ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Η μεταμόρφωση του Ντουμπάι σε εικόνες

Η μεταμόρφωση του Ντουμπάι σε εικόνεςΤο Ντουμπάι είναι ευρέως γνωστό ως η πόλη της υπερβολής. Πρόκειται για ένα πλούσιο εμιράτο, άφθονο σε πετρέλαιο, όπου τα χρήματα και η χλιδή βασιλεύουν.

Οι πανύψηλοι ουρανοξύστες, που αγγίζουν τα σύννεφα, μπορούν να συναγωνιστούν μονάχα τα τεράστια και αχανή εμπορικά κέντρα της πόλης, τα οποία αφήνουν κυριολεκτικά άφωνο κάθε τουρίστα. Το Ντουμπάι αποτελεί πλέον τη «παιδική χαρά» των πλουσίων.

Ωστόσο, όπως θα διαπιστώσετε στις παρακάτω φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν πριν από περίπου 50 χρόνια, το «χρυσό» εμιράτο έχει υποστεί μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι φωτογραφίες, οι οποίες ελήφθησαν από το «Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding», αποδεικνύουν πως, προτού τα κράτη του Κόλπου ανακαλύψουν το πετρέλαιο, το Ντουμπάι αποτελούσε ένα ταπεινό ψαροχώρι. Όσο εξοικειωμένοι είναι σήμερα οι κάτοικοι με τις Ferrari, άλλο τόσο ήταν πριν από 40 χρόνια με τις καμήλες.

Το 1830, μια φυλή της Όασης Λίβα εισέβαλε και κατέλαβε το Ντουμπάι. Το 1892 άρχισαν να συρρέουν ξένοι έμποροι μέσα στη πόλη, οι οποίοι απάλλαξαν οριστικά τους κατοίκους της από τη φορολογία. Ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε και η βιομηχανία των μαργαριταριών παρουσίασε αξιοσημείωτη άνθηση.

Αυτό κράτησε μέχρι το 1930, όταν η συνεχόμενη ύφεση έπληξε τη βιομηχανία και το Ντουμπάι έπεσε σε παρακμή. Ξέσπασε διαμάχη μεταξύ των βασιλικών και η κοινωνική αστάθεια είχε φτάσει σε απροχώρητο σημείο.

Το 1959, το Ντουμπάι κατέστη σημαντικός κόμβος εμπορίου και ο Εμίρης του Κουβέιτ δάνεισε αρκετά εκατομμύρια δολάρια στον, τότε ηγέτη, Σέικ Ραχίντ, για την ανακαίνιση του λιμανιού της πόλης, για να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα πλοία.

Ωστόσο, η τύχη του εμιράτου άλλαξε οριστικά το 1966, με την ανακάλυψη του πετρελαίου, προκαλώντας μια απίστευτη εκτίναξη της οικονομίας, με στρατιές επιχειρήσεων να συρρέουν στη πόλη. Όταν άρχισε η εξαγωγή πετρελαίου, τα πετροδολάρια πλημμύρισαν στο Ντουμπάι και από το 1973 και έπειτα, το Ντιρχάμ έγινε το επίσημο νόμισμα.

Το 1980, η εξαγωγή πετρελαίου παρουσίασε κρίση, αναγκάζοντας το εμιράτο να ψάξει για άλλα κερδοφόρα οικονομικά πεδία. Στα τέλη του 1980, ο τουρισμός αποτελούσε τη νέα πηγή εσόδων για το Ντουμπάι και την ίδια περίοδο ιδρύεται η αεροπορική εταιρία «Emirates».

Το 1999 κτίζεται ένα από τα υψηλότερα ξενοδοχεία του κόσμου, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της πόλης ως του απόλυτου τουριστικού προορισμού.

Οι παρακάτω φωτογραφίες, που ελήφθησαν στα τέλη του 1960 και στις αρχές του 1970, παρουσιάζουν μια διαφορετική όψη του Ντουμπάι, μιας κοινωνίας στα πρόθυρα της φιλόδοξης ανάπτυξης και της οικονομικής μεταμόρφωσης.

Απολαύστε…






































 
πηγη:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου