ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Οι Γάτες της Πολιορκίας του Λένινγκραντ

 


.. γράφει ο Στρατής Θεοφίλου μεταφράζοντας με ελεύθερο τρόπο ζωντανές μαρτυρίες από ημερολόγια πολιτών 

Το 1942, οι πολιορκημένοι  του Λένινγκραντ ταλανίζονται από επίθεση αρουραίων. Αυτόπτες μάρτυρες υπενθυμίζουν ότι τα τρωκτικά κινούνται γύρω από την πόλη σε τεράστιες αποικίες. Όταν διέσχιζαν το δρόμο, ακόμα και το τραμ έπρεπε να σταματήσει. Οι αρουραίοι καταπολεμούνται με πυροβολισμούς, συνθλίβονται από τα τανκ, δημιουργήθηκαν ακόμη και ειδικες ομάδες για την καταστροφή των τρωκτικών, αλλά για να αντιμετωπίσουν την μάστιγα δεν υπήρχε κάποια εφικτή λύση. Το γκρι πλάσμα τρώει ακόμα και τα λίγα τρόφιμα στην πόλη. Επιπλέον, λόγω της ορδές των αρουραίων στην πόλη υπήρχε και απειλή επιδημιών. Αλλά καμία “ανθρώπινη” μέθοδος  για την καταπολέμηση των τρωκτικών δεν βοήθησε. Και οι γάτες – ο κύριος εχθρός του αρουραίου – στην πόλη δεν ήταν σε επίπεδα να βοηθήσουν. 

Ολίγον λυπημένος, αλλά ειλικρινής!

Αρχικά οι γύρω καταδικάζαμε τους “γατοφάγους.” «είμαι η δεύτερη κατηγορία, έτσι έχω το δικαίωμα” – δικαιολογείται από το φθινόπωρο του 1941 ένας από αυτούς. Στη συνέχεια, οι δικαιολογίες δεν χρειάζονται πλέον: μεσημεριανό γάτα ήταν συχνά η μόνη ευκαιρία για να σωθεί μια ζωή.

Μαρτυρίες

3 Δεκεμβρίου του 1941. Σήμερα έφαγα τηγανητή γάτα. Πολύ νόστιμο, ” έγραψε στο ημερολόγιό του δεκάχρονος φίλος μας.

Την γάτα του γείτονα φάγαμε ολόκληρο το κοινόχρηστο διαμέρισμα στην αρχή του αποκλεισμού,” λέει ο Zoe Kornileva.

Η οικογένειά μας έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε ο θείος ζητούσε από τη γάτα μας τον Μάξιμο σχεδόν κάθε μέρα να τρώει μαζί μας. Με την μαμά μου, όταν πηγαίναμε έξω, κλειδώναμε τον Maximo σε ένα μικρό δωμάτιο. Ζούσε μαζί μας ακόμη και ο παπαγάλος Ζακ. Σε καλές εποχές ο Zhakonya μας  τραγουδούσε, μιλούσε. Και στη συνέχεια, από την πείνα ησύχασε και σκυθρώπιασε. Οι λίγοι ηλιόσποροι, τα οποία ανταλλάξαμε για το πιστόλι του μπαμπά, κρατούσαν μην έρθει σύντομα το τέλος του, και ο Ζακ μας ήταν καταδικασμένος. Ο γάτος  σταμάτησε να περιπλανιέται – να βγαίνουν οι τούφες των μαλλιών του από αδυναμία, τα νύχια δεν μαζεύονται πια, σταμάτησε ακόμα και το νιαούρισμα, ικετεύοντας για φαγητό. Μόλις ο Max είχε καταφέρει να μπει στο κελί του Zhakonya μια μέρα( σε άλλες περιπτώσεις, θα γινόταν το δράμα) και αυτό που είδαμε, όταν επιστρέψαμε στο σπίτι!Ο παπαγάλος και η γάτα να κοιμούνται μαζί σε ένα κρύο δωμάτιο, δίπλα ο ένας στον άλλον. Ο θείος τόσο συγκινήθηκε  που σταμάτησε να σκέφτεται το ενδεχόμενο να μαγειρέψουμε τα ζωντανά … “


Είχαμε μια γάτα, την Vaska. Η αγαπημένη στην οικογένεια. Το χειμώνα του 41 η μαμά τον πήρε κάπου. Είπε ότι τον πήγε σε καταφύγιο, θα έμενε εκεί για να τον ταΐζουν με ψάρια, μια και δεν μπορούμε εμείς… Η μαμά μαγείρεψε  εκείνο το βράδυ κάτι σαν  κεφτέδες. Τότε αναρωτήθηκα από που προήλθε το κρέας; Δεν είχα καταλάβει …. Μόνο τότε …. Αποδείχτηκε ότι λόγω της Vaska θα επιβιώναμε τον χειμώνα … “

Ο Glinski (σκηνοθέτης του θεάτρου) με κάλεσε να ανταλλάξω τη γάτα του για 300 γραμμάρια ψωμί και συμφώνησα: Η πείνα γίνεται αισθητή γιατί εδώ και τρεις μήνες ζω με λιγοστά και ιδίως το μήνα Δεκέμβριο, με μειωμένη νόρμα και την απόλυτη απουσία αποθεματικών τροφίμων. Πήγα στο σπίτι και για τη γάτα αποφάσισα να πάω στις 18:00. Κρύο τρομερό στο σπίτι. Το θερμόμετρο δείχνει μόνο 3 βαθμούς. Ήταν ήδη 7:00, ήμουν έτοιμος να βγω έξω, αλλά οι τρομακτικοί σε ένταση βομβαρδισμοί του τείχους της Πετρούπολης, η αίσθηση ότι από λεπτό σε  λεπτό κάποια οβίδα θα χτυπούσε το σπίτι μας, με έκανε να μην βγω έξω και εκτός αυτού, ήμουν σε τρομερά νευρική και πυρετώδη κατάσταση από την σκέψη και μόνο, ότι θα πάρω τη γάτα για να την σκοτώσω. Μέχρι τώρα δεν είχα αγγίξει ούτε μύγα! Και αυτό ένα κατοικίδιο είναι! “

Γάτα σημαίνει Νίκη

Ωστόσο, κάποιοι πολίτες, παρά την μεγάλη πείνα, λυπηθήκανε τα αγαπημένα τους κατοικίδια. Άνοιξη του 1942, η μισοπεθαμένη από την πείνα ηλικιωμένη γυναίκα έβγαλε τη γάτα της έξω για έναν περίπατο. Οι άνθρωποι την πλησιάζανε, ευγνώμονες που την έσωσε. Μια γυναίκα θυμάται ότι το Μάρτιο του 1942, είδε ξαφνικά σε ένα δρόμο της πόλης ένα κοκαλιάρικο γατί. Γύρω του στάθηκαν μερικές γηραιές κυρίες κάνοντας τον σταυρό τους, και ένας σκελετωμένος αστυνομικός παρακολουθούσε μη τυχών και κανείς της κάνει κακό. Δωδεκάχρονο κορίτσι, τον Απρίλιο του 1942, πέρασε από τον κινηματογράφο “Οδόφραγμα”, είδε ένα πλήθος ανθρώπων από το παράθυρο ενός σπιτιού. Θαύμαζαν στο ασυνήθιστο θέαμα σε ένα φωτεινό ηλιόλουστο περβάζι να βρίσκεται μια ριγέ γάτα με τρία νεογέννητα γατάκια. ”Βλέποντας αυτήν, κατάλαβα πως επιζήσαμε και η νίκη κοντοζυγώνει” – λέει η γυναίκα πολλά χρόνια αργότερα.

Μόλις η πολιορκία λύθηκε το 1943, αποφασίστηκε να φέρουν γάτες στο Λένινγκραντ, εξέδωσε διάταγμα που υπεγράφη από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Λένινγκραντ για την ανάγκη για “περισυλλογή γατών έξω από την περιοχή Yaroslav και διανομή στο Λένινγκραντ.” Τέσσερα βαγόνια γάτες μεταφέρθηκαν στην ερειπωμένη πόλη. Μερικές από αυτές απελευθερώθηκαν άμεσα στο σταθμό, άλλες διανεμήθηκαν στους κατοίκους. Αυτόπτες μάρτυρες έλεγαν πως υπήρχε μέχρι και ουρά για τους ποντικοκυνηγούς. Και πολλοί δεν πρόλαβαν κιόλας.


Τον Ιανουάριο του 1944 στο Λένινγκραντ ένα γατάκι κόστιζε 500 ρούβλια (ενώ ένα κιλό ψωμί που πωλούνται για 50 ρούβλια και ο μισθός του φύλακα ήταν 120 ρούβλια).

Η δεκαεξάχρονη Κάτια Βολόσιν αφιέρωσε ακόμα και ποίημα για τις γάτες της πολιορκημένης πόλης:

Τα όπλα τους – ευκινησία και τα δόντια.
Αλλά δεν πήραν οι αρουραίοι τα σιτηρά μας.
Το ψωμί σώθηκε για τους ανθρώπους!

Φτάνοντας σε μια ερειπωμένη πόλη οι γάτες με μεγάλες απώλειες από την πλευρά τους επίσης, κατάφεραν να οδηγήσουν μακριά τους αρουραίους από τις αποθήκες των τροφίμων.

Η ευήκοη γάτα

Ανάμεσα στους θρύλους του πολέμου και μια ιστορία του κόκκινου γάτου “ακροατή” που εγκαταστάθηκε στην μεραρχία αντιαεροπορικών στο Λένινγκραντ για να προβλέπει με ακρίβεια τις αεροπορικές επιδρομές του εχθρού. Και, όπως λέει η ιστορία, η αντίδραση του ζώου στα σοβιετικά αεροσκάφη ήταν πάντα ήρεμη. Με εντολή της διοίκησης η γάτα τιμήθηκε για το μοναδικό της χάρισμα και της διέθεταν κανονικές μερίδες φαγητού, ενώ διόρισε ειδικό στρατιώτη για την επίβλεψή της!

Γατοεπιστράτευση - οι γάτες του Ερμιτάζ

Μόλις έληξε  ο αποκλεισμός, έγινε ακόμα μια «γάτο-επιστράτευση”. Αυτή τη φορά επιλέγονται γάτες από τη Σιβηρία, ειδικά για τις ανάγκες του Ερμιτάζ και άλλων μουσείων και παλατιών του Λένινγκραντ. Η “Έκκληση της γάτας” ήταν επιτυχής. Στο Tyumen για παράδειγμα, συλλέγονται 238 αρσενικά και θηλυκά ηλικίας μεταξύ έξι μηνών έως 5 ετών. Πολλοί μάλιστα κάτοικοι  φέρνουν μόνοι τους τα κατοικίδιά τους. Ο πρώτος εθελοντής ήταν ο μαυρόασπρος  γάτος Αμούρ, που η οικοδέσποινα του προσωπικά τον παρέδωσε με επιθυμία “να συμβάλει στην καταπολέμηση του εχθρού.” Συνολικά στάλθηκαν στο Λένινγκραντ 5000 γάτες  που εκπλήρωσαν την αποστολή τους να καθαρίσουν το Ερμιτάζ και όλη την πόλη από τα τρωκτικά.

Οι γάτες του Ερμιτάζ  λαμβάνουν την απαιτούμενη φροντίδα, τρέφονται, παρακολουθούνται από γιατρούς, εμβολιάζονται και αντιμετωπίζονται κυρίως με μεγάλο  σεβασμό για τη σκληρή δουλειά και τη βοήθειά τους. Μάλιστα πριν από μερικά χρόνια το μουσείο  δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο “Φίλοι των γατών Ερμιτάζ”. Το ταμείο συλλέγει  κεφάλαια για τις διάφορες ανάγκες της γάτας και οργανώνει όλα τα είδη των προαγωγών και εκθέσεων. 


Σήμερα στο Ερμιτάζ βρίσκονται πάνω από πενήντα γάτες. Κάθε μία από αυτές έχει ένα διαβατήριο με φωτογραφία και θεωρείται ένα ιδιαίτερο και εξειδικευμένο προσωπικό στο μουσειακό υπόγειο.

 

Η γατίσια κοινότητα διαθέτει μια σαφή ιεραρχία. Υπάρχει δική της αριστοκρατία, μέση  και χαμηλά στρώματα. Οι γάτες χωρίζονται σε τέσσερις διαβαθμίσεις. Καθένα από αυτά έχει  αυστηρούς καθορισμένους χώρους. Σε ξένα ύδατα δε μπαίνουν- γιατί είναι δυνατόν να τις αρπάξουν για τα καλά.

Τις γάτες  τις αναγνωρίζουν από το πρόσωπο από πίσω, ακόμα και από την ουρά όλο το προσωπικό του μουσείου. Αλλά να τις δώσουν  ονόματα μπορούν μόνο οι γυναίκες που τις ταΐζουν. Και ξέρουν την ιστορία της καθεμιάς ξεχωριστά με κάθε λεπτομέρεια.

ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ κατα σειρά: 

  • Twitter.com 

  • Wanderlord.com

  • GuideforYou-Russia.com

  • Twitter.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου