μαγνησίου μπορεί να μειώσει την απορρόφηση άλλων φαρμάκων όπως:

  • Ντασατινίμπη (dasatinib)

  • Ντελαβιριδίνη (delavirdine)

  • Αταζαναβίρη (atazanavir)

  • Γκαμπαμεντίνη (gabapentin)

  • Διγκοξίνη (digoxin)

  • Μυκοφαινολάτη (mycophenolate)

  • Φωσφορικά συμπληρώματα (π.χ. φωσφορικό κάλιο)

  • Αντιβιοτικά τετρακυκλίνης (π.χ. δοξυκυκλίνη, μινοκυκλίνη)

  • Ορισμένα αζολικά αντιμυκητισιακά (κετοκοναζόλη, ιτρακοναζόλη)

  • Αντιβιοτικά κινολόνης (π.χ. σιπροφλοξασίνη, λεβοφλοξασίνη)

Επομένως, διαχωρίστε τις δόσεις αυτών των φαρμάκων όσο το δυνατόν περισσότερο από τις δόσεις υδροξειδίου του μαγνησίου. Ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για το πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένετε μεταξύ των δόσεων και για να βρείτε ένα δοσολογικό πρόγραμμα που θα λειτουργεί με όλα τα φάρμακά σας.

Πηγή: https://www.webmd.com

φωτό: iStock


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου