ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Τι είναι η «Μόρα» που μας πνίγει στον ύπνο μας; (Βίντεο)

 


Η «Μόρα» και η αντιμετώπισή της

Ταλαιπωρεί τόσο κόσμο καθημερινά. Ονομάζεται «Μόρα». Τι είναι ακριβώς;


Πηγή:dogma.gr


Μπορεί η μαύρη σοκολάτα να είναι επιβλαβής για την υγεία; Τι γνωρίζουμε

 


Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κάδμιο και μόλυβδο, δύο βαρέα μέταλλα που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια γιορτή που συνδέεται με ρομαντικές χειρονομίες, με τις πιο δημοφιλείς να είναι τα λουλούδια και… η σοκολάτα.

Ωστόσο, νέα έρευνα έφερε στο φως πιθανά προβλήματα με την μαύρη σοκολάτα.

Η μαύρη σοκολάτα είναι γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά, που πιστεύεται ότι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με άλλους τύπους σοκολάτας.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα από το αμερικανικό Consumer Reports, υπάρχουν μπάρες μαύρης σοκολάτας που περιέχουν υψηλές ποσότητες των βαρέων μετάλλων κάδμιο και μόλυβδο, τα οποία και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Κάδμιο και μόλυβδος στην μαύρη σοκολάτα

Από τις 28 μάρκες μαύρης σοκολάτας που μελέτησαν οι ερευνητές, βρήκαν αυτά τα δύο βαρέα μέταλλα σε όλες.

Η ποσότητα καδμίου που θεωρείται ασφαλής από τους ειδικούς υγείας είναι 4,1 ug/ημέρα και για τον μόλυβδο είναι 0,5 ug/ημέρα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι για 23 από τις μπάρες μαύρης σοκολάτας, η κατανάλωση μόλις 30 γραμμαρίων ξεπέρασε αυτές τις ημερήσιες ποσότητες.

Λόγω του γεγονότος ότι το κάδμιο και ο μόλυβδος μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακά προβλήματα, η έκθεση σε αυτά τα βαρέα μέταλλα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά.

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν το κάδμιο και ο μόλυβδος

Το πολύ κάδμιο μπορεί να βλάψει το ήπαρ και τους νεφρούς, λέει η δρ. Dana Ellis Hunnes, κλινική διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο του UCLA και επίκουρη καθηγήτρια στη σχολή δημόσιας υγείας Fielding του UCLA. “Ως εκ τούτου, ό,τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε ή να περιορίσετε την πρόσληψή σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας, συνιστάται”.

Όσον αφορά το αν πρέπει ή όχι να αποφύγετε την μαύρη σοκολάτα αυτήν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν πρόκειται για μικρή μερίδα.

Αν και υπάρχουν κίνδυνοι με ορισμένους τύπους μαύρης σοκολάτας, δεν χρειάζεται να την αποφύγετε εντελώς, δήλωσε ο Tunde Akinleye, ερευνητής για την ασφάλεια τροφίμων στον οργανισμό Consumer Reports, που ηγήθηκε της μελέτης.

Εξήγησε ότι αν και η πλειονότητα των εμπορικών προϊόντων σοκολάτας που εξετάστηκαν είχαν ανησυχητικά επίπεδα μολύβδου ή/και καδμίου, πέντε από αυτές ήταν αρκετά χαμηλά στα δύο βαρέα μέταλλα.

«Αυτό δείχνει ότι είναι εφικτό για τις εταιρείες να παράγουν προϊόντα με χαμηλότερες ποσότητες βαρέων μετάλλων, αλλά και για τους καταναλωτές να βρουν ασφαλέστερα προϊόντα που τους αρέσουν», πρόσθεσε ο Akinleye.

Αν κάποιος δεν τρώει πολλές σοκολάτες, η κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ειδικά αν περιορίζεται σε μερίδα 30 γραμμαρίων, δεν υπάρχει πρόβλημα”, δήλωσε ο Hunnes.

Πηγές: https://www.healthline.comhttps://www.consumerreports.org

Η φρουκτόζη μπορεί να προκαλεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ

 


Η φρουκτόζη που παράγεται από τον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και τελικά σε Αλτσχάιμερ.

Ένα αρχαίο ανθρώπινο ένστικτο αναζήτησης τροφής, που τροφοδοτείται από την παραγωγή φρουκτόζης στον εγκέφαλο, μπορεί να παρέχει ενδείξεις για την ανάπτυξη και την πιθανή θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με ερευνητές στο University of Colorado Anschutz Medical Campus.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The American Journal of Clinical Nutrition, προσφέρει έναν νέο τρόπο εξέτασης του Αλτσχάιμερ, που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές συσσωρεύσεις πρωτεϊνών στον εγκέφαλο οι οποίες μειώνουν σταδιακά την μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.

Θεωρούμε ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ οφείλεται στη διατροφή”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Richard Johnson, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο με εξειδίκευση στη νεφρική νόσο και την υπέρταση. Συν-συγγραφέας της μελέτης ήταν η δρ. Maria Nagel, ερευνήτρια καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή CU.

Ο δρ. Johnson και η ομάδα του προτείνουν ότι το Αλτσχάιμερ είναι μια επιβλαβής προσαρμογή μιας εξελικτικής οδού επιβίωσης στα ζώα και στους μακρινούς μας προγόνους σε περιόδους που η τροφή ήταν δυσεύρετη.

Μια βασική αρχή της ζωής είναι να διασφαλίσουμε επαρκή τροφή, νερό και οξυγόνο για την επιβίωση. Πολλή προσοχή έχει επικεντρωθεί στις οξείες αντιδράσεις επιβίωσης στην υποξία και την πείνα. Ωστόσο, η φύση έχει αναπτύξει έναν έξυπνο τρόπο για να προστατεύει τα ζώα πριν συμβεί πραγματικά η κρίση”, ανέφερε η μελέτη.

Όταν απειλήθηκαν με την πιθανότητα της πείνας, οι πρώτοι άνθρωποι ανέπτυξαν μια αντίδραση επιβίωσης που τους “παρότρυνε” να αναζητούν τροφή. Ωστόσο, η αναζήτηση τροφής είναι αποτελεσματική μόνο εάν ο μεταβολισμός αναστέλλεται σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου.

Η αναζήτηση τροφής απαιτεί εστίαση, γρήγορη αξιολόγηση, παρορμητικότητα, διερευνητική συμπεριφορά και ανάληψη κινδύνου. Βελτιώνεται μπλοκάροντας οτιδήποτε μπαίνει εμπόδιο, όπως οι πρόσφατες αναμνήσεις και η προσοχή στο χρόνο. Η φρουκτόζη, ένα είδος σακχάρου, βοηθά στην απομάκρυνση αυτών των εμποδίων, επιτρέποντας περισσότερη εστίαση στη συλλογή τροφής.

Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ολόκληρη η απόκριση αναζήτησης τροφής ενεργοποιήθηκε από τον μεταβολισμό της φρουκτόζης είτε αυτή καταναλώθηκε, είτε παρήχθη από τον ίδιο τον οργανισμό. Ο μεταβολισμός της φρουκτόζης και του υποπροϊόντος της, του ενδοκυτταρικού ουρικού οξέος, ήταν κρίσιμος για την επιβίωση τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η φρουκτόζη μειώνει τη ροή του αίματος στον εγκεφαλικό φλοιό του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον αυτοέλεγχο, καθώς και στον ιππόκαμπο και στον θάλαμο. Την ίδια ώρα, η ροή του αίματος αυξήθηκε γύρω από τον οπτικό φλοιό, που σχετίζεται με την ανταμοιβή τροφής. Όλα αυτά διεγείρουν την απόκριση αναζήτησης τροφής.

Πιστεύουμε ότι αρχικά η εξαρτώμενη από τη φρουκτόζη μείωση του εγκεφαλικού μεταβολισμού σε αυτές τις περιοχές ήταν αναστρέψιμη και προοριζόταν να είναι ευεργετική. Αλλά η χρόνια και επίμονη μείωση του εγκεφαλικού μεταβολισμού που προκαλείται από επαναλαμβανόμενο μεταβολισμό της φρουκτόζης οδηγεί σε προοδευτική ατροφία του εγκεφάλου και απώλεια νευρώνων με όλα τα χαρακτηριστικά του Αλτσχάιμερ”, είπε ο δρ. Johnson.

Ο ίδιος υποθέτει ότι η απόκριση επιβίωσης, αυτό που αποκαλεί “διακόπτη επιβίωσης”, που βοήθησε τους αρχαίους ανθρώπους να περάσουν από περιόδους έλλειψης/σπανιότητας τροφής, είναι τώρα… μόνιμα ενεργοποιημένος σε μια εποχή σχετικής αφθονίας. Αυτό οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζαχαρούχα και αλμυρά, προκαλώντας υπερβολική παραγωγή φρουκτόζης.

Η φρουκτόζη που παράγεται στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και τελικά σε νόσο του Αλτσχάιμερ, ανέφερε η μελέτη. Τα ζώα στα οποία χορηγήθηκε φρουκτόζη παρουσίασαν κενά μνήμης, απώλεια της ικανότητας πλοήγησης σε έναν λαβύρινθο και φλεγμονή των νευρώνων.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τρέφονταν αρουραίοι με φρουκτόζη αρκετό καιρό, παίρνουν πρωτεΐνες “Τ” και β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, τις ίδιες δηλαδή πρωτεΐνες που παρατηρούνται στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Παρατηρούνται υψηλά επίπεδα φρουκτόζης και στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ”, εξήγησε ο δρ. Johnson.

Ο ίδιος υποπτεύεται, επίσης, ότι η τάση ορισμένων ασθενών με Αλτσχάιμερ να περιπλανώνται μπορεί να είναι ένα απομεινάρι της αρχαίας απόκρισης αναζήτησης τροφής.

Η μελέτη ανέφερε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον ρόλο της φρουκτόζης και του μεταβολισμού του ουρικού οξέος όσον αφορά τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Πηγή: https://neurosciencenews.com