ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Έβρος: Αυτός είναι ο φράχτης – Ποια τα χαρακτηριστικά του και πότε θα ολοκληρωθεί


Η προέκταση του φράχτη στον Έβρο παρουσιάστηκε στις Φέρες, όπου βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε” ανέφερε ο πρωθυπουργός

Η προέκταση του φράχτη που στήνεται στον Έβρο παρουσιάστηκε σήμερα στις Φέρες, τις οποίες επισκέπτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το έργο συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς πέραν του βασικού αμυντικού-αποτρεπτικού του χαρακτήρα, θα λειτουργήσει και ως ένα σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου το σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή.

 


Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, και μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού. Παράλληλα, θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράχτης με την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.

Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.

 


Μητσοτάκης: Ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε

«Η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συζητώντας με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης Χρ. Μέτσιο, αμέσως μετά την αναλυτική παρουσίαση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021 όπως έχει προγραμματιστεί, και σε ερώτηση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δ. Πέτροβιτς απάντησε ότι θα έρθει τότε στον Έβρο για να το εγκαινιάσει.

click4more: Ραντεβού… το Δεκέμβρη για την Τουρκία – Το κέρδος που βλέπει η κυβέρνηση από την Σύνοδο Κορυφής

Πριν από την αναλυτική παρουσίαση του έργου κατασκευής του νέου φράχτη το λόγο πήρε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου ο οποίος αναφέρθηκε στη επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Μάρτιο και δήλωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία προστατεύουν αποτελεσματικά και με αποφασιστικότητα τα σύνορα της Ελλάδας που είναι σύνορα της Ε.Ε.

Στην παρουσίαση παρόντες ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και βουλευτές του νομού.

 




ΠΗΓΗ: ΑΠΕ




Κορονοϊός: Με ελληνικά χρώματα το τεστ της Σορβόννης που προβλέπει εγκαίρως τη βαρύτητα νόσησης

 


Ένα σημαντικό εργαλείο πρόγνωσης για το αν κάποιος θα νοσήσει ελαφριά ή βαριά από κορονοϊό πρόκειται σύντομα να προωθηθεί και να ενταχθεί στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο. Το τεστ COMPASS-COVID-19 SCORE είναι ένα κλινικοεργαστηριακό σκορ εκτίμησης κινδύνου επιδείνωσης που αναπτύχθηκε από το ομάδα αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. 

Το COMPASS-COVID-19 SCORE είναι διαθέσιμο με ελεύθερη πρόσβαση στο site medupdate.eu. Το εν λόγω κλινικοεργαστηριακό σκορ βασίζεται σε μελέτη η οποία έγινε στο Παρίσι και δημοσιεύθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο επιστημονικό περιοδικό «Τhromvosis and Aimostasis» και επικεφαλής της ομάδας που το ανέπτυξε είναι ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας. 

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δούμε ποιος είναι ο άνθρωπος που κινδυνεύει να αρρωστήσει βαριά, άρα να κάνουμε γρήγορα κάποιες ιατρικές πράξεις και θεραπευτικές επιλογές, που θα σταματήσουν την εξέλιξη του covid στη βαριά του μορφή. Κι έτσι ευελπιστούμε ότι θα ανακόψουμε την πορεία των ασθενών προς τις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς αυτή είναι και η βασική αντίληψη στη θεραπευτική του κορονοϊού», δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο διακεκριμένος αιματολόγος Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

 

 

Ο καθηγητής, που είναι και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση, INSERM U938, καθώς επίσης και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Πρωτοκόλλων για την Φλεβική Θρόμβωση, αναφέρεται στον καίριο ρόλο που καλείται να παίξει η ΠΦΥ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μιλάει, μεταξύ άλλων, για τα post covid ιατρεία που ήδη αναπτύσσονται στο Παρίσι, λόγω των σοβαρών παρενεργειών που κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν μήνες μετά την αποθεραπεία τους, ενώ φέρνει στο τραπέζι και δεδομένα που συσχετίζουν τη βαρύτητα της νόσου όχι μόνο με την ποσότητα του ιικού φορτίου, αλλά και με την ένταση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά τη χρήση της μάσκας, o ηγέτης στο χώρο της αιματολογίας διεθνώς, εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Η βαρύτητα της νόσου συνδέεται με την ποσότητα του ιικού φορτίου. Και σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ η μάσκα. Για να τελειώσουν οποιεσδήποτε συζητήσεις αν χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, αν σταματάει τον ιό ή όχι! Η μάσκα θα ελαττώσει το φορτίο του ιού που εκπέμπω και θα ελαττώσει επίσης το φορτίο του ιού που θα πάρω».

 


Oλόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας στο Πρακτορείο Fm:

Ερ: Τι νεότερα δεδομένα υπάρχουν σε σχέση με τη γνώση και την πρόγνωση για το ποιοι ασθενείς θα νοσήσουν βαριά. Την περασμένη φορά που είχαμε μιλήσει τον Απρίλιο εν μέσω καραντίνας, μου είχατε πει ότι αναπτύσσετε ένα κλινικο-εργαστηριακό score που βασίζεται στους βιοδείκτες ενεργοποίησης της πήξης και της βλάβης των αγγείων, ώστε να εντοπίσετε έγκαιρα τους ασθενείς που κινδυνεύουν με επιδείνωση της κλινικής τους κατάστασης. Σε ποια φάση βρίσκεται αυτό το εργαλείο;

Απ: Από το Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουμε προχωρήσει στη δημοσίευση της μελέτης για αυτό το σκορ, η οποία έγινε εδώ στο Παρίσι. Το σκορ πλέον είναι διαθέσιμο με ελεύθερη πρόσβαση στο site medupdate.eu. και ονομάζεται COMPASS-COVID-19 SCORE. Πρόκειται για ένα σκορ το οποίο βασίζεται σε βασικά κλινικά δεδομένα, που ξέρουμε ότι σχετίζονται με υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου, όπως το φύλο και η παχυσαρκία. Αλλά και σε βασικά αιματολογικά τεστ, που γίνονται εύκολα σε εργαστήρια, τα οποία δεν είναι εξειδικευμένα, είτε στην πόλη ή σε νοσοκομειακές μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης. O γιατρός συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο στο site με αυτά τα δεδομένα, και με το σκορ αυτό μπορεί να ταξινομήσει τους ασθενείς ανάλογα με το σύνολο των αποτελεσμάτων, σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου, όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου. Δηλαδή μπορούμε εγκαίρως να δούμε αν ο ασθενής θα χρειαστεί διασωλήνωση.

Ερ: Και πότε ακριβώς γίνεται αυτό το τεστ;

Απ: Καταρχήν γίνεται σε ασθενείς που έχουν επιβεβαιωμένο covid, αλλά και σε άτομα για τα οποία υπάρχει υψηλή κλινική υποψία, σε μονάδες νοσηλείας, εξωτερικά ιατρεία ή σε κέντρα που είναι οργανωμένα για να αντιμετωπίσουν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο τους ασθενείς με covid.

Ερ: Η μελέτη για το COMPASS-COVID-19 SCORE πού δημοσιεύτηκε;

Απ: Στο επιστημονικό περιοδικό «Τhromvosis and Aimostasis» και συνδέεται και με μία μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να φτιάξουμε κατευθυντήριες οδηγίες, που επίσης δημοσιεύθηκαν σε αυτό το περιοδικό, για τη διαχείριση των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα. Γιατί γνωρίζουμε σήμερα ότι οι 2 στους 3 που μπαίνουν στη ΜΕΘ έχουν καρδιαγγειακά νοσήματα ή έχουν καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (ζάχαρο, πίεση, παχυσαρκία). Άρα, λοιπόν, αν επικεντρωθούμε σ’ αυτούς τους αρρώστους και αν έχουμε ένα εργαλείο όπως είναι το COMPASS-COVID-19 SCORE, ώστε έγκαιρα να κάνουμε την εκτίμηση του κινδύνου επιδείνωσης του νοσήματος, ευελπιστούμε ότι θα ανακόψουμε την πορεία των ασθενών προς τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτή άλλωστε είναι και η βασική αντίληψη στη θεραπευτική του κορονοϊού. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δούμε ποιος είναι ο άνθρωπος που κινδυνεύει να αρρωστήσει βαριά, άρα να κάνουμε γρήγορα κάποιες ιατρικές πράξεις και θεραπευτικές επιλογές, που θα σταματήσουν την εξέλιξη του covid στη βαριά του μορφή.

Ερ: Αυτό το εργαλείο, το COMPASS-COVID-19 SCORE που ανακαλύψατε, χρησιμοποιείται διεθνώς αυτή τη στιγμή;

Απ: Η δημοσίευση της μελέτης έγινε πριν από δύο εβδομάδες. Το feedback που έχουμε από τον εκδότη του περιοδικού είναι ότι θα προωθηθεί και θα ενταχθεί στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κάτι το οποίο ήδη άλλωστε γίνεται, όπως μαθαίνουμε από διάφορες χώρες.

Ερ: Μετά από πόσο καιρό από την αποθεραπεία του παύει κάποιος που έχει νοσήσει με κόβιντ, να κινδυνεύει από τις επιπλοκές; Διαβάζω από πρόσφατες μελέτες ότι μήνες μετά, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Απ: Έτσι είναι. Δεν αφορά όλους τους ανθρώπους που νοσούν. Αλλά υπάρχει ένα ποσοστό, το οποίο ακόμη δεν είναι διευκρινισμένο, γιατί δεν έχουμε τις σωστές στατιστικές επεξεργασίες, για την επόμενη μετά την αποθεραπεία φάση. Μέσα στον πρώτο μήνα μετά τη νοσηλεία παρατηρούνται επεισόδια πνευμονικής εμβολής, σε ένα ποσοστό που εκτιμάται ότι μπορεί να είναι 2-3%. Και η πνευμονική εμβολή είναι θανατηφόρος, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα ή είναι βαριά από την αρχή. Γι’ αυτό και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουμε σήμερα προτείνουν επέκταση της αντιπηκτικής αγωγής για προφύλαξη στους αρρώστους που κρίνονται από τους γιατρούς τους ότι έχουν υψηλό κίνδυνο, μέχρι και ένα μήνα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Άρα η νόσος αφήνει κάποιες βλάβες σε κάποιους, όχι σε όλους.

 


Ερ: Υπάρχουν δεδομένα που να συσχετίζουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος με τον κορονοϊό και σε ποιο επίπεδο;

Απ: Υπάρχει μία σειρά μελετών από όλες τις χώρες, ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα. Αλλά οι καλύτερες αυτή τη στιγμή είναι από τη βόρειο Ιταλία. Οι Ιταλοί λοιπόν παρατήρησαν το εξής: Ότι στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας που η συχνότητα εμφάνισης του ιού ήταν ίδια τόσο σε αστικές περιοχές βιομηχανικού τύπου, όσο και σε περιοχές με δάση, η συχνότητα βαριάς νόσησης ήταν πολύ μικρή, εκεί που το περιβάλλον ήταν καθαρό. Στη συνέχεια έκαναν κάποιες άλλες αναλύσεις που συσχέτισαν τη βαρύτητα του covid και τη συχνότητα νοσηλείας μέσα στις ΜΕΘ και τη θνητότητα, με την ένταση της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Kαι βρήκαν ότι όσο πιο μολυσμένο ήταν το περιβάλλον τόσο πιο βαρύ covid αναπτύσσεται. Το συμπέρασμα από τις μελέτες είναι ότι πληθυσμοί που εκτίθενται χρόνια σε περιοχές βιομηχανικής ή αστικής μόλυνσης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν covid, απ’ ό,τι στις αγροτικές περιοχές. Αυτό το στοιχείο νομίζω θα βοηθήσει και στη γεωγραφική κατανομή των ιατρείων πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ερ: Η βαρύτητα της νόσου έχει να κάνει με το ιικό φορτίο; Αν δηλαδή κόλλησες πολύ ή λίγο; Και με ποιους άλλους παράγοντες;

Απ: Ναι, η βαρύτητα της νόσου συνδέεται με την ποσότητα του ιικού φορτίου. Και σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ η μάσκα για να τελειώσουν οποιεσδήποτε συζητήσεις αν χρειάζεται, δεν χρειάζεται, αν σταματάει τον ιό ή όχι η μάσκα! 1. Η μάσκα θα ελαττώσει το φορτίο του ιού που εκπέμπω και θα ελαττώσει επίσης το φορτίο του ιού που θα πάρω. 2. Όσο γρηγορότερα γίνει η διάγνωση του covid και αρχίσουν οι πιο στοχευμένες συντηρητικές θεραπείες τόσο λιγότερη θα είναι η αντίδραση της υπερφλεγμονώδους κατάστασης που πυροδοτεί ο ιός. 3. Εξαρτάται πόσο έγκαιρα θα εφαρμοστεί η αντιθρομβωτική αγωγή, η οποία είναι μέρος της συνολικής θεραπείας για τη νόσο. Και 4. Το πόσο βαριά θα γίνει η νόσηση, εξαρτάται από κάποιους ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες που δεν τους γνωρίζουμε ακόμη, όπως γενετικά χαρακτηριστικά, λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εκδηλωθεί.

Ερ: Πώς είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή στο Παρίσι με την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ, που επιβλήθηκε για τις επόμενες τουλάχιστον 4 εβδομάδες;

Υπάρχει μία γενική ανησυχία, κυρίως στους επαγγελματίες του χώρου του πολιτισμού και της εστίασης. Δεν υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη από τον πληθυσμό ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων, επειδή όλες οι δραστηριότητες συνεχίζουν έως τις 9, όπου π.χ. παρατηρείται σε διάφορες ώρες συνωστισμός στα ΜΜΜ. Υπάρχει κούραση στον πληθυσμό γενικά και ειδικότερα κούραση και απογοήτευση στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Και υπάρχει αυτή η μεγάλη απογοήτευση, γιατί ο κόσμος γνωρίζει ότι από το Μάρτιο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία βελτίωση στις υποδομές των νοσοκομείων. Άρα, το δεύτερο κύμα που είναι τώρα σε εξέλιξη θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Από την άλλη, έχουμε μεγάλα θέματα με ασθενείς με χρόνια νοσήματα που παραμελήθηκαν και τώρα έρχονται σε βαριά κατάσταση.

*Η ιατρική και ερευνητική ομάδα του Τμήματος Θρόμβωσης και Αιμόστασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tenon, στην οποία είναι διευθυντής ο κ. Γεροτζιάφας, εξειδικεύεται σε θέματα θρόμβωσης και αντιθρομβωτικής θεραπείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Γρίπη των πτηνών: Πώς να μαγειρεύεις τα πουλερικά – Οδηγίες του ΕΦΕΤ

 


Η γρίπη των πτηνών είναι μια μολυσματική νόσος που προκαλείται από τον τύπο Α του ιού της γρίπης.

Η γρίπη των πτηνών προσβάλλει όλα τα πτηνά αλλά κυρίως τα εκτρεφόμενα είδη (κοτόπουλα, γαλοπούλες, πάπιες, χήνες) όπου η νόσος μπορεί να πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Ως φυσική δεξαμενή του ιού θεωρούνται τα υδρόβια αποδημητικά πουλιά που μεταφέρουν τον ιό κατά τις μεταναστεύσεις τους. Από τους 15 ορότυπους που συνήθως προσβάλουν τα πτηνά, οι υπότυποι Η5 και Η7 προκαλούν την υψηλής παθογονικότητας μορφή της νόσου που χαρακτηρίζεται και από μεγάλη μεταδοτικότητα και είναι υπεύθυνοι για τις μέχρι σήμερα επιδημίες.

Γρίπη των πτηνών: Σχέση με την δημόσια υγεία

Οι άνθρωποι δεν προσβάλλονται από την γρίπη των πτηνών. Σποραδικά κρούσματα εμφανίζονται σε άτομα που έχουν στενή επαφή με νοσούντα πουλερικά (εκτροφείς, σφαγείς κλπ.),ενώ η μετάδοση από σε άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει τεκμηριωθεί. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια σε χώρες που έχουν εμφανιστεί επιδημίες γρίπης των πτηνών, αλλά προληπτικά συστήνεται η λήψη μέτρων ώστε να αποφεύγεται η επαφή με ζωντανά πουλερικά σε υπαίθριες αγορές, πτηνοτροφεία ή αγροκτήματα. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή κάποιο αλκοολούχο αντισηπτικό αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο προφύλαξης.

Γρίπη των πτηνών: Σχέση με την τροφική αλυσίδα

Η μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο από το κρέας μολυσμένων πουλερικών και των προϊόντων τους δεν έχει τεκμηριωθεί. Ο ιός θανατώνεται με κατάλληλο ψήσιμο σε θερμοκρασία 70ο C στο εσωτερικό του τροφίμου όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς στα τρόφιμα.

Οι καταναλωτές πάντως θα πρέπει γενικά να τηρούν τις καλές πρακτικές υγιεινής στην διαχείριση και προετοιμασία των τροφίμων και συγκεκριμένα:

  • Να ψήνουν καλά τα κρέας των πουλερικών και των προϊόντων τους συμπεριλαμβανομένων και των αυγών και των αυγοπροϊόντων (σε θερμοκρασία > 70 °C)
  • Να πλένονται προσεκτικά με σαπούνι και νερό όλες οι επιφάνειες και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στη διαχείριση του ωμού κρέατος των πουλερικών

Πηγή: http://www.efet.gr

 


Γρίπη των πτηνών: Γενικά

Γρίπη των πτηνών: Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα στον άνθρωπο;

Με βάση τα κρούσματα που έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα, η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης των πτηνών (Α-Η7Ν9) εκδηλώνεται με σοβαρή πνευμονία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια.

Γρίπη των πτηνών: Πώς μπορεί να προληφθεί η λοίμωξη;

Παρά το γεγονός ότι τόσο η πηγή της μόλυνσης όσο και ο τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα σαφής, θα ήταν φρόνιμο να ακολουθούνται οι βασικές πρακτικές υγιεινής προκειμένου να αποφευχθεί η λοίμωξη. Αυτές περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή καθώς και μέτρα ασφάλειας των τροφίμων και συγκεκριμένα:

Γρίπη των πτηνών: Υγιεινή χεριών

  • Πλένετε τα χέρια σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία της τροφής, πριν από το γεύμα, μετά τη χρήση της τουαλέτας, μετά το χειρισμό ζώων ή ζωϊκών αποβλήτων, όταν είναι λερωμένα και όταν φροντίζετε στο σπίτι κάποιον που είναι ασθενής.
  • Η υγιεινή των χεριών προλαμβάνει επίσης τη μετάδοση λοιμώξεων σε σας (μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών) και προκειμένου για τα νοσοκομεία τη μετάδοση λοιμώξεων σε ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και άλλους.
  • Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και άφθονο νερό όταν είναι εμφανώς λερωμένα. Εάν δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορείτε να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήστε κάποιο αλκοολούχο καθαριστικό χειρών.

Γρίπη των πτηνών: Υγιεινή του Αναπνευστικού

  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με απλή ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.
  • Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση.
  • Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού.

Γρίπη των πτηνών: Είναι ασφαλής η κατανάλωση κρέατος, π.χ. χοιρινού ή προϊόντων από χοιρινό;

Πρέπει να τηρούμε τις βασικές αρχές υγιεινής και ασφάλειας κατά την παρασκευή των τροφών, δηλαδή:

  • Άρρωστα ζώα δεν θα πρέπει να καταναλώνονται. Κατά τα άλλα, είναι ασφαλής η κατανάλωση κατάλληλα προετοιμασμένου και μαγειρευμένου κρέατος. Οι ιοί της γρίπης αδρανοποιούνται σε υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, οι θερμοκρασίες που ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα (ώστε η θερμοκρασία της τροφής να φθάνει τους 70 ˚C σε όλα τα σημεία και να μηνυπάρχουν ροζ περιοχές στο εσωτερικό) σκοτώνουν τον ιό.
  • Σε περιοχές που σημειώνονται επιδημίες, προϊόντα κρέατος μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι μαγειρεύονται επαρκώς και ότι ακολουθούνται οι ορθές πρακτικές κατά το χειρισμό τους.
  • Η κατανάλωση ωμού κρέατος είναι πρακτική υψηλού κινδύνου και πρέπει να αποθαρρύνεται.
  • Διατηρείτε πάντα το ωμό κρέας ξεχωριστά από ήδη μαγειρευμένες ή έτοιμες προς κατανάλωση τροφές για να αποφύγετε την επιμόλυνση.
  • Χρησιμοποιείστε διαφορετική επιφάνεια και μαχαίρι για τον τεμαχισμό ωμού κρέατος. Μη χρησιμοποιείτε για τον τεμαχισμό ωμού κρέατος την ίδια επιφάνεια κοπής και το ίδιο μαχαίρι που χρησιμοποιείτε για τα υπόλοιπα τρόφιμα.
  • Μη χειρίζεστε ωμές και μαγειρευμένες τροφές πριν πλύνετε τα χέρια σας εν τω μεταξύ και μην τοποθετείτε ψημένο κρέας πίσω στο πιάτο ή την επιφάνεια όπου βρισκόταν πριν από το μαγείρεμα.
  • Μη χρησιμοποιείτε ωμά ή μη επαρκώς βρασμένα αυγά σε παρασκευάσματα τα οποία δεν πρόκειται να υποστούν θερμική επεξεργασία ή μαγείρεμα.
  • Μετά από επαφή με ωμό κρέας, πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Πλύνετε και απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες και τα σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας.

 

Πηγή:www.iatropedia.gr