ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΩΝ 10 TERABYTES



Η Hitachi βγάζει στην αγορά τον μεγαλύτερο σκληρό δίσκο συμβατικής τεχνολογίας με απίστευτη χωρητικότητα
Μπορεί τον τελευταίο καιρό να ασχολούμαστε – εμείς και όλος ο κόσμος – με τους δίσκουςSSD αλλά και οι παραδοσιακοί σκληροί δίσκοι δεν αναμένεται να ακολουθήσουν το δρόμο των δεινοσαύρων στο άμεσο μέλλον. Ναι, μιλάμε για αυτούς με τις κινούμενες κεφαλές, τα περιστρεφόμενα δισκάκια, αυτούς που δεν πρέπει να τους πολυ-κουνάμε και όποτε τους μετακινούμε, το κάνουμε με την ίδια ευλάβεια που οι πιστοί μεταφέρουν τα λείψανα κάποιου αγίου.
Η Hitachi Global Storage Technologies, γνωστή και ως HGST, η οποία εδώ και 2 χρόνια ανήκει στην άλλη γνώριμή μας Western Digitalαποφάσισε να σπάσει όλα τα ρεκόρ και να κυκλοφορήσει σκληρό δίσκο με την απίστευτη χωρητικότητα των 10 terabytes. Ναι, 10.
Ο νέος δίσκος είναι μέλος της σειράς Ultrastar (παλιό απομεινάρι από την εποχή που ηHitachi αγόρασε τη μονάδα σκληρών δίσκων της IBM) και φέρει το όνομα He10.Ο λόγος είναι πως το νέο μοντέλο ανήκει στη σειρά που, αντί για απλό αέρα είναι ερμητικά σφραγισμένοι και γεμάτοι με ήλιο – το ευγενές αέριο που βρίσκουμε σε μπαλόνια.
Το ήλιο έχει την ιδιότητα πως είναι πιο αραιό από τον αέρα και παρουσιάζει μειωμένη αντίσταση, τόσο στην περιστροφή των δίσκων όσο και στην κίνηση των κεφαλών μέσα στο κέλυφος.
HGST Helium disks
Η χρήση ηλίου έχει επιτρέψει στους μηχανικούς της HGST να στριμώξουν 7 δισκάκια μέσα στο κέλυφος του νέου σκληρού δίσκου, το οποίο συνήθως σημαίνει (αν και δεν αναφέρεται πουθενά στις προδιαγραφές) πως θα διαθέτει 14 κεφαλές!
HGST 7D14H
HGST 7D14H b
Μάλιστα, ο τρόπος εγγραφής στον νέο Ultrastar είναι απλός παράλληλος και δεν χρησιμοποιεί τη μέθοδο “shingled” ή SMR (Shingled Magnetic Recording), η οποία επικαλύπτει τις εγγραφές (δείτε εικόνα) για να αυξήσει τη χωρητικότητα αλλά έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας.
Νωρίτερα φέτος η Seagate είχε κυκλοφορήσει δίσκο με χωρητικότητα 8TB και εγγραφήSMR αλλά και η ίδια η HGST είχε βγάλει δίσκο 10TB με SMR. Ο νέος Ultrastar, όμως, χρησιμοποιεί κανονική παράλληλη εγγραφή PMR (Parallel).
Και μερικοί αριθμοί: ο νέος δίσκος περιστρέφει τα δισκάκια του στις 7200rpm, έρχεται μεinterface SATA 6Gbps αλλά και SAS – το μοντέλο είναι, επίσημα, για χρήση σε datacentersκαι λοιπά “big data” – ενώ φτάνει τα 237MB/s σε ταχύτητα (πραγματικά megabytes) με τυπικό seek time 8ms για ανάγνωση και 8,6ms για εγγραφή. Επίσης, διαθέτει 256MBμνήμης RAM ως buffer.
Κλείνοντας, η τιμή του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά αν οι τωρινοί σας δίσκοι έχουν γεμίσει και θέλετε να κατεβάσετε και νέες σειρές, μην περιμένετε να κοστίζει λιγότερα από 800-900 ευρώ.

Πηγη:techzoom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου