ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Το τσάι Matcha μειώνει την χοληστερόλη, καταπολεμάει τον καρκίνο και προσδίδει μακροζωία

 


Ένα είδος πράσινου τσαγιού, το τσάι Matcha, μπορεί να προσφέρει πολύ ισχυρά οφέλη υγείας.

Το τσάι Matcha είναι ένα πράσινο τσάι σε σκόνη, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Μειώνει σημαντικά τα ποσοστά πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ.

Τα ευρήματα προέκυψαν από μια σειρά μελετών για κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού με χρήση μεταβολικού φαινοτύπου. Σύμφωνα με τον καθηγητή δρ. Michael Lisanti, το πράσινο τσάι Matcha είναι ένα φυσικό προϊόν που καταναλώνεται ως συμπλήρωμα διατροφής με μεγάλες δυνατότητες για μια σειρά από θεραπείες.



Ο δρ. Lisanti εξήγησε ότι το τσάι Matcha καταστέλλει τον οξειδωτικό μιτοχονδριακό μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι εμποδίζει τα κύτταρα να ανεφοδιαστούν με καύσιμη ύλη, οδηγώντας τα να γίνουν αλληλεπιδραστικά και τελικά να πεθάνουν.

Τα ενεργά συστατικά στο τσάι Matcha επέδειξαν σημαντικό αντίκτυπο στην εξάλειψη ορισμένων οδών σηματοδότησης στα καρκινικά κύτταρα του μαστού στον άνθρωπο.

Η θεραπευτική δυναμική του τσαγιού Matcha

Αυτό το πράσινο τσάι συμβάλλει στην επιμήκυνση της ζωής, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιδιότητες του πράσινου τσαγιού που καταπολεμούν τον καρκίνο έχουν παρατηρηθεί και σε διάφορες άλλες ασθένειες.

Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά του εν λόγω τσαγιού μειώνουν την χοληστερόλη και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών ή διαταραχών, όπως η οστεοπόρωση, οι καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Το τσάι Matcha μειώνει την χοληστερόλη

Το τσάι Matcha είναι μια εξαιρετική πηγή κατεχινών, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που επιδεικνύει μια μεγάλη σειρά από οφέλη για την υγεία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κατεχίνες θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition έδειξε, ότι εκτός από την μείωση των γενικών επιπέδων χοληστερόλης, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού μείωσαν σημαντικά την LDL χοληστερόλη.

Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition Science in Vitaminology διεξήχθη σε αρουραίους. Περιγράφοντας τα ευρήματά τους, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κατεχίνες έχουν υποχοληστερολαιμικό αντίκτυπο σε αρουραίους που είχαν μπει σε υψηλής χοληστερόλης διατροφή.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν αυτές τις διαδικασίες πιο διεξοδικά και διαπίστωσαν ότι οι κατεχίνες αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο λεπτό έντερο.



Πηγές: https://www.sciencetimes.comhttps://www.express.co.uk

φωτό: iStock


Κορονοϊός – Εμβόλια: Όλα όσα γνωρίζουμε για τις παρενέργειες

 


Ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλο τον κόσμο και η σημασία του εντείνεται ειδικά με την επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον που έχει αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Ωστόσο, οι εμβολιασμένοι μπορεί να εμφανίσουν παροδικές και ήπιες αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό και σπανιότερα σοβαρότερες παρενέργειες.


Για αυτό και ερευνητές αξιολόγησαν τους παράγοντες που μπορεί να προκαλούν τις παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26ης Μαΐου 2020 και 19ης Μαΐου 2021 και συμπεριέλαβε 19586  εμβολιασθέντες με τουλάχιστον 1 δόση εμβολίου COVID-19. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 54 έτη (ηλικιακό εύρος 38 με 66 έτη), ενώ το 68.8% (13420 άτομα) ήταν γυναίκες.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση των A. L. Beatty και συνεργατών στο περιοδικό JAMA Network Open (JAMA Netw Open. 2021;4(12):e2140364.).

Αλλεργική αντίδραση ή αναφυλαξία αναφέρθηκε σε 26 από τα 8680 άτομα (0.3%) μετά από την πρώτη δόση των εμβολίων mRNA ΒΝΤ162b2 (Pfizer/BioNTech) ή mRNA-1273 (Moderna), σε 27 από τα 11141 άτομα (0.2%) μετά από δύο δόσεις του BNT162b2 ή mRNA-1273 ή μία δόση του JNJ-78436735 (Johnson & Johnson).

Οι κυριότεροι παράγοντες που σχετίστηκαν με την εμφάνιση παρενεργειών ήταν ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου (μεγαλύτερη πιθανότητα με περισσότερες δόσεις), το είδος του εμβολίου (μεγαλύτερη πιθανότητα με το mRNA-1273 συγκριτικά με το BNT162b2, και μεγαλύτερη πιθανότητα με το BNT162b2 συγκριτικά με το JNJ-78436735), η ηλικία (μεγαλύτερη πιθανότητα στους νεότερους), το φύλο (μεγαλύτερη πιθανότητα στις γυναίκες), καθώς και η προηγούμενη νόσος COVID-19 πριν τον εμβολιασμό.

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη που συνέλεξε δεδομένα από την καθημερινή κλινική πρακτική έδειξε ότι οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων για τη COVID-19 ήταν σπάνιες.

Οι δύο δόσεις των εμβολίων, το είδος του εμβολίου, η νεαρότερη ηλικία, το γυναικείο φύλο και το ατομικό ιστορικό COVID-19 πριν τον εμβολιασμό αναδείχθηκαν ως παράγοντες κινδύνου που αύξαναν τον κίνδυνο παρενεργειών.

Η φαρμακοεπαγρύπνηση είναι σημαντική να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι της COVID-19 συμπεριλαμβανομένων και των αναμνηστικών δόσεων.

Πηγή:www.newsit.gr


Μήπως πέρασα κορονοϊό και δεν το γνωρίζω; Τα εφτά ύποπτα συμπτώματα σύμφωνα με μελέτη ΕΚΠΑ

 


Τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων με κορονοϊό στην Ελλάδα έχει αυξηθεί δραματικά εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον. Πλέον όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει για συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο που έχει βρεθεί θετικό στον κορονοϊό τις τελευταίες μέρες.

Με τη σωρεία κρουσμάτων πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν μολύνθηκαν με κορονοϊό και δεν το ξέρουν.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα που υποδηλώνουν μόλυνση από κορονοϊό.

Οι γιατροί σημειώνουν, μάλιστα, πως ο κορονοϊός μπορεί να υπήρχε στην κοινότητα ήδη νωρίτερα από όσο πιστεύαμε αρχικά. Έτσι, άνθρωποι μπορεί όντως να είχαν τον ιό και να έχουν αναρρώσει χωρίς να το γνωρίζουν, πριν ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ορισμένα ενδεικτικά σημεία που υποδεικνύουν ότι μπορεί να είστε ένας από τους ανθρώπους αυτούς είναι τα εξής:

1) Ένα «κακό» κρυολόγημα. Δεν είναι ασυνήθιστο να παρουσιάσουμε κρυολόγημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αλλά αν είχατε ένα τέτοιο στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, υπάρχει πιθανότητα το κρυολόγημά σας να ήταν στην πραγματικότητα COVID-19. Μια διαφορά είναι ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σημεία για 2 εβδομάδες ή περισσότερο, ενώ το κοινό κρυολόγημα συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες μόνο. Και σε αντίθεση με το κρυολόγημα, η COVID-19 συνήθως συνοδεύεται από πυρετό και αναπνευστικά συμπτώματα.

2) Δύσπνοια. Η δύσπνοια δεν είναι συνήθως σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος ή γρίπης, αλλά χαρακτηριστικό της COVID-19. Θυμίζει συχνά τη δύσπνοια που εμφανίζεται στις κρίσεις πανικού, αλλά φυσικά διαρκεί πολύ περισσότερο και συνοδεύεται και από άλλα σημεία ή συμπτώματα.

3) Επίμονος βήχας. Εάν είχατε ξηρό βήχα που χρειάστηκε χρόνο για να φύγει, θα μπορούσατε να έχετε περάσει COVID-19. Ο βήχας συνήθως αρχίζει ήπια, αλλά χειροτερεύει τις επόμενες 5-7 ημέρες και μπορεί να κρατήσει ακόμη περισσότερο.

4) Κόκκινα, υγρά μάτια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας συμβουλεύουμε να πλένουμε συχνά τα χέρια και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια μας. Εάν λοιπόν παρουσιάσατε επιπεφυκίτιδα (κόκκινα ή ροζ μάτια), δακρύρροια ή θολή όραση, μπορεί αυτό να προκλήθηκε από τον κορονοϊό.

5) Αίσθημα παλμών ή πόνος στο στήθος. Η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και την καρδιά μας. Αν λοιπόν νιώθατε να χτυπάει γρήγορα ή να φτερουγίζει ή αν είχατε σφίξιμο στο στήθος σας μπορεί να είχατε κορονοϊό. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται ακόμη και για 2 εβδομάδες σε ήπιες περιπτώσεις ή για 6 εβδομάδες σε πιο σοβαρές.

6) Αίσθημα αδικαιολόγητης κόπωσης. Αν είχατε ακραία κόπωση που δεν βελτιωνόταν με τον καλό ύπνο, θα μπορούσε να είναι σημάδι κορονοϊού. Το αίσθημα αυτό μπορεί να επανέλθει σε μέρες ή μερικές φορές εβδομάδες αργότερα, ανάλογα με το άτομο.

7) Απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Εάν τα φαγητά και τα ποτά σας φαινόταν να έχουν διαφορετική γεύση από το συνηθισμένο ή αν δεν είχαν γεύση ή αν δεν μπορούσατε να μυρίσετε καλά για μερικές εβδομάδες, θα μπορούσατε να έχετε μολυνθεί από τον κορονοϊό. Ως και 80% των ανθρώπων που είναι θετικοί έχουν τέτοιο πρόβλημα.

Οι άνθρωποι που νόσησαν εμφανίζουν συνήθως υψηλούς τίτλους αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού. Βέβαια, ο χρόνος παρουσίας τους στο σώμα ποικίλει από άτομο σε άτομο. Επίσης, αν έχετε εμβολιαστεί όπως πρέπει, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα την προέλευσή τους.

Πηγή:www.newsit.gr