ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Ποια νησιά εξαιρούνται από τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις

 


Τις περιοχές που εξαιρούνται από τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις σε νησιά που θα ισχύσουν από τις 5 Ιουλίου ανακοίνωσε στην ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς. 


Όπως είπε, από το μέτρο εξαιρούνται η 
Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και

   α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει

   β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους


Πηγή:www.newsit.gr

Μοναστηριακά μπαρμπούνια μαρινάτα- Η αυθεντική συνταγή του μοναχού Επιφάνιου

 


Τα μπαρμπούνια μαρινάτα του Μοναχού Επιφάνιου, είναι ένα εξαιρετικά γευστικό πιάτο, άκρως καλοκαιρινό, θρεπτικό και συγχρόνως ελαφρύ. Ο Μοναχός Επιφάνιος, είναι ένας από τους αγιορείτες πατέρες που εκτός από την πίστη, διακονεί και την τέχνη της μαγειρικής.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα μπαρμπούνια μαρινάτα, προκειμένου να παρασκευάσουμε 4 μερίδες είναι:

800 γρ. μπαρμπούνια
150 γρ. τοματοπελτές
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλου μεγέθους
100 γρ. λάδι
4 σκελίδες σκόρδο
μισό ματσάκι μαϊντανό
δενδρολίβανο
λίγο τριμμένο μαύρο πιπέρι
ρίγανη, ξύδι, τριμμένο κύμινο
λάδι και αλεύρι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα ψάρια. Τα 800 γρ. μπαρμπούνια αντιστοιχούν σε έξι ψάρια συνήθως. Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε ένα τρυπητό. Τα τηγανίζουμε κανονικά αφού πρώτα τα αλευρώσουμε και μετά τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Τα βάζουμε σε έναν ταβά, έτσι ώστε ίσα ίσα να χωρέσουν σε αυτόν τα ψάρια και η σάλτσα μαζί με τα 100 γρ. λαδιού, και τα σοτάρουμε. Δεν χρησιμοποιούμε ξανά το λάδι που χρησιμοποιήσαμε για να τηγανίσουμε τα ψάρια.

Αφού ροδίσουν τα κομμένα κρεμμύδια και σκόρδα, ρίχνουμε τον τοματοπελτέ, το δενδρολίβανο, το μαύρο πιπέρι, το κύμινο, το ξύδι, τη ρίγανη και μισό ποτήρι νερό. Δυναμώνουμε τη φωτιά, τοποθετούμε με προσοχή και ομοιόμορφα τα τηγανισμένα μπαρμπούνια πάνω στα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε για πέντε με δέκα λεπτά. Δοκιμάζουμε το αλάτι στη σάλτσα και συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται. Μόλις τελειώσει το ζουμί, κατεβάζουμε τον ταβά από τη φωτιά και ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τα μπαρμπούνια μας σερβίρονται ζεστά. Μπορούμε να ακολουθήσουμε τον ίδιο τρόπο μαγειρέματος και για άλλα ψάρια.

Τη συνταγή θα βρείτε στο βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού.

Πηγή: mountathos- eshop.com


Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Οικογένεια Καρέλια: «Τέλος» στην ενδοοικογενειακή κόντρα βάζει ο Άρειος Πάγος – Το χρονικό της ρήξης

 


Την λήξη στη κόντρα για κληρονομικά θέματα, μεταξύ της Ινούς Καρέλια και των κληρονόμων του αδελφού της, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καρέλια, αντιπροέδρου της ιστορικής καπνοβιομηχανίας, σήμανε απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η Ινώ Καρέλια, κόρη του Ιωάννη Καρέλια, εκ των ιδρυτών της ιστορικής καπνοβιομηχανίας απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη, 17 χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα της και με αγωγή που κατέθεσε προς το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, ζητούσε να προσβληθεί η διαθήκη, με την οποία ο αδελφός της Κωνσταντίνος Καρέλιας, κληρονομούσε τις μετοχές της καπνοβιομηχανίας.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του αδελφού της σε ηλικία 65 χρονών στα τέλη του 2009, η δικαστική αντιδικία της Ινούς Καρέλια, συνεχίστηκε με τις κληρονόμους του εκλιπόντος αδελφού της, τη σύζυγο του Μίνα, και την κόρη του, Ιωάννα.

