Φυσικοί τρόποι για αφαιρέσετε τους επίμονους λεκέδες από την κεραμική σας εστία για να γίνει και πάλι αστραφτερή
Οι σύγχρονες κουζίνες διαθέτουν κεραμικές εστίες, που προσφέρουν άμεση θερμότητα στην επιφάνεια του σκεύους, κάτι που σημαίνει ότι μειώνεται ο χρόνος μαγειρέματος και, έτσι, εξοικονομούμε ενέργεια και χρήματα.
Λόγω της συχνής χρήσης της κουζίνας, είναι απίθανο να μην δημιουργηθούν λεκέδες και καμμένα λίπη από τα φαγητά.
Υπάρχουν, όμως, φυσικοί τρόποι για αφαιρέσετε τους επίμονους λεκέδες από την κεραμική σας εστία για να γίνει και πάλι αστραφτερή, χωρίς να έχετε τον φόβο ότι θα αφήσετε γραντζουνιές.
Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό, είναι σημαντικό να κλείσετε την κεραμική εστία και να την αφήσετε να κρυώσει για λόγους ασφαλείας. Μόλις είναι κρύα, μπορείτε να ξεκινήσετε τον καθαρισμό.
Αρχικά, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή πανί και λίγο ζεστό νερό για να αφαιρέσετε τα μεγάλα υπολείμματα φαγητού. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λεμόνι κομμένο στη μέση. Τρίψτε τους λεκέδες με την κομμένη πλευρά, κάνοντας απαλές κινήσεις. Αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά. Στην συνέχεια, ξεπλύνετε με ένα νωπό πανί.
Για
να αφαιρέσετε τα καμμένα λίπη, μπορείτε
να φτιάξετε μια πάστα από μαγειρική
σόδα και λίγο νερό. Απλώστε την πάνω
στους λεκέδες και αφήστε την να δράσει
για 15-20 λεπτά. Η μαγειρική σόδα είναι
ένα φυσικό καθαριστικό που μπορεί να
σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε
αποτελεσματικά τους λεκέδες και τις
βρωμιές. Στην συνέχεια, καθαρίστε μ΄ένα
νωπό πανί.
Σε περίπτωση που λεκέδες είναι ιδιαίτερα επίμονοι – όπως από καμμένο γάλα-, η ιδανική επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ξύδι. Βάλτε λίγη ποσότητα ξιδιού πάνω στους λεκέδες και στην συνέχεια προσθέστε μαγειρική σόδα.
Το μείγμα θα «μαλακώσει» τους λεκέδες. Μετά από λίγα λεπτά, κάντε απαλές κινήσεις μ’ ένα νωπό σφουγγάρι. Έπειτα, σκουπίστε την κεραμική εστία μ΄ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα.
Για να διατηρήσετε την κεραμική σας εστία καθαρή και σε καλή κατάσταση, είναι σημαντικό να καθαρίζετε την επιφάνεια μετά από κάθε χρήση. Μην αφήνετε τα υπολείμματα φαγητού ή τα λίπη να στεγνώνουν στην επιφάνεια. Κάθε φορά που μαγειρεύετε, καθαρίστε την εστία ενώ είναι ακόμα ζεστή (αλλά όχι καυτή), ώστε να είναι πιο εύκολο να αφαιρέσετε τους λεκέδες. Βέβαια, στο εμπόριο κυκλοφορούν και ειδικές ξύστρες για κεραμικές εστίες, με τις οποίες μπορείτε να ξύσετε τους λεκέδες, χωρίς να ασκείτε μεγάλη πίεση.
Επίσης, φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα μαλακά σφουγγάρια, ενώ αποφύγετε τα συρμάτινα σφουγγαράκια για να μην αφήσετε γρατζουνιές στην επιφάνεια της κεραμικής εστίας.
Παράλληλα, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σκεύη με λείες επιφάνειες, ώστε να μην δημιουργηθούν γραντζουνιές. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σέρνετε τα σκεύη πάνω στην κεραμική εστία, αλλά να τα σηκώνετε, ώστε να τα μετακινήσετε.
Σε περίπτωση, τέλος, που πέσει ζάχαρη ή αλάτι όταν το μάτι είναι αναμμένο, τότε, πρέπει να σκουπίσετε άμεσα την κεραμική εστία για να μην προκληθούν φθορές στην επιφάνεια της κουζίνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου