ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα

 


Ελαφρώς μειωμένο είναι το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα στη Θεσσαλονίκη στις τελευταίες μετρήσεις.


Αυτό αναφέρει η για τα λύματα στη Θεσσαλονίκη η έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα  την αρχική τάση σταθεροποίησης που καταγράφηκε από τις 26 Νοεμβρίου ακολουθούν τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου οι πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών του ιικού φορτίου.






Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Τετάρτης 01/12 και της Πέμπτης 02/12 είναι: -Oριακά μειωμένη (-10%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 29/10 και της Τρίτης 30/10. -Mειωμένη (-28%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 24/11 και Πέμπτης 25/11.

«Είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι αυτή η μείωση του ιικού φορτίου μετά από καιρό, η οποία όμως θα πρέπει να ερμηνευτεί με σύνεση, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της πόλης είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη και η βελτίωσή της δεν αναμένεται να επέλθει από την μία στιγμή στην άλλη. Πολύ περισσότερο όταν η αναμενόμενη κινητικότητα και κοινωνικότητα των Χριστουγέννων θα αυξήσουν τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής διασποράς του ιού. Η σημαντική αύξηση των εμβολιασμών παραμένει αυτή την περίοδο το πιο θετικό στοιχείο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου