Το
νορβηγικό μπλε τυρί Nidelven Blå αναδείχθηκε
το καλύτερο στον κόσμο για το 2023Gangstad
Gårdsysteri
Ένα
νορβηγικό μπλε τυρί,
το Nidelven
Blå από
το τυροκομείο Gangstad
Gårdsysteri,
αναδείχθηκε το καλύτερο στον κόσμο για
το 2023, στα World
Cheese Awards που
απονεμήθηκαν την Παρασκευή (3/11).
Η
35η απονομή
των βραβείων που διοργανώνονται από τη
βρετανική εκδοτική εταιρεία Guild
of Fine Food και
φιλοξενήθηκε στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας,
σημείωσε ρεκόρ συμμετοχής με 4.502
τυριά να
καταφθάνουν από όλο τον κόσμο.
Μετά
από μια μακρά ημέρα δοκιμών και
διαβουλεύσεων, ο φετινός νικητής
επιλέχθηκε μπροστά σε ζωντανό κοινό
ανάμεσα σε 16
φιναλίστ.
Το
ζευγάρι τυροκόμων Ole και Maren Gangstad με το
βραβείο τους για το Nidelven BlåHaakon
Berg / Guild of Fine Food
Οι
κριτές εκθείασαν το Nidelven Blå, ένα ημίσκληρο
μπλε τυρί, που παρασκευάζεται από
παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Έκαναν
ιδιαίτερη μνεία στην πυκνή
κρεμώδη υφή του και
στις φρουτώδεις αποχρώσεις του που
θυμίζουν κρασί.
Επιλέγοντας
το καλύτερο τυρί
«Ο
ανταγωνισμός είναι πάντα σκληρός στα
World Cheese Awards», δήλωσε στο CNNi πριν
από την εκδήλωση ο Τζον Φάραντ, διευθύνων
σύμβουλος των World Cheese Awards. «Έχουμε πάνω
από 40 διαφορετικές χώρες που
διαγωνίζονται, και περιμένουμε τα
καλύτερης ποιότητας τυριά από αυτές
τις χώρες».
Η
διαδικασία ξεκίνησε στο κλειστό στάδιο
Spektrum του
Trondheim το πρωί της Παρασκευής, όταν η
ευρύτερη κριτική επιτροπή, αποτελούμενη
από 264
κορυφαίους εμπειρογνώμονες τυριών,
άρχισε να αξιολογεί 40
έως 50 τυριά σε περίπου 100 τραπέζια,
εργαζόμενη σε ομάδες των δύο έως τριών
ατόμων.
«Αυτό
που τους ζητάμε να κάνουν, πολύ απλά,
είναι να αξιολογήσουν αρχικά την οπτική
εμφάνιση του
τυριού και το άρωμά
του»,
λέει ο Φάραντ. «Στη συνέχεια, έχει
μεγαλύτερο βάρος στη βαθμολογία
η γεύση και
η αίσθηση
του τυριού μέσα στο στόμα.
Εξετάζουν όλες τις πτυχές του και πώς
αυτές συνδυάζονται μεταξύ τους».
Μόλις
τα μέλη κάθε ομάδας συμφωνήσουν μεταξύ
τους, οι κορυφαίες επιλογές βραβεύονται
ως χρυσές, ασημένιες ή χάλκινες, ενώ
κάθε τραπέζι επιλέγει και ένα «σούπερ
χρυσό» τυρί.
Η
ανάδειξη του νικητή από την επιτροπή
των 16 ειδικώνHaakon
Berg / Guild of Fine Food
Στο
επόμενο στάδιο του διαγωνισμού, τα
«σούπερ χρυσά» τυριά μειώνονται σε 16 από
την πιο στενή κριτική επιτροπή η οποία
αποτελείται από μια ομάδα
16 ειδικών.
Οι ίδιοι στη συνέχεια ανακοινώνουν και
τον νικητή του διαγωνισμού.
Περσινός
νικητής του διαγωνισμού ήταν το ελβετικό
τυρί Le
Gruyère AOP surchoix.
Με
πληροφορίες από: The
2023 world cheese champion has been revealed by
Tamara Hardingham-Gill, CNN
Πηγή:www.cnn.gr