Οι έκτακτες συνθήκες οδηγούν σε έκτακτες λύσεις. Όπως διεφάνη και στο θέμα της εκκλησίας, η δυναμική της πανδημίας είναι ο οδηγός για αναπροσαρμογή των αποφάσεων, όπου και όταν απαιτείται. Μετά την έξαρση κρουσμάτων εντείνεται η ανησυχία για πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική.
Η φρενήρης άνοδος του ιικού φορτίου, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των ειδικών για έκρηξη των κρουσμάτων ως και 10.000 ημερησίως, σύντομα, φέρνουν στο τραπέζι συζητήσεις για αναπροσαρμογή του μείγματος των περιοριστικών μέτρων.
Η ανησυχία δεν επικεντρώνεται πλέον μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, αλλά και στην Αττική, τον πολυπληθέστερο νομό της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο 24ωρο συζητείται έντονα στους κόλπους των επιστημόνων, οι οποίοι και κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση, επαναφορά μέτρων που γνωρίσαμε τις εποχές της καραντίνας, και που αν υιοθετηθούν, επηρεάζουν συνολικά τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Συγκριμένα έχει ανοίξει συζήτηση για επαναφορά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τη 1 τα μεσάνυχτα, στις επιβαρυμένες περιοχές. Το σκεπτικό είναι ότι η διασπορά του ιού είναι ανησυχητικά μεγάλη στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, δηλαδή σε μπαρ – εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει και plan B για να αποσυμφορηθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα, οι “μαύρες” προβλέψεις των ειδικών, αναγκάζουν κυβέρνηση και επιστήμονες να επαναξιολογούν συνεχώς τη στρατηγική.
Το παρασκήνιο της απόφασης για νέα μέτρα στην Εκκλησία
Τρανή απόδειξη της… “ευελιξίας” ως αναγκαστική λύση στην προσπάθεια για αναχαίτιση της πανδημίας, είναι η κίνηση της Εκκλησίας να πάρει τα ηνία στα χέρια της, όσον αφορά στον έλεγχο για την είσοδο των πιστών στους ναούς.
Μετά από επικοινωνία του Μαξίμου με την ιεραρχία της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυνος έδωσε εντολή να βγει εγκύκλιος, με την οποία γίνεται σαφές ότι οι πιστοί πρέπει να φέρουν μαζί τους rapid ή μοριακό test για την είσοδο τους στην εκκλησία, ενώ προτρέπονται σε εμβολιασμό. Παράλληλα τονίζεται η υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr). Ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.
«Ύστερα από επικοινωνία του γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, – μετά τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Mega – η Ιεραρχία της Εκκλησίας ανταποκρίθηκε αμέσως και προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου για την τήρηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν σε ό,τι αφορά τους ναούς» δηλώνουν με έμφαση κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολη η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης της Ιεραρχίας της Ελλάδας, ωστόσο έχει, όπως επισημαίνουν, ισχυρό συμβολισμό, «διότι συνιστά ξεκάθαρη αναγνώριση του προβλήματος και εντός “του οίκου του Θεού” από την Εκκλησία και κατά συνέπεια αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς το ανεμβολίαστο ποίμνιο να σπεύσουν προς εμβολιασμό».
Είχε προηγηθεί κύμα αντιδράσεων τόσο κατά της εκκλησίας, όσο και κατά της κυβέρνησης για την εξαίρεση των ναών από τα νέα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, και η Εκκλησία η οποία αποδεδειγμένα έχει βάλει “πλάτη” στη μάχη κατά της πανδημίας, με αυτή την κίνηση ματ, έβαλε φρένο σε όσους στο όνομα του “Θεού” παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημόσια υγεία και αρνούνται να εμβολιαστούν.
Πηγή:www.newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου