ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Γιατί το «νησί της γάτας» κινδυνεύει να μείνει χωρίς αιλουροειδή

 


Η Κύπρος – γνωστή και ως το «νησί της γάτας»- κάνει αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσει μια νόσο που προσβάλλει τα συμπαθή τετράποδα, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν μαζικά.

Τους τελευταίους μήνες, έχει εξαπλωθεί ταχύτατα σε όλη την Κύπρο, λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών (FIP), και σύμφωνα με τον κτηνίατρο Κωστή Λάρκου, είναι «άκρως μεταδοτική» ασθένεια μεταξύ των γατών.

Ο ίδιος ανέφερε τα παραπάνω, εξετάζοντας την Bebe, ένα άρρωστο γατάκι που έχει προσβληθεί από τη νόσο.

Μέλη φιλοζωϊκών οργανώσεων αναφέρουν ότι ο αριθμός των γατών που πεθαίνουν από ασθένειες είναι σημαντικά υψηλότερος από τις 107 περιπτώσεις FIP, που αναφέρθηκαν επίσημα από το υπουργείο Γεωργίας, στο νότιο τμήμα του νησιού.

«Έχουμε χάσει 300.000 γάτες από τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Ντίνος Αγιομαμίτης, επικεφαλής της Cats PAWS Cyprus και αντιπρόεδρος της Cyprus Voice for Animals.

Οι ειδικοί λένε ότι ο πληθυσμός των γατών του νησιού είναι ίσος ή και ξεπερνά τον ανθρώπινο πληθυσμό, δηλαδή λίγο περισσότερο από ένα εκατομμύριο.

Στην Κύπρο, ο κ. Αγιομαμίτης εκτιμά ότι το ένα τρίτο των γατών έχει υποκύψει στον ιό.

Οι γάτες με FIP έχουν συμπτώματα όπως πυρετόκοιλιακό πρήξιμο, αδυναμία και μερικές φορές εμφανίζουν ακόμη και επιθετικότητα.

Ωστόσο με τόσες αδέσποτες γάτες, η μετάδοση είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαγνωστεί και να περιοριστεί.

Ανησυχίες για την ραγδαία εξάπλωση του ιού

O Ντίνος Αγιομαμίτης εκφράζει παράλληλα το φόβο του για τις περίπου 60 γάτες που ταΐζει σε ένα νεκροταφείο της πρωτεύουσας εδώ και 25 περίπου χρόνια.

«Ανησυχώ γιατί αν μολυνθεί μία γάτα, θα μολυνθούν και οι άλλες», αναφέρει.

Αρκετοί άνθρωποι που ταΐζουν αδέσποτες γάτες, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πολλές εξαφανίζονται και βρίσκονται πολύ λίγες νεκρές, σημειώνοντας ότι όταν οι γάτες είναι άρρωστες, συχνά αυτοαπομονώνονται και πεθαίνουν μόνες.

Για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, έχουν εξεταστεί δύο επιλογές θεραπείας.

Η μία είναι η μολνουπιραβίρη, ένα φάρμακο κατά του Covid, το οποίο όμως αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν θα μπορούσε να εγκριθεί για χρήση σε ζώα στην Κύπρο.

Μία άλλη μέθοδος είναι το αντιικό δισκίο GS-441524, που είναι παρόμοιο με τη θεραπεία Covid, και έχει εγκριθεί για χρήση σε ζώα στη Βρετανία και για εισαγωγή στην Κύπρο με περιορισμούς.

Το κόστος του όμως είναι απαγορευτικό, καθώς κυμαίνεται από 3.000 έως 7.000 ευρώ ανά γάτα.

Αναζητούν σκευάσματα στη μαύρη αγορά

Ο κ. Επαμεινώνδας προσπαθούσε να λάβει κρατική άδεια για τη μολνουπιραβίρη, ένα χάπι οποίο θα κόστιζε 200 ευρώ ανά γάτα.

Το υπουργείο Γεωργίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εξετάζει όλα τα πιθανά μέσα αντιμετώπισης του ζητήματος μέσω «διάφορων θεραπευτικών σκευασμάτων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά».

Κάποιοι έχουν καταφύγει σε μυστικές μεθόδους για να σώσουν τα κατοικίδιά τους.

«Αγοράσαμε τα φάρμακά μας στη μαύρη αγορά μέσω Διαδικτύου ή από ομάδες στο Facebook. Κρατάμε όμως μυστικούς τους προμηθευτές μας για να μπορούμε να συνεχίσουμε να περιθάλπουμε τα ζώα μας», είπε μια Κύπρια, ζητώντας την ανωνυμία της λόγω της αμφισβητούμενης νομιμότητας των πράξεών της.

Η Βασιλική Μάνη, 38 ετών, μέλος φιλοζωικής οργανώσης, απαιτεί μια γρήγορη λύση, καθώς τον Ιανουάριο ξόδεψε 3.600 ευρώ για να περιθάλψει δύο αδέσποτες γάτες με FIP.

«Έχω ξοδέψει όλες μου τις οικονομίες», είπε, καταγγέλλοντας τη σκληρότητα και πως «αφήνουν τα ζώα να πεθάνουν» στην Κύπρο.

«Εάν το FIP συνεχίσει να εξαπλώνεται η Κύπρος θα γίνει «το νησί των νεκρών γατών», καταλήγει.

Πηγή:www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου