ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Ρύζι λευκό ή καστανό; Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία σας

ρύζι

Το ρύζι αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με προέλευση που χρονολογείται πριν από χιλιάδες χρόνια στη Νότια Ασία ή την Αφρική, το ρύζι καλλιεργείται τώρα σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι το ρύζι αντιπροσωπεύει το 19% όλων των θερμίδων που υπάρχουν στον κόσμο!
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διατροφικές διαφορές μεταξύ λευκού και καστανού ρυζιού. Επίσης δείτε ποιο είναι καλύτερο σε ορισμένες καταστάσεις, καθώς και πιθανούς κινδύνους.

Θρεπτικότητα

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Γεωργίας των ΗΠΑ, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο, εμπλουτισμένο, μακρύκοκκο λευκό ρύζι παρέχει:
  • 205 θερμίδες (kcal)
  • 4.25 γραμμάρια (g) πρωτεΐνης
  • 0,44 g λίπους
  • 44,51 g υδατανθράκων
  • 0,6 g ινών
Από την άλλη, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο, μακρύκοκκο καστανό ρύζι παρέχει:
  • 248 kcal
  • 5,53 g πρωτεΐνης
  • 1,96 g λίπους
  • 51,67 g υδατανθράκων
  • 3,2 g ινών
Δείτε παρακάτω έναν πίνακα που συγκρίνει τις ημερήσιες τιμές βιταμινών και ανόργανων ουσιών σε 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο, μακρύκοκκο λευκό, ή καστανό ρύζι. Οι τιμές είναι σύμφωνα με τον οδηγό επισήμανσης τροφίμων του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Βιταμίνη/μέταλλο% ημερήσιας αξίας από το λευκό ρύζι% ημερήσιας αξίας από το καστανόρύζι
Σίδηρος116
Θειαμίνη1724
Νιασίνη1226
Βιταμίνη Β6712
Φολικό οξύ385
Φώσφορος721
Μαγνήσιο520
Ψευδάργυρος510
Σελήνιο1517
Χαλκός511
Μαγγάνιο3798

Διατροφικές διαφορές

Το λευκό ρύζι είναι καστανό που έχει αποφλοιωθεί το πίτουρο και το φύτρο. Ως αποτέλεσμα, το λευκό στερείται ορισμένων αντιοξειδωτικών, βιταμινών Β, μετάλλων, λιπαρών, φυτικών ινών και μιας μικρής ποσότητας πρωτεϊνών.
Πολλές ποικιλίες λευκού ρυζιού εμπλουτίζονται για να αντικαταστήσουν τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Στις ΗΠΑ, οι παραγωγοί προσθέτουν στο λευκό ρύζι βιταμίνες Β, όπως η θειαμίνη, η νιασίνη και το φολικό οξύ, καθώς και σίδηρο.
Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, το καστανό ρύζι περιέχει υψηλότερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων από το λευκό, εκτός από τον σίδηρο, το φυλλικό οξύ και ίσης ποσότητας σεληνίου.
Γενικά το ρύζι είναι εύπεπτο. Τόσο το λευκό, όσο και το καστανό δεν περιέχουν γλουτένη.
Η ψύξη του ρυζιού μετά τη μαγειρική του αυξάνει την συγκέντρωση μιας ίνας που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο. Αυτό ισχύει ακόμη και αν το μαγειρεμένο, παγωμένο ρύζι αργότερα αναθερμανθεί. Αυτή η μορφή ινών μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της υγείας του εντέρου.
Το λευκό και το καστανό ρύζι αναπτύσσουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο όταν ψύχονται μετά το μαγείρεμα, αλλά το καστανό περιέχει περισσότερες ίνες συνολικά.

Ποιο ρύζι είναι καλύτερο σε ορισμένες καταστάσεις;

Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις στις οποίες ο ένας τύπος ρυζιού έχει πλεονεκτήματα έναντι του άλλου.

Φολικό (ή φυλλικό) οξύ

Οι γυναίκες που είναι έγκυες, ή θηλάζουν χρειάζονται αυξημένα επίπεδα φολικού οξέος. Η λήψη αρκετών φυλλικών αλάτων μπορεί να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου ενός μωρού για ορισμένες ανωμαλίες στην γέννηση, ειδικά σε προβλήματα του νευρικού σωλήνα.
Εκτός από το φυλλικό οξύ που απαντάται φυσιολογικά στα τρόφιμα, συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να παίρνουν 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος ημερησίως, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.
Δεδομένου ότι το άσπρο ρύζι εμπλουτίζεται με φολικό οξύ, θα μπορούσε να είναι μια καλύτερη επιλογή για άτομα με αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ.

Νεφρική νόσος

Το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερο φώσφορο και κάλιο από το λευκό, επομένως τα άτομα με νεφρική νόσο μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους.

Διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες

Μια διατροφή χαμηλών ινών συνιστάται για ορισμένες καταστάσεις που αφορούν το έντερο, όπως η εκκολπωματίτιδα και η διάρροια και η αποκατάσταση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στο στομάχι ή στο έντερο. Το λευκό ρύζι περιέχει λιγότερες ίνες από το καστανό, επομένως μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή σε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Ωστόσο, το καστανό ρύζι είναι επίσης σχετικά χαμηλό σε φυτικές ίνες, συνεπώς και μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά.

Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες

Αντίθετα, αν και το καστανό ρύζι έχει μόνο ελαφρώς περισσότερες ίνες από το λευκό, μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή όταν κάποιος ακολουθεί μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Οι ίνες συμβάλουν στην μείωση της χοληστερόλης, στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου και στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Μπορεί επίσης να μειώσει τη δυσκοιλιότητα.

Πιθανοί κίνδυνοι

Τοξίνες

Πρόσφατα, έχουν προκύψει ανησυχίες σχετικά με την ποσότητα αρσενικού στο ρύζι. Αυτή ποικίλλει ανάλογα με το είδος του ρυζιού, καθώς και με το έδαφος όπου καλλιεργείται.
Δεδομένου ότι το πίτουρο ρυζιού περιέχει περισσότερο αρσενικό από τα άλλα μέρη, το καστανό ρύζι μπορεί να έχει υψηλότερα επίπεδα αρσενικού από το λευκό.
Ανησυχίες σχετικά με το κάδμιο, τον υδράργυρο και τον μόλυβδο στο ρύζι έχουν επίσης προκύψει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να πούμε σίγουρα ότι τα τοξικά στοιχεία που περιέχει το ρύζι ευθύνονται αποκλειστικά για τυχόν προβλήματα στους ανθρώπους. Αντίθετα, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε πιθανή σχέση μεταξύ ανθρώπων που τρώνε ρύζι και υψηλότερης εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Ο FDA συνιστά οι ενήλικες και τα παιδιά να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία σπόρων. Η κατανάλωση διαφορετικών τύπων σπόρων είναι ένας τρόπος για να περιοριστεί η έκθεση στο αρσενικό.

Ρύζι και διαβήτης

Μια ανασκόπηση επιμέρους μελετών εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης λευκού ρυζιού και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερου λευκού ρυζιού συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι για κάθε μερίδα λευκού ρυζιού που καταναλώνεται ανά ημέρα, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξήθηκε κατά 11%!
Μια άλλη μελέτη συνέκρινε επίσης το άσπρο με το καστανό ρύζι σε σχέση με τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι η συχνότερη κατανάλωση λευκού ρυζιού συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 ήταν 17% μεγαλύτερος σε εκείνους που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες μερίδες λευκού ρυζιού κάθε εβδομάδα σε σύγκριση με όσους έτρωγαν πολύ λιγότερο άσπρο ρύζι.
Αντίθετα, η συχνότερη κατανάλωση καστανού ρυζιού συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Εκείνοι που έτρωγαν 2 ή περισσότερες μερίδες καστανού ρυζιού κάθε εβδομάδα είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα καφέ ρυζιού.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση του λευκού ρυζιού με καστανό θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μερικά από τα ευεργετικά αποτελέσματα του καστανού ρυζιού μπορεί να οφείλονται στις υψηλότερες ποσότητες αδιάλυτων ινών και μαγνησίου που περιέχει.

Συμπέρασμα

Συνολικά, το καστανό ρύζι φαίνεται να είναι πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό. Εντούτοις, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπου το λευκό ρύζι είναι μια καλύτερη επιλογή. Και οι δύο τύποι ρυζιού μπορούν να “χωρέσουν” σε μια υγιεινή διατροφή.
Ενώ το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερες ίνες από το λευκό, έχει λιγότερες ίνες από ό,τι πολλά άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτό μπορεί να το κάνει μια καλή επιλογή για εκείνου που θέλουν να προσθέσουν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή τους, αλλά δεν καταναλώνουν πολλές ίνες.
Η πρόσληψη ινών θα αυξηθεί σταδιακά και με επαρκή πρόσληψη υγρών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη συμπτωμάτων όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, φυσικά αέρια και φούσκωμα.

Ο «προσομοιωτής θανάτου» του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας: Πότε και από τι θα πεθάνετε – Κάντε κλικ… αν τολμάτε!

πεθάνετε

Σίγουρα έχετε δει στο παρελθόν διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές για το “πότε θα πεθάνετε” ή και για το “πώς θα πεθάνετε”, αλλά καμία από αυτές δεν βασιζόταν φυσικά σε χειροπιαστά, επιστημονικά κριτήρια.

Μια μοναδική online εφαρμογή χρησιμοποιεί επιστημονικά στοιχεία και στατιστικές πληροφορίες από τεράστια βάση δεδομένων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να προσδιορίσει το “πότε” και το “από ποια αιτία” είναι πιο πιθανό να πεθάνετε!
Πρόκειται για την βάση δεδομένων “Underlying Cause of Death “ που ενημερώνεται με ευθύνη του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Παρέχει στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1999 και 2014. Οι εγγραφές βασίζονται σε πιστοποιητικά θανάτου, στα οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αναγράφεται μια μοναδική και ενιαία αιτία θανάτου.
Το CDC ταξινομεί τα αίτια θανάτου σε 113 υποκατηγορίες, οι οποίες μπαίνουν κάτω από μια “ομπρέλα” 20 γενικών κατηγοριών ασθενειών και εξωτερικών αιτιών θανάτου. Πιο συγκεκριμένα, το CDC χρησιμοποιεί τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση των Ασθενειών και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems - ICD), όπως αυτή δημοσιεύθηκε από τον ΠΟΥ.
Η προσομοίωση που θα δείτε καλύπτει τις βασικές κατηγορίες ή “κεφάλαια” (chapters), όπως ονομάζονται από το ICD.

Ο "προσομοιωτής θανάτου" του Π.Ο.Υ. τώρα στο Iatropedia.gr

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εισάγετε το φύλο σας, τη φυλή και την ηλικία σας. Κάθε τελεία στον πίνακα που θα δείτε αντιπροσωπεύει μία έκφανση της πορείας της ζωής σας σε προσομοίωση και, όσο περνάει ο χρόνος (στο επάνω δεξιά σημείο του πίνακα) τόσο περισσότερα κομμάτια του πίνακα ολοκληρώνουν την προσομοίωση και φεύγουν. Το κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε μια διαφορετική αιτία θανάτου και οι μπάρες στο δεξί μέρος απεικονίζουν την ποσοστιαία πιθανότητα θανάτου από την κάθε γενική κατηγορία αιτίας θανάτου.
Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να πατήσετε “Παύση” στο επάνω δεξιά άκρο της εφαρμογής.

Παράδειγμα:

Έστω ότι μιλάμε για έναν άνδρα, λευκής φυλής, ο οποίος αυτήν τη στιγμή είναι 40 ετών.
πεθάνετε
Πατήσαμε “Παύση” στην ηλικία των 58 ετών και διαπιστώνουμε τα ακόλουθα:
  • Υπάρχει 85% πιθανότητα να φτάσει όντως στην ηλικία των 58 ετών
  • Υπάρχει 15% πιθανότητα να έχει πεθάνει προτού φτάσει στην ηλικία των 58 ετών
  • Εάν έχει πεθάνει πριν φτάσει στα 58 χρόνια ζωής, τότε αυτό θα έχει συμβεί κατά 18% από καρκίνο, κατά 39% από πρόβλημα στο κυκλοφορικό, κατά 8% από κάποια μόλυνση, κατά 6% από πρόβλημα στο αναπνευστικό κ.ο.κ.
Εμπρός, δοκιμάστε κι εσείς... αν τολμάτε!
πηγή:www.iatropedia.gr

Ένα αγόρι προσπαθεί να πάρει τηλέφωνο από παλιά σταθερή συσκευή. Όταν δείτε τι κάνει, θα γελάσετε με την καρδιά σας!



Θυμάστε κάποτε που δεν υπήρχαν κινητά; Και ακόμη πιο παλιά, θυμάστε τότε (ή έστω έχετε ακούσει) που το «σταθερό» τηλέφωνο στο σπίτι ήταν πράγματι σταθερό αφού δεν υπήρχαν ασύρματα; Και τώρα το πιο δύσκολο:μήπως θυμάστε ή έχετε δει ή ακούσει και για μια εποχή που η τηλεφωνική συσκευή δεν είχε πλήκτρα αλλά έναν περιστρεφόμενο «τροχό» με τρύπες στις οποίες βάζαμε το δάχτυλό μας, ανάλογα με το κάθε νούμερο του τηλεφωνικού αριθμού που θέλαμε να καλέσουμε και τον γυρίζαμε;
Κάποιοι θα απαντήσετε καταφατικά κάποιοι μάλλον όχι. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει προφανώς ο νεαρός που βλέπουμε στο βίντεο που ακολουθεί ο οποίος βρέθηκε «αντιμέτωπος» με ένα τέτοιο τηλέφωνο. Και όταν είδαμε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούσε να καλέσει έναν αριθμό, από τη μια γελάσαμε (πολύ!) και από την άλλη κάποιο εξ ημών αισθανθήκαμε πολύ- πολύ γέροι.
Ο νεαρός λοιπόν, που εμφανίζεται αρκετά προβληματισμένος, προσπαθεί να βρει την σωστή τρύπα στον τροχό για να πάρει τηλέφωνο. Με λίγη δυσκολία τα καταφέρνει αλλά τα προβλήματά του δεν σταματούν εκεί...
Η δε μητέρα του ξεκαρδίζεται στα γέλια όσο τον βλέπει να προσπαθεί και κάποια στιγμή ακούγεται να του φωνάζει:  «Τι θα κάνεις; Θα το Googlάρεις!;»
πηγή:www.huffingtonpost.gr