ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Υποκατάστατο αλατιού σώζει από εκατομμύρια θανάτους: Τι βρήκαν οι επιστήμονες

 


Η αντικατάσταση επιτραπέζιου αλατιού με ένα υποκατάστατο αλατιού, το οποίο έχει μειωμένο νάτριο και πρόσθετο κάλιο μειώνει σημαντικά τα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και θανάτου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας από τις μεγαλύτερες διατροφικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι δεν υπήρχαν επιβλαβείς επιπτώσεις από το υποκατάστατο αλατιού. Η νέα έρευνα παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έγινε στο Παρίσι και δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Τα υψηλά επίπεδα πρόσληψης νατρίου και τα χαμηλά επίπεδα πρόσληψης καλίου συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.

Υποκατάστατο αλατιού: Το χλωριούχο νάτριο αντικαθίσταται με χλωριούχο κάλιο

Ένα υποκατάστατο αλατιού, όπου μέρος του χλωριούχου νατρίου αντικαθίσταται με χλωριούχο κάλιο, αντιμετωπίζει και τα δύο προβλήματα ταυτόχρονα. Τα υποκατάστατα αλατιού είναι γνωστό ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αλλά οι επιδράσεις τους σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο ήταν ασαφείς, μέχρι τώρα.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Bruce Neal του The George Institute for Global Health, δήλωσε ότι τα οφέλη που έδειξε η μελέτη θα μπορούσαν να αποτρέψουν εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, εάν ένα τέτοιο υποκατάστατο αλατιού γινόταν ευρέως διαδεδομένο.

«Σχεδόν όλοι στον κόσμο τρώνε περισσότερο αλάτι απ’ ό,τι πρέπει. Η αλλαγή σε υποκατάστατο αλατιού είναι κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν όλοι αν τα υποκατάστατα αλατιού ήταν στα ράφια των σούπερ μάρκετ», είπε.

«Ακόμα καλύτερα, αν και τα υποκατάστατα αλατιού είναι λίγο πιο ακριβά από το κανονικό αλάτι, εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλού κόστους. Απαιτούνται μόλις λίγα δολάρια το χρόνο για να γίνει η αλλαγή.

Εκτός από τα σαφή οφέλη για σημαντικά αποτελέσματα στην υγεία, η μελέτη μας επίσης καταργεί τις ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους. Δεν είδαμε καμία ένδειξη για οποιαδήποτε βλάβη από το προστιθέμενο κάλιο στο υποκατάστατο αλατιού. Σίγουρα, οι ασθενείς με σοβαρή νεφρική νόσο δεν πρέπει να χρησιμοποιούν υποκατάστατα αλατιού, αλλά πρέπει επίσης να αποφεύγουν το κανονικό αλάτι”, πρόσθεσε ο καθηγητής Neal.

Πώς έγινε η έρευνα για το υποκατάστατο αλατιού

Στην μελέτη Salt Substitute and Stroke συμμετείχαν 21.000 ενήλικες με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, ή κακώς ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση από 600 χωριά σε αγροτικές περιοχές πέντε επαρχιών της Κίνας μεταξύ Απριλίου 2014 και Ιανουαρίου 2015.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε αρκετό υποκατάστατο αλατιού για να καλύψει όλες τις απαιτήσεις μαγειρέματος και συντήρησης φαγητού στο σπίτι: περίπου 20 γραμμάρια ανά άτομο την ημέρα, δωρεάν. Συμμετέχοντες σε άλλα χωριά (ομάδα ελέγχου) συνέχισαν να χρησιμοποιούν κανονικό αλάτι. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης σχεδόν πέντε ετών, περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες έπαθαν εγκεφαλικό.

Για όσους χρησιμοποιούσαν το υποκατάστατο αλατιού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώθηκε κατά 14%

  • τα συνολικά καρδιαγγειακά επεισόδια (εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια μαζί) κατά 13%

  • ο πρόωρος θάνατος κατά 12%

Ο καθηγητής Neal είπε ότι επειδή τα υποκατάστατα αλατιού είναι σχετικά φθηνά (περίπου 1,62 δολάρια/κιλό έναντι 1,08 δολάρια/κιλό για το κανονικό αλάτι στην Κίνα) είναι πιθανό να είναι πολύ οικονομικά επίσης.

«Πέρυσι, μια μελέτη μοντελοποίησης που έγινε για την Κίνα πρότεινε ότι περίπου 400.000 πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο από μια εθνική στρατηγική χρήσης υποκατάστατου αλατιού. Τα αποτελέσματά μας τώρα το επιβεβαιώνουν αυτό. Εάν το αλάτι αντικατασταθεί παγκοσμίως από υποκατάστατο αλατιού, θα αποτραπούν αρκετά εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο, είπε.

«Αυτή είναι πολύ απλά η πιο αξιόλογη έρευνα με την οποία έχω ασχοληθεί ποτέ. Η ανταλλαγή του επιτραπέζιου αλατιού με υποκατάστατο αλατιού είναι μια εξαιρετικά εφικτή και χαμηλού κόστους ευκαιρία για να έχουμε ένα τεράστιο παγκόσμιο όφελος για την υγεία«, κατέληξε.

Τι προτείνουν να γίνει οι ερευνητές

Ως αποτέλεσμα της μελέτης, οι ερευνητές του Ινστιτούτου George ζητούν τις ακόλουθες ενέργειες:

  • Οι παραγωγοί και οι λιανοπωλητές αλατιού παγκοσμίως θα πρέπει να στραφούν στην παραγωγή και την εμπορία υποκατάστατων αλατιού

  • Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως θα πρέπει να σχεδιάσουν πολιτικές για την προώθηση των υποκατάστατων αλατιού και να αποθαρρύνουν την τακτική χρήση κανονικού αλατιού

  • Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο πρέπει να μαγειρεύουν, να καρυκεύουν και να διατηρούν τα τρόφιμα με υποκατάστατο αλατιού και όχι με κανονικό αλάτι

Πηγή: https://medicalxpress.com


Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Αγιορείτικη καρυδόπιτα χωρίς καν λάδι!

 


Οι αγιορείτικες συνταγές βασίζονται σε απλά, αλλά θρεπτικά υλικά, τα οποία αποκτούν ξεχωριστή γεύση μέσα από τους ευφάνταστους συνδυασμούς τους. Μια από αυτές τις μοναστηριακές συνταγές είναι και η αλάδωτη καρυδόπιτα, μια πεντανόστιμη επιλογή για όσους τηρούν τη νηστεία και όχι μόνο.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς μπορούν κάποια φαγητά ή γλυκά να είναι απολαυστικά και εξαιρετικά νόστιμα παρόλο που δεν έχουν ίχνος λαδιού. Το dogma.gr σας παρουσιάζει σήμερα μια εύγευστη αλάδωτη καρυδόπιτα, την οποία αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε σκέτη ή και με σαντιγή!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την αγιορείτικη καρυδόπιτα χωρίς λάδι είναι :

¾  φλιτζανιού ταχίνι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια χλιαρό χυμό πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι  σταφίδες ξανθές
½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
1 ½  φλιτζάνι χοντροαλεσμένη καρυδόψιχα
1 φλιτζάνι τρούφα σοκολάτας
2 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
2 φλιτζάνια σκληρό αλεύρι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
250 γρ. κουβερτούρα

Επί το έργον :

Με το μίξερ χτυπάμε το ταχίνι με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει. Προσθέτουμε διαδοχικά τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από την κουβερτούρα) και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη φόρμα ή ταψί και ψήνουμε στους 160 βαθμούς  για 30 λεπτά περίπου. Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει και την περιχύνουμε  με την κουβερτούρα, την οποία την έχουμε λιώσει σε μπαιν-μαρί.

Πηγή: monastiriaka.gr


Μοναστηριακή συνταγή για γλυκιά μπουγάτσα με τυρία

 


Η γλυκιά μπουγάτσα με τυρί, είναι μια από τις πολλές γλυκές ξεχωριστές συνταγές που συναντά κανείς στη μοναστηριακή κουζίνα. Εξαιρετική επιλογή, για πρωινό και όχι μόνο…

Η παρασκευή της γλυκιάς μπουγάτσας με τυρί δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ και τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι απλά.

Δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε και είναι σίγουρο πως η γεύση της θα σας ανταμείψει για τον οποιοδήποτε κόπο.

Τα υλικά που θα χρειστούμε για τη γλυκιά μπουγάτσα με τυρι είναι:
½ κιλό φύλλα κρούστας
½ κιλό ανθότυρο
¼ κιλού μανούρι
¼ φλιτζανιού γάλα
1 κουταλιά κόρν φλάουρ
4 αυγά
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
4 βανίλιες
Ζάχαρη άχνη και κανέλλα για το πασπάλισμα

Επί το έργον:
Χτυπάμε στο μίξερ το ανθότυρο και το μανούρι. Ανακατεύουμε το γάλα με το κορν φλάουρ. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τις 4 βανίλιες. Αναμειγνύουμε και δουλεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά μαζί. Στρώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί και ρίχνουμε το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει. Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα στο ταψί και τα χαράζουμε. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά της ώρας. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.


Πηγή:www.dogma.gr