Ένα βίντεο που δημοσίευσε το National Geographic κάνει τον γύρο των κοινωνικών δικτύων εδώ και μερικές ώρες, προκαλώντας τόσο συγκίνηση όσο και θυμό και απελπισία στο κοινό, το οποίο παρακολουθεί μπροστά στα μάτια του τον αργό θάνατο μιας πολικής αρκούδας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Το βίντεο τράβηξε ο φωτογράφος Paul Nicklen ενώ βρισκόταν σε αποστολή για το περιοδικό στα Bafflin Islands, μαζί με κινηματογραφιστές από την οργάνωση Sea Legacy. Ο Nicklen, ο οποίος ήταν βιολόγος πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία άγριας ζωής, έχει δει περισσότερες από 3.000 αρκούδες στο φυσικό τους περιβάλλον, στην μέχρι τώρα καριέρα του. Αυτή όμως ήταν μια από τις πλέον σπαραχτικές περιπτώσεις, όπως είπε ο ίδιος.
«Είχαμε μείνει αποσβολωμένοι να κλαίμε -γυρίζαμε το βίντεο με δάκρυα να τρέχουν στα μάγουλά μας», λέει ο Nicklen.
Το βίντεο δείχνει τη σκελετωμένη πολική αρκούδα να περιφέρεται σε άνυδρη, χωρίς χιόνι περιοχή, με τα πίσω της πόδια να σέρνονται, ενώ καταφεύγει σε κάδους με σκουπίδια για να βρει φαγητό.
Φυσικά δεν ήταν λίγοι εκείνη που έσπευσαν να κατακρίνουν τον Nicklen και το συνεργείο του, λέγοντας πως προτίμησαν να κινηματογραφήσουν το ζώο από το να προσπαθήσουν να το σώσουν. Ο φωτογράφος φρόντισε να απαντήσει κατάλληλα σε όσους δεν είχαν κατάλληλη γνώση επί του θέματος:
«Φυσικά και το σκέφτηκα (να τη βοηθήσω). Αλλά δεν κυκλοφορώ έχοντας μαζί μου όπλο αναισθησίας και 200 κιλά κρέας φώκιας». Ακόμη όμως κι αν είχε, καταρχάς το τάισμα πολικών αρκούδων απαγορεύεται από τη νομοθεσία του Καναδά και έπειτα, και αυτό είναι το σημαντικότερο, το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να δώσει λίγες ώρες ζωής ακόμα στην αρκούδα, παρατείνοντας την εξαθλίωσή της. Το ζώο θα πέθαινε ούτως ή άλλως.
«Όταν οι επιστήμονες λένε πως οι αρκούδες γίνονται είδος προς εξαφάνιση, θέλω ο κόσμος να συνειδητοποιήσει πώς ακριβώς γίνεται αυτό. Οι αρκούδες θα πεθάνουν από την πείνα. Έτσι δείχνει μια αρκούδα που λιμοκτονεί μέχρι θανάτου», λέει ο Nicklen, ο οποίος τράβηξε το βίντεο για να μην είναι μάταιος ο θάνατος της αρκούδας, αλλά να δώσει ένα μάθημα στον κόσμο και να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
πηγή:www.huffingtonpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου