ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Τα μυστικά για τραγανή πίτα και την επόμενη μέρα με όποιο φύλλο έχετε

 


Το να φτιάχνει κάποιος καλή πίτα, τα παλιά χρόνια, ήταν δείγμα νοικοκυροσύνης και μαγειρικής τέχνης. Αναφερόταν, δηλαδή στις αρετές της νύφης, και μάλιστα πολύ ψηλά. Ο λόγος, είναι γιατί στους περισσότερους από εμάς αρέσει πολύ να τρώμε πίτες και ο καθένας έχει τη δική του προσωπική αγαπημένη.

Το απόλυτο comfort food, οι πίτες, μπορούν να φαγωθούν όλες τις ώρες τις ημέρας, σε κάθε συνθήκη, στο σπίτι στο σχολείο, στο δρόμο, στο αυτοκίνητο, στο γραφείο. Δεν χρειάζονται τάπερ και ειδική προετοιμασία αποβραδίς. Φτιάχνεις ένα ταψί και έχεις τουλάχιστον για 2 μέρες, νόστιμο και εύκολο φαγητό, που δεν θέλει ούτε ζέσταμα.

Το αιώνιο, σχετικό, debate είναι το φύλλο. Ποιο είναι το ιδανικό είδος φύλλου και βέβαια αν θα είναι αγοραστό ή χειροποίητο. Τα πράγματα είναι απλά, εδώ κανείς δεν κρίνει κανέναν, απλώς αναζητούμε όλοι μαζί το καλύτερο για την κάθε περίσταση και ό,τι μπορεί ο καθένας να κάνει πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Αρχικά, λοιπόν, κάθε είδος πίτας, έχει και το σωστό είδος φύλλου, ανάλογα με το αποτέλεσμα που περιμένουμε κάθε φορά. Το φύλλο κρούστας είναι σωστό για τη σουφλεδοτυρόπιτα με τη σόδα και τα αυγά, η σφολιάτα και το κουρού. για ατομικές τυρόπιτες και τάρτες. Όμως εμείς θα μιλήσουμε για τις πίτες με το χωριάτικο φύλλο και τα μυστικά για να μείνει τραγανό, ασχέτως αν το ανοίξουμε εμείς ή το πάρουμε από το σούπερ μάρκετ.

Tips για τραγανή χωριάτικη πίτα

Προμηθευτείτε ένα ταψί για πίτες. Χαμηλό, λεπτή λαμαρίνα, να το έχετε μόνο για τις πίτες. Πιστεύω ότι στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας, θα βρείτε ένα, στο μέγεθος που κάνει για το φούρνο σας.

Να φτιάχνετε τη γέμιση της πίτας, πιο νωρίς από την ώρα που θα τη στήσετε και θα τη βάλετε φούρνο, έτσι ώστε να έχει κρυώσει εντελώς και να μην μαλακώσει τα φύλλα.

Να είναι η γέμιση υδαρής, χωρίς, όμως περιττά υγρά, ενώ η ποσότητά της να μην είναι υπερβολική, έτσι ώστε στο δάγκωμα να μην φεύγει το υλικό δεξιά-αριστερά.

Μπορείτε να βουτυρώσετε ή να λαδώσετε το ταψί, με πινέλο ή με το χέρι, χωρίς, όμως να μένουν πολλά λάδια. Σε αυτό το στάδιο, ξεκινάτε την προθέρμανση του φούρνου, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, βάζοντας τη σχάρα στη χαμηλότερη θέση, χωρίς να ακουμπάει το ταψί κάτω, φυσικά.

Το καλύτερο χωριάτικο φύλλο, αγαπητοί μου, είναι το φύλλο που μπορούμε να έχουμε κάθε φορά. Εγώ, που δεν έχω υπομονή να το ανοίξω η ίδια, επιλέγω έτοιμο φύλλο βέργας, από το σούπερ μάρκετ ή από μικρά τοπικά πρατήρια αν βρεθώ σε προσφυγική γειτονιά. Τα αγοράζω και τα καταψύχω. Τα φύλλα αυτά, είναι συνήθως 4. 2 κάτω και 2 πάνω.

Το στήσιμο των φύλλων είναι σημαντικό. Φροντίζουμε, λοιπόν, το πρώτο να πιάνει σχεδόν όλο το ταψί και να εξέχει λίγο περισσότερο από τη μία μεριά, ενώ το δεύτερο να εξέχει λίγο περισσότερο από την αντίθετη. Λαδώνουμε τα φύλλα, αλλά όχι υπερβολικά, με ότι θέλουμε, λιωμένο βούτυρο, ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι.

Βάζουμε τη γέμιση, φροντίζοντας να πάει λίγο περισσότερο στα τοιχώματα, γιατί εκεί θα υπάρχει περισσότερο φύλλο.

Συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο που βάζουμε τσαλακωμένο στο κέντρο του ταψιού, χωρίς να εξέχει πουθενά. Λαδώνουμε και διπλώνουμε τις μύτες των κάτω φύλλων που εξέχουν. Τελειώνουμε με το τελευταίο φύλλο, το οποίο μόλις λαδωθεί, μπορούμε να το διπλώσουμε στο κάτω μέρος, ανασηκώνοντας ελαφρά την πίτα μας, ή να κάνουμε κόθρο με τα δάχτυλά μας.

Χαράζουμε βαθιά και ραντίζουμε με λίγο νεράκι. Αν θέλετε σουσάμι ή μαυροκούκι, τώρα είναι η ώρα να βάλετε.

Φουρνίζουμε, σταυρώνοντας προαιρετικά, για 50΄- 60΄ ανάλογα με τον φούρνο σας και το χρώμα που σας αρέσει να έχει η πίτα σας. Όταν ψηθεί τη βγάζουμε από το φούρνο να κρυώσει και για να βεβαιωθούμε ότι είναι τραγανή και από κάτω, κουνάμε το ταψί, γιατί το ζητούμενο είναι να ξεκολλάει και να στριφογυρνάει με ευκολία. Πρέπει τα κομμάτια να είναι λεπτά και «αλύγιστα», όταν κόψετε για να σερβίρετε.

Μην αφήσετε την πίτα να κρυώσει, χωρίς να έχετε ένα σχαράκι κάτω από το ταψί ώστε να περνάει ο αέρας και να μην πανιάσει το κάτω φύλλο.

Αν πρέπει να τη βάλετε στο ψυγείο την επόμενη μέρα, σίγουρα το φύλλο θα πάρει υγρασία. Φροντίστε να γίνει τόσο υπέροχη, που να την ευχαριστηθείτε, την πρώτη ημέρα.

Πηγή:www.newsit.gr

Σπιτική μαγιονέζα: Πώς να τη φτιάξεις χωρίς φόβο να σου «κόψει»

 


Η μαγιονέζα είναι η βασίλισσα του ψυγείου. Μαζί με την κέτσαπ και τη μουστάρδα, είναι ταπεινά, πάντα, εκεί για να ενισχύσουν γευστικά, ένα απλό πιάτο, όπως ένα σάντουιτς, μία αραβική πίτα, ή μια ομελέτα.

Η μαγιονέζα δημιουργήθηκε στη Γαλλία το 1757, από τον δούκα του Richelieu. Είχε αρχικά κρόκους από 2 αυγά, ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, τα υλικά έμειναν τα ίδια, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις, η μαγική συνταγή μπήκε σε βαζάκι και υπάρχει στα περισσότερα ψυγεία του πλανήτη. Στο δικό μου ψυγείο, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει πάντα, ένα βαζάκι με τη δική μου, χειροποίητη μαγιονέζα, από όταν είδα μία φίλη να φτιάχνει σε 3΄ λεπτά μαγιονέζα, για να βάλουμε στη σαλάτα που φτιάχναμε στο σπίτι της, ένα βράδυ.

Μπορείς να τη φτιάξεις με ράβδομπλέντερ, ή άλλο μπλέντερ, αλλά προσωπικά η ράβδος, με βολεύει πολύ, αφού τη φτιάχνω μέσα στο πλαστικό ποτήρι της συσκευής, ρίχνοντας το λάδι, όσο χτυπάω και παρακολουθώντας την υφή συνεχώς.

Σπιτική μαγιονέζα στο λεπτό

Υλικά:

Χρειάζεστε 2 αυγά, μια κουταλιά ξύδι, μια κουταλιά ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτιλευκό πιπέρι στη μύτη του κουταλιού, χυμό από μισό λεμόνι και ηλιέλαιο, όσο πάρει.

Εκτέλεση:

Βάζετε όλα τα υλικά στο ποτηράκι του ραβδομπλέντερ, εκτός από το λεμόνι και το ηλιέλαιο. Χτυπάτε καλά και στη συνέχεια αρχίζετε να ρίχνετε το ηλιέλαιο, σε πάχος σπάγγου, δηλαδή πιο παχύ από τη μορφή κλωστής. Μόλις αρχίζει να «δένει» και να πήζει, η σάλτσα, η ράβδος «βαραίνει». Τότε ρίχνουμε σιγά-σιγά το χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Εάν έχει γίνει πολύ σφιχτή, μπορούμε να αραιώσουμε με μία κουταλιά της σούπας κρύο νερό.

Εάν, σε οποιοδήποτε στάδιο, δούμε περίεργη μορφή, στη μαγιονέζα, σαν να «κόβει», δεν ταραζόμαστε, δεν την πετάμε, δεν απογοητευόμαστε. Συνεχίζουμε το χτύπημα, αρχικά και προσθέτουμε στη συνέχεια ηλιέλαιο, μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα μας.

Να έχετε κατά νου ότι και στο ψυγείο θα σφίξει κι άλλο, οπότε θέλουμε να πέφτει ρευστή στο βαζάκι. Αυτή είναι η σωστή υφή.

Η μαγιονέζα, είναι καμβάς για οποιαδήποτε γευστική παραλλαγή. Μπορεί να γίνει μεγάλη έκπληξη, με την προσθήκη στο τέλος της βασικής συνταγής, σκόρδου, τρούφας, ή τσίλι.

Πηγή:www.newsit.gr


Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Τυφώνας Μίλτον: Οπαδοί του Τραμπ επικήρυξαν τους μετεωρολόγους

 

 

Κάποτε ήταν τα εμβόλια που είχαν μπει στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ και των οπαδών του. Τώρα είναι οι τυφώνες και κατ’ επέκτασιν οι μετεωρολόγοι.

Κάθε τι επιστημονικό που πηγαίνει κόντρα στην κοσμοθεωρία τους είναι απορριπτέο αλλά πλέον το πράγμα μετά τον τυφώνα Μίλτον ξέφυγε εντελώς. Ο Guardian φιλοξενεί τις δηλώσεις ελληνοαμερικανίδας μετεωρολόγου η οποία ζει και εργάζεται στο Μίσιγκαν. Η Katie Nickolaou,  δήλωσε ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της έχουν βομβαρδιστεί από θεωρίες συνομωσίας και έχουν στοχοποιηθεί με μηνύματα οι αποστολείς των οποίων αναφέρουν ότι υπάρχουν τυφώνες κατηγορίας 6 (δεν υπάρχουν), ότι οι μετεωρολόγοι ή η κυβέρνηση προκαλούν και κατευθύνουν τυφώνες (δεν ισχύει) και ακόμη και ότι οι επιστήμονες πρέπει να εκτελεστούν και να καταστραφεί ο επιστημονικός τους εξοπλισμός.


«Είχα ένα σωρό μηνύματα από ανθρώπους που έλεγαν ότι δημιούργησα και κατηύθυνα τον τυφώνα. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ελέγχουμε τον καιρό», λέει και συνεχίζει: «Πρέπει να επισημάνω ότι ένας τυφώνας έχει την ενέργεια 10.000 πυρηνικών βομβών και δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα το ελέγξουμε αυτό».

Η μετεωρολόγος τονίζει ακόμα ότι κάποιοι εξ αυτών που επικοινωνούν μαζί της είναι πιο ακραίοι από άλλους και δεν περιορίζονται στο να την υβρίζουν αλλά λένε ότι αυτοί που «δημιούργησαν» τον τυφώνα Μίλτον πρέπει να πεθάνουν.

Μια σειρά από ψεύδη και απειλές έχουν στροβιλιστεί τις δύο εβδομάδες από τότε που ο τυφώνας Helene σάρωσε έξι πολιτείες προκαλώντας αρκετές εκατοντάδες θανάτους, ακολουθούμενος από τη συντριβή του Milton στη Φλόριντα την Τετάρτη.

Η έκταση της παραπληροφόρησης, η οποία τροφοδοτήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους οπαδούς του, ήταν τέτοια που λειτούργησε ανασταλτικά στο να δεχθούν πολίτες που πείστηκαν από τις θεωρίες συνομωσίας να ακούσουν τις αρχές κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (Fema).

Μια ανάρτηση που απευθυνόταν στη Nickolaou έγραφε: «Σταματήστε την αναπνοή αυτών που τους έκαναν (τους τυφώνες) και των συνεργατών τους». Εκείνη δεν μπόρεσε να μην απαντήσει: «Η δολοφονία μετεωρολόγων δεν θα σταματήσει τους τυφώνες».

Πηγή:www.newsit.gr