ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Διώρυγα του Σουέζ: Στα ύψη το πετρέλαιο από το μπλοκάρισμα – Ζημιές 10 δισ. την ημέρα

 


Μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα και φόβους για εκτίναξη στην τιμή του πετρελαίου έχει προκαλέσει η ακινητοποίηση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ. Παρά τις προσπάθειες αποκόλλησης του πλοίου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να πάρει ολόκληρες εβδομάδες και οι ναυτιλιακές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να επαναπροσδιορίζουν την πορεία ων πλοίων τους. 

Το μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με φορείς της ναυσιπλοΐας, δημιουργεί μεγάλη ζημία στον κλάδο. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, η βλάβη στο Ever Given έχει καθυστερήσει τη μετακίνηση εμπορικών αγαθών αξίας 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε ζημία περίπου 400 εκατομμυρίων την ώρα.

Η γέφυρα αποτελεί κομβικό πέρασμα μεταξύ δύσης και ανατολής και – σύμφωνα με το BBC – μέσω αυτής διακινούνται αγαθά αξίας περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη μέρα προς τα ανατολικά και 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη μέρα.

Δείτε φωτογραφίες:



Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές αποστολής των πετρελαιοφόρων προϊόντων, όπως αναφέρει το Reuters, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί αυτήν την εβδομάδα. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι μεγαλύτερο αντίκτυπο θα έχουν τα μικρότερα δεξαμενόπλοια, η νάφθα και το μαζούτ, εάν το κανάλι παρέμεινε κλειστό για εβδομάδες. 

«Περίπου το 20% της νάφθας της Ασίας προμηθεύεται από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του καναλιού του Σουέζ», δήλωσε ο Σρι Παραβαϊκαράσου, διευθυντής για το πετρέλαιο της Ασίας στο FGE, προσθέτοντας ότι τα νέα πλοία που μετακινούνται γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv από την Τρίτη και από τις δύο πλευρές της Διώρυγας περιμένουν περισσότερα από 30 πετρελαιοφόρα.

Δείτε φωτογραφίες:

 


Παρά τις προσπάθειες αποκόλλησης του πλοίου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να πάρει ολόκληρες εβδομάδες. Το πλοίο έχει μάκρος 400 μέτρα και πλάτος 59, ενώ ζυγίζει 224.000 τόνους. Επιπλέον, μεταφέρει πάνω του 20.000 κοντέινερ. Επομένως, η ρυμούλκησή του καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Οι εκσκαφείς πρέπει να σκάψουν σε βάθος 12-16 μέτρων στην άμμο για να απελευθερωθεί το πλοίο και να μπορεί να μετακινηθεί.

«Έχω εμπειρία με πολλές επιχειρήσεις διάσωσης αυτού του τύπου και, ως πρώην πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, γνωρίζω κάθε εκατοστό του καναλιού», πρόσθεσε ο Μαμίς, που επέβλεψε την πρόσφατη επέκταση αυτής της θαλάσσιας διόδου, από όπου περνά, σύμφωνα με ειδικούς, περίπου το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου.

Ωστόσο μερικές ώρες νωρίτερα η ολλανδική εταιρία Smit Salvage είχε προβλέψει ότι η επιχείρηση μπορεί να κρατήσει «ημέρες ακόμα και εβδομάδες».

Η εταιρία διαχείρισης του σκάφους Evergreen Marine Corp, με έδρα την Ταϊβάν, ανέθεσε στην Smit Salvage και την ιαπωνική εταιρία Nippon Salvage να εκπονήσουν «ένα αποτελεσματικότερο σχέδιο» για την αποκόλληση του πλοίου. Οι πρώτοι ειδικοί έφθασαν χθες.

Δείτε βίντεο:

 


Οι ναυτιλιακές αλλάζουν πορεία

Σημειώνεται ότι και στα δύο άκρα του καναλιού έχει δημιουργηθεί τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση με τις ναυτιλιακές εταιρείες να αλλάζουν πορεία. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι επτά δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) άλλαξαν πορεία την Παρασκευή μετά το κλείσιμο της κυκλοφορίας, με τεράστιο οικονομικό κόστος. Τρία από τα δεξαμενόπλοια ακολούθησαν τη μακρύτερη διαδρομή κάνοντας τον γύρο της Αφρικής μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Με πληροφορίες από CNNi, BBC, Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Αντίγραφο ποινικού μητρώου από σήμερα μέσα από το gov.gr

 


Ηλεκτρονικά θα πραγματοποιείται από σήμερα, Τρίτη, μέσω του gov.gr, η υποβολή αίτησης χορήγησης και η παραλαβή αντιγράφου ποινικού μητρώου γενικής χρήσης από πολίτες, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπέγραψαν ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή. Ειδικότερα, οι πολίτες εισέρχονται στην πλατφόρμα poiniko.services.gov.gr, ταυτοποιούνται με χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet και αιτούνται την έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου, το οποίο θα εκδίδεται ύστερα από λίγες ημέρες. Μόλις το αντίγραφο ποινικού μητρώου είναι έτοιμο, οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιούνται με SMS ή e-mail ώστε να το παραλάβουν από τη θυρίδα τους στο gov.gr.

Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), ενώ η διασυνδέσεις μεταξύ των μητρώων συντελέστηκαν μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ψηφιοποίηση του ποινικού μητρώου εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (Ε.Π.Α.Δ.) και έχει συμπεριληφθεί στο μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι Γενικοί Γραμματείς Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνος Αλεξανδρής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Σημειώνεται ότι η μέχρι τώρα διαδικασία απαιτούσε είτε δύο αυτοπρόσωπες παρουσίες του πολίτη στην οικεία/πλησιέστερη Εισαγγελία (μία για την αίτηση και μία για την παραλαβή),  είτε  μία μοναδική αυτοπρόσωπη παρουσία για την ενεργοποίηση ειδικών κωδικών  ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων και ηλεκτρονικής παραλαβής αντιγράφων ποινικού μητρώου.

Πηγή:www.newsit.gr

H black forest της Σαρακοστής με υπογραφή Master Chef!

 


Ο πρώτος Έλληνας Master Chef δημιούργησε και πάλι ένα άκρως εντυπωσιακό και λαχταριστό γλυκό! Μια σαρακοστιανή τούρτα αλά black forest με 3 αφράτες στρώσεις παντεσπάνι, σιρόπι από maple syrup, σοκολάτενιο γλάσο και γέμιση μαρμελάδα βύσσινο, που προκαλεί σιελόρροια στην όψη της και μονο! Υποκλινόμαστε στη γεύση της και στη δημιουργικότητα του Άκη Πετρετζίκη!

Black Forest: Η διάσημη γερμανική τούρτα με κεράσια που παίρνει το όνομά της από το ομώνυμο οροπέδιο στα νοτιοδυτικά της χώρας, σε μια νηστίσιμη εκδοχή που θα σας αποζημιώσει με εν μέσω καραντίνας για τον κόπο και τον χρόνο που θα αφιερώσετες!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη νηστίσιμη τούρτα black forest είναι:

Για το παντεσπάνι

250 γρ. νερό καυτό
¼ κ.γ. σόδα
20 γρ. γεμάτες κακάο
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. σπορέλαιο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. κονιάκ
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. κουβερτούρα
Για τη βουτυρόκρεμα

650 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. κακάο
250 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
4 κ.σ. κονιάκ

Για τη σύνθεση

450 γρ. γλυκό βύσσινο
50 γρ. κονιάκ ή λικέρ
100 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
Για το σερβίρισμα

200 γρ. κουβερτούρα τριμμένη

Επί το έργον:
Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη σόδα, το κακάο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί το κακάο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, τη βανίλια, το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το μπέικιν, το αλεύρι, την κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Βάζουμε το αλεύρι στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Απλώνουμε μαργαρίνη και κακάο σε δύο στρογγυλές φόρμες 20 εκ. και μοιράζουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά σκεπασμένα με πετσέτα ή τα βάζουμε στο ψυγείο.
Για τη βουτυρόκρεμα

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη, το κακάο, την άχνη, τη βανίλια, το λικέρ και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.

Για τη σύνθεση

Σουρώνουμε το γλυκό του κουταλιού και κρατάμε στην άκρη τα βύσσινα. Βάζουμε το κονιάκ στο σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε μια λαδόκολλα σε τρεις λωρίδες και τις βάζουμε στη βάση της πιατέλας σερβιρίσματος.
Βάζουμε λίγη βουτυρόκρεμα στο κέντρο της πιατέλας και τοποθετούμε πάνω το ένα παντεσπάνι. Κόβουμε το πάνω μέρος του με ένα πριονωτό μαχαίρι για να ισιώσει η επιφάνειά του.
Απλώνουμε το μισό σιρόπι με ένα πινέλο σε όλο το παντεσπάνι. Απλώνουμε τα μισά βύσσινα, τη μισή τριμμένη κουβερτούρα, και το 1/3 από τη βουτυρόκρεμα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια από το δεύτερο παντεσπάνι και το βάζουμε πάνω από το πρώτο παντεσπάνι.
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, βάζω την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα και καλύπτουμε όλη την τούρτα από πάνω και περιμετρικά. Απλώνουμε την υπόλοιπη κουβερτούρα και το βύσσινο.
Στολίζουμε από πάνω και περιμετρικά με την τριμμένη κουβερτούρα, αφαιρούμε τις λαδόκολλες και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com