Έτσι, όταν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, απέρριψε την πρώτη αγωγή,  η Ινώ Καρέλια άσκησε έφεση. Με την υπ’ αριθμ. 54/2017 Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας, όμως απορρίφθηκε η έφεση και επικυρώθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου.  Έτσι, στη συνέχεια η Ινώ Καρέλια προσέφυγε στον Άρειο Πάγο κατά της αποφάσεως του Εφετείου Καλαμάτας με αίτηση αναιρέσεως. Ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθ. 455/2021 απόφασή του απέρριψε την αίτησή της. Ως εκ τούτου η απόφαση του Αρείου Πάγου έβαλε τίτλους τέλους στην ενδοοικογενειακή κόντρα.

Η ιστορική καπνοβιομηχανία

Διανύοντας μία πορεία μεγαλύτερη των 130 χρόνων, η Καρέλιας ιδρύθηκε το 1888 από τα αδέρφια Γιώργο και Ευστάθιο Καρέλια, με έδρα της Καλαμάτα.  Στην πορεία της, έφθασε να αποτελεί τη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία και τον πρώτο εξαγωγέα τσιγάρων της Ελλάδος, διανέμοντας τα σήματά της σε περισσότερες από 65 χώρες στον κόσμο και κατέχοντας το 0,32% της παγκόσμιας κατανάλωσης.  Η εταιρεία είναι επίσης ιδιαίτερα γνωστή και για το κοινωνικό της έργο, μέσα από το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτώριας Καρέλια, που συνεχίζει το όραμα του δημιουργού της Γ. Καρέλια να υποστηρίζει τους τομείς της εκπαίδευσης, της οικονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών, των γραμμάτων, της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και κληρονομιάς και να συνεισφέρει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης συνανθρώπων μας.

Το πρώτο τσιγάρο

Στο ξεκίνημα της επιχείρησης, η Μεσσηνία δεν ήταν καπνοπαραγωγική περιοχή και για να αποκτήσουν την πρώτη ύλη, μετέφεραν τον καπνό με καΐκια από το Αγρίνιο και τη Λαμία. Μετά τον πούλαγαν στην τοπική αγορά και στις γύρω περιοχές, μέσα σε χάρτινα σακουλάκια. Στην πορεία η οικογενειακή βιοτεχνία προσέλαβε αρκετές γυναίκες που έφτιαχναν χειροποίητα τσιγάρα. Χρειάστηκαν 28 ολόκληρα χρόνια μέχρι να αποκτηθεί η πρώτη παραγωγική μηχανή τσιγάρων, που θα επέτρεπε να διευρυνθούν οι παραγγελίες.

Το πρώτο τσιγάρο που κατασκευάστηκε από τη νέα μηχανή ήταν το 1916 κι έφερε την επωνυμία «Πετρόμπεης Σιγαρέττα Αφοί Καρέλια». Έκτοτε η δυναμική της εταιρίας εκτοξεύτηκε, χάρη και στον γιο του Γιώργου Καρέλια, τον Ανδρέα, που είχε κάνει και την αγορά της μηχανής.

Σε αναπτυξιακή τροχιά

Το 1930 το σήμα Καρέλιας είναι πασίγνωστο στην Πελοπόννησο αλλά άγνωστο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έπρεπε να φτάσει η εποχή του Μεσοπολέμου για να αρχίσει η μεγαλύτερη άνθηση και η μεταπολεμική περίοδος για να γίνουν τα σιγαρέτα γνωστά σε όλη την Ελλάδα. Το 1929 η εταιρεία Καρέλιας κατόρθωσε να αναδειχθεί στην 29η θέση των ελληνικών βιομηχανιών καπνού. Η ανάπτυξή της ήταν αρκετά γρήγορη. Το 1932 βρέθηκε στην ένατη θέση μεταξύ των 164 καπνοβιομηχανιών.

Η «απογείωσή» της όμως γίνεται μετά τον πόλεμο, στη δεκαετία του 1950. Λίγο πριν, το 1947, προωθεί τα τσιγάρα «Αφοί Καρέλια», λαϊκά τσιγάρα σε πακέτο των 100, τα «Σέρτικα Λαμίας» με το περίφημο κόκκινο πακέτο που «καπνίσθηκε κατά κόρον από τις λαϊκές μάζες και τους πελοποννήσιους αγρότες. Θεωρήθηκε το καλύτερο σέρτικο τσιγάρο της εποχής του» και τα «Αφοί Καρέλια Αγρινίου». Από το 1950 και μετά τα τσιγάρα του Καρέλια προωθούνται πανελλαδικά και αποκτούν φανατικούς φίλους. Μεγάλη καινοτομία εισήχθη το 1957, όταν κυκλοφόρησε το κλασικό «Καρέλια Φίλτρο».

Η νέα εποχή

Το 1971 η εταιρεία μετέφερε τις εγκαταστάσεις της από το κέντρο της Καλαμάτας δύο χιλιόμετρα έξω από την πόλη και το 1973 η διοίκηση κάνει το μεγάλο βήμα: εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ίδιο διάστημα τα ηνία της εταιρείας αναλαμβάνει ο Γεώργιος Καρέλιας, ως διευθύνων σύμβουλος, εκπροσωπώντας την τρίτη γενιά της οικογένειας. Τότε δημιουργείται το σήμα «Karelia Lights» που έρχεται πρώτο σε πωλήσεις στην κατηγορία του.

Η συμβολή του Γ. Καρέλια στην ανάπτυξη

Ο Γεώργιος Kαρέλιας γεννήθηκε στην Aθήνα στις 14 Mαρτίου 1929 και σπούδασε Oικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο George Washington των H.Π.A. Tο 1959 εγκαταστάθηκε στην Kαλαμάτα, όπου ξεκίνησε τη λαμπρή σταδιοδρομία του στην οικογενειακή επιχείρηση με σημαντικές καινοτομίες, βάζοντας τη δική του υπογραφή στην ανάπτυξη της Ελληνικής καπνοβιομηχανίας.

Eπιχειρηματίας, αλλά και βαθιά φιλότεχνος, ο Γεώργιος Kαρέλιας δεν έκρυψε ποτέ το έξοχο ταλέντο του στη ζωγραφική και τη μεγάλη αγάπη του για το βιβλίο και την ιστορία. Γι’ αυτό, δεν έχανε ευκαιρία να στηρίζει κάθε ποιοτική προσπάθεια εκπαιδευτικής, επιμορφωτικής και οικονομικής αναβάθμισης της Mεσσηνίας, όπου και έζησε έως το θάνατό του, τον Aπρίλιο του 2000.

Η σημερινή διοίκηση

Πρόεδρος της εταιρείας σήμερα είναι η κ. Βικτωρία Γ. Καρέλια, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής ο κ. Ευστάθιος Καρέλιας και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Ανδρέας Καρέλιας.  Ο Ανδρέας, ο Κωνσταντίνος, ο Ιωάννης και ο Ευστάθιος αποτελούν τους 4 γιους από τα 8 συνολικά παιδιά του Γεώργιου Καρέλια.

Η εταιρεία έχει δυνατότητα παραγωγής 45 εκατομμυρίων τσιγάρων ημερησίως και διαθέτει αντιστοίχως 45.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Η εξαγωγική δραστηριότητά της εκτείνεται σε όλες τις ηπείρους, από Ευρώπη και Αμερικής, μέχρι Ασία και Αφρική.


Πηγή:www.newsit.gr