Τρία προϊόντα του βορείου Αιγαίου ετοιμάζονται να ενταχθούν στην κατηγορία των Προϊόντων
Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης-Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης
(ΠΟΠ-ΠΓΕ), αφού περιλαμβάνονται στον σχετικό φάκελο καταχώρησης που συντάσσει η
Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Ένα εξ αυτών είναι η
σαρδέλα Καλλονής, που θα είναι το πρώτο θαλασσινό προϊόν ΠΟΠ.
Ως προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ
καταχωρούνται, εκτός της σαρδέλας Καλλονής, το μέλι Ικαρίας γνωστό ως «Άναμμα»
και το μελίχλωρο τυρί Λήμνου.
Επίσης, η Διεύθυνση
Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προσανατολίζεται και στην
επιλογή του «ασπρομύτικου» φασολιού της Λήμνου, προκειμένου να χαρακτηριστεί ως
προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ.
Πριν από δύο χρόνια η
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε την Προγραµµατική Σύµβαση µε το Γεωπονικό
Πανεπιστήµιο Αθηνών για τα προϊόντα αυτά. Ειδικότερα, θα έκανε την έρευνα για
τον προσδιορισµό των εθνολαογραφικών-παραδοσιακών στοιχείων και των
φυσικοχηµικών – οργανοληπτικών παραµέτρων που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες
των ανωτέρω προϊόντων και αποδεικνύουν το δεσµό τους µε τον τόπο παραγωγής
τους.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου