Η πατάτα, γνωστή και ως γεώμηλο, μεταφέρθηκε
από την Νότια Αμερική στην Ισπανία και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την
Ευρώπη. Στην Ελλάδα λέγεται ότι επιβλήθηκε τον 19ο αιώνα, χάρη σε ένα τέχνασμα
του Ιωάννη Καποδίστρια, με το οποίο εξουδετέρωσε την επιφυλακτικότητα των
Ελλήνων στο νέο τρόφιμο, κλειδώνοντας το σε αποθήκες, εσκεμμένα αφύλακτες, ώστε
ο λαός να μπορεί να τις κλέψει πιστεύοντας ότι είναι πολύτιμες.
Από τότε μέχρι σήμερα η ταπεινή πατάτα είναι
αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων. Στο μαγειρεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με
πολλούς τρόπους και παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικούς από αυτούς.
Pommes Anna
Αυτές οι πατάτες μοιάζουν με πίτα. Αφού
κοπούν σε πολύ λεπτές ροδέλες, απλώνονται σε στρώσεις μέσα σε πυρίμαχο σκεύος.
Ανάμεσα στις στρώσεις μπαίνει βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Στο τέλος, ψήνονται
σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο και κάποιο βάρος πάνω τους. Σερβίρονται κομμένες σε
τρίγωνα.
Γαλέτες
Οι
πατάτες και μια ποσότητα κρεμμυδιού τρίβονται σε χοντρό τρίφτη. Μετά μπαίνουν
σε μπολ μαζί με σκόρδο ψιλοκομμένο, σχοινόπρασο, μαϊντανό, αβγό και αλεύρι. Το
μίγμα ζυμώνεται και πλάθεται σε γαλέτες (πλακουτσωτές πιτούλες) που
τηγανίζονται και από τις δύο πλευρές.
Κροκέτες
Οι
πατάτες βράζονται και, αφού γίνουν πουρές, πλάθονται σε κεφτέδες με μακρόστενο
σχήμα. Ύστερα, πανάρονται με αλεύρι, αβγό και φρυγανιά και
τηγανίζονται.
Lyonnaise
Οι
πατάτες βράζονται και μετά κόβονται σε πολύ λεπτές φέτες. Σε μεγάλο τηγάνι
σοτάρετε ελαφρώς λίγο κρεμμύδι και μετά το αφαιρείτε. Στο ίδιο λάδι σοτάρονται
οι πατάτες σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Επαναφέρετε το κρεμμύδι στο τηγάνι σοτάρονται για 3 λεπτά
επιπλέον.
Boulangère
Μεγάλη
ποικιλία πιάτων με πατάτες χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό. Συνήθως περιέχουν κρεμμύδι, σκόρδο, βούτυρο, δεντρολίβανο και λίγο
θυμάρι.
Duchesse
Οι
πατάτες βράζονται και μετά γίνονται πουρές με κρόκο αβγού και βούτυρο. Στη
συνέχεια τους δίνεται κάποιο σχήμα και γκρατινάρονται στο φούρνο μέχρι να
ροδίσουν ελαφρώς.
Pancakes
Κι εδώ η
διαδικασία και τα υλικά είναι ίδια με της γαλέτας, απλώς προστίθεται και λίγη
φρυγανιά.
Rösti
Οι
πατάτες προβράζονται και μετά ακολουθείται η διαδικασία της γαλέτας, χωρίς όμως
να προστίθενται στις πατάτες αβγό, αλεύρι και μυρωδικά.
Σουφλέ (Soufflé)
Παρά το
όνομα του πιάτου, δεν μιλάμε για σουφλέ αλλά για πατάτες που διπλοτηγανίζονται
και έχουν κυλινδρικό και σχετικά λεπτό κόψιμο.
Chips
Λεπτοκομμένες
πατάτες από τον ειδικό κόφτη των λαχανικών, τηγανισμένες σε υψηλή θερμοκρασία
μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
French Fries
Οι
πατάτες κόβονται σε μπαστούνια και μένουν σε κρύο νερό μέχρι να έρθει η ώρα
τηγανίσματος, όπου στραγγίζονται και τηγανίζονται σε λάδι που έχει φτάσει στους
145°C μέχρι να
γίνουν διάφανες. Στραγγίζονται καλά, περνούν από χαρτί κουζίνας να απορροφηθούν
τα λάδια και πριν το σερβίρισμα τηγανίζονται ξανά σε λάδι που έχει φτάσει στους
180°C μέχρι
να ροδίσουν καλά.
Hash Brown
Και αυτή
η προετοιμασία είναι ίδια με τις lyonnaise, απλώς οι πατάτες προβράζονται πριν
σοταριστούν στο βούτυρο και κόβονται σε μικρούς κύβους συνήθως. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε και μαϊντανό.
Πηγή:wwwperpetual.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου