ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Airtickets

Translate BLOG to any language you want!!!

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Και τα ΔΥΟ βρίσκονται σε όλα τα σπίτια και σώζουν από τον κοροναϊό

 


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D, medlabnews.gr iatrikanea

Ένα χρόνο μετά από τα πρώτα κρούσματα και θανάτους από κοροναϊό η ανθρωπότητα παλεύει με τα εμβόλια που όμως δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά είναι ακόμα (ιδιαίτερα στις μεταλλάξεις), αλλά και δεν επαρκούν να εμβολιαστούν όλος ο κόσμος άμεσα. Από την άλλη στα φάρμακα έχουμε κάποια αποτελέσματα αλλά δεν έχουμε ακόμα φάρμακα που μπορεί να τα πάρει κανείς και να θεραπευτεί η Covid-19.

Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι υπάρχουν διάφορες ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν είτε στο να περάσει κάποιος την ασθένεια ήπια, είτε να μην χρειαστεί να διασωληνωθεί και να κινδυνέψει να πεθάνει από την βαρύτητα της νόσου. 

Μια από τις ουσίες που βρίσκεται σε όλα τα σπίτια είναι η ασπιρίνη, Η ασπιρίνη έχει αποδειχθεί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, η χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα ανάγκης για μηχανικό αερισμό (διασωλήνωση), εισαγωγή σε ΜΕΘ και μικρότερη θνησιμότητα εντός του νοσοκομείου, σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Anesthesia & Analgesia.

Πολύ νωρίς από την έναρξη της πανδημίας διαπιστώθηκε ότι η σοβαρή νόσος COVID-19 εκτός από την προσβολή του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να συνδυάζεται με μια υπερπηκτική κατάσταση που μπορεί να εκδηλωθεί ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή ή και θρόμβωση των μικρών αγγείων.


Οι ασθενείς της Covid-19 έχει διαπιστωθεί ότι κινδυνεύουν από θρομβώσεις, λόγω της επίδρασης του κοροναϊού στα αιμοπετάλια, θραύσματα κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα και βοηθούν στη διακοπή τυχόν αιμορραγίας. Η δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων λόγω λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό μπορεί να προκαλέσει πήξη του αίματος μέσα στα αγγεία.

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, όπως ονομάζεται επιστημονικά η ασπιρίνη, έχει αντιπηκτική δράση και ενδέχεται να προλαμβάνει τις επιπτώσεις της Covid-19 στα αγγεία. Η COVID-19 σχετίζεται με υπερπηκτικότητα και μικροθρομβώσεις στο αγγειακό δίκτυο των πνευμόνων. Αυτή η επιπλοκή είναι μια από τις συχνότερες και σοβαρότερες στην COVID-19 και σχετίζεται σαφώς με αυξημένη θνητότητα, διαταραχές στον αερισμό και απώτερες επιπλοκές.  Η ασπιρίνη έχει γνωστή αντι-αιμοπεταλιακή δράση  και πιθανώς μπορεί να μετριάσει των κίνδυνο αυτών των σοβαρών επιπλοκών, ακόμα και χορηγούμενη επιπλέον της ηπαρίνης.

Η ασπιρίνη είναι φθηνή, ευρέως διαθέσιμη και έχει ένα καλά περιγραφόμενο προφίλ ασφάλειας. Αυτά τα χαρακτηριστικά, υποστηρίζουν την περαιτέρω διερεύνηση του ρόλο της χαμηλής δόσης  ασπιρίνης ως δυνητικά συμπληρωματικής θεραπείας στην COVID-19. 

Ο ρόλος της βιταμίνης D



Η θεραπεία με βιταμίνη D έχει φανεί ότι μπορεί να μειώνει την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η
 έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο COVID-19 λοίμωξης. Άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D είναι πολύ πιθανόν να πεθάνουν αν προσβληθούν από τον κοροναϊό. Τα στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχει μια πειστική συσχέτιση σε χώρες όπου υπήρχαν χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D και είχαν την μεγαλύτερη θνησιμότητα από τον κοροναϊό.
Αρχικά, η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης
D κρίθηκε αναγκαία, χωρίς ιδιαίτερη επιστημονική αντιπαράθεση, επειδή η υγειονομική κρίση ήταν ζοφερή και το σκεύασμα ακίνδυνο. Στη συνέχεια, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να συζητούν κατά πόσον η επάρκεια της βιταμίνης στον οργανισμό μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου θανάτου από COVID-19. Κάποιοι θεώρησαν τη χορήγηση συμπληρωμάτων ικανοποιητική λύση, ενώ για άλλους σηματοδοτούσε απώλεια χρόνου. Δεκάδες γιατροί έγραψαν στην επιθεώρηση British Medical Journal ότι η αποκατάσταση της ανεπάρκειας βιταμίνης D σε ασθενείς με COVID-19 είναι «ασφαλής και απλή» και τα σκευάσματα έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν μια ικανοποιητική αντιμετώπιση της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αργότερα μεγάλος αριθμός ερευνών από όλο τον κόσμο έδειξε αδιαμφισβήτητα ότι η χορήγηση της βιταμίνης D απέτρεπε τη χειρότερη έκβαση της λοίμωξης.

ΜΙΑ ΕΛΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ!

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 


Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα
 Βιταμίνης D είναι πολύ πιθανόν να πεθάνουν αν προσβληθούν από τον κοροναϊό.

Ο δρ
 Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, δήλωσε απερίφραστα ότι η έλλειψη βιταμίνης D καθορίζει το πόσο ευάλωτος είναι κάποιος σε λοίμωξη από κοροναϊό, καταλήγοντας ότι «θα μπορούσα να συστήσω τη χορήγηση συμπληρωμάτων της, όπως άλλωστε λαμβάνω και εγώ».  

Η βιταμίνη D βρίσκεται σε πάρα πολλές τροφές. με κυριότερη το μουρουνέλαιο. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε σε ποιες άλλες τροφές την βρίσκουμε (εδώ)



Συμπέρασμα 

Και οι δύο ουσίες βρίσκονται εύκολα παντού και φαίνεται ο προφυλακτικός τους ρόλος στην βαριά νόσο Covid-19 είναι μεγάλη. Πάντα με την συμβουλή του γιατρού σας όπως πολλοί ειδικοί συστήνουν από όλο τον κόσμο καλό είναι να παίρνουμε προληπτικά και μάλιστα όταν έχετε την υποψία ότι έχετε κολλήσει κοροναϊό, κυρίως για την ασπιρίνη ενώ για την βιταμίνη D που προσφέρει πάρα πολλά καλά στον οργανισμό ας την έχουμε σε συνεχή καθημερινή χρήση.



Tέλος η κολχικίνη είναι βέβαιο από πολλές μελέτες πια ότι προσφέρει αν ληφθεί έγκαιρα στην εξέλιξη της νόσου. Υπενθυμίζουμε ότι λαμβάνεται με συνταγή γιατρού.



Βιβλιογραφικές αναφορές 

Optiford Project www.optiford.org

European Research

World Health Organization: Active Ageing: A Policy Framework Report of the Noncommunicable Disease Prevention and Health Promotion Department: Ageing and Life Course: www.who.int/hpr/ageing

Holick, M.F. Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune diseases, cancers and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr 2004; 80 (suppl): 1678S-1688S.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